Sunday, January 11, 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ “ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ”



ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ “ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ”

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σχεδόν πάει να ξεχαστεί η πυρκαγιά και η διάσωση των επιβατών του πλοίου “Νόρμαν Ατλάντικ”, όπως και η απώλεια δεκάδων επιβατών του. Το πλοίο εκτελούσε τη γραμμή Πατρών–Αγκώνας της Ιταλίας, όταν στα στενά του Οτράντο, σαράντα μίλια από τις βόρειες ακτές της Κέρκυρας, έπιασε φωτιά το αμπάρι του. Τελικά οι διασώστες κατάφεραν να το ρυμουλκύσουν σε λιμάνι της Ιταλίας και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια του τραγικού συμβάντος. 

Ανάμεσα στις εκατοντάδες επιβάτες του “Νόρμαν Ατλάντικ” βρισκόταν κι ο Γεωργιανός αρχιμανδρίτης π. Ηλίας Καρτότζιε, που ταξίδευε,  για το Μπάρι, για προσκύνημα στον Αγιο Νικόλαο. Όταν ξέσπασε η φοβερή πυρκαγιά βρέθηκε, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες σε δύσκολη θέση, διότι η πυρκαγιά απειλούσε να τους κάψει όλους ενώ η φουρτουνιασμένη θάλασσα ήταν έτοιμη να καταπιεί όποιον έπεφτε στα μαύρα παγωμένα της νερά. Κάποια στιγμή τα συνεργεία διάσωσης είχαν πλησιάσει και οι επιβάτες, με τη σειρά, ανέμεναν να επιβιβαστούν στις βάρκες και ν’ απομακρυνθούν από το φλεγόμενο σκάφος. Ο νεαρός Γεωργιανός κληρικός, που κουβαλούσε μαζί του σακκίδιο με εικονίσματα, ήταν ήρεμος και ψύχραιμος και καθησύχαζε τους γεμάτους ανησυχία συνεπιβάτες του με λόγια παρηγορητικά. Κάποτε έφτασε η σειρά του π. Ηλία να επιβιβαστεί. Πίσω του περίμενε μια νεαρή μητέρα με το κοριτσάκι της. Ξαφνιάστηκε η κοπέλα όταν ο ιερέας της παραχώρησε τη θέση του. Προχώρησε και μπήκε στη βάρκα. Είχε γλυτώσει από τη φλεγόμενη κόλαση. Τέτοιες στιγμές η ενέργεια αυτή δεν λογίζεται, ούτε απλή ευγένεια, μήτε πράξη αβροφοσύνης, αλλά πράξη αυτοθυσίας. “Μείζονα ταύτης αγάπην ουδείς έχει ίνα την ψυχήν αυτού θη υπέρ των φίλων αυτού”. 

Ηλθε κι η σειρά του Γεωργιανού αρχιμανδρίτη. Ομως τότε το σκοινί κόπηκε και βρέθηκε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Οι άλλοι του πέταξαν σωσίβιο, δεν μπόρεσε να το πιάσει και μέχρι να καταλάβουν τι έγινε ο ιερέας είχε χαθεί  στα αγριεμένα κύματα της Αδριατικής. Αλλο πράγμα είναι να δώσω λεφτά ή τρόφιμα σε κάποιο αναξιοπαθούντα κι άλλο να θυσιάσω τη ζωή μου για τον άλλο, που δεν ξέρω ούτε τ’ όνομά του. Ο αδικοχαμένος, “κατ' άνθρωπον λέγω”, αρχιμανδρίτης δεν προσκύνησε τον Αγιο Νικόλαο στο Μπάρι, αλλά η φωτιά του πλοίου, τον ανέβασε στο θρόνο της μεγαλοσύνης, όπου ο των όλων Κύριος θα του απευθύνει τα πιο κάτω λόγια: “Ευ δούλε αγαθέ και πιστέ, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου”.

No comments:

Post a Comment