Thursday, January 1, 2015

Ο κ. ΤΖΟΥΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ



Ο κ. ΤΖΟΥΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε άρθρο του, στο ιστολόγιο “Εξάψαλμος”, που επιγράφει “Το θέμα των ανήμπορων Ιεραρχών μια ανοιχτή πληγή για την Εκκλησία μας”, ο κ. Σωτήρης Τζούμας αναφέρει:

“Η Εκκλησία πολύ σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανήμπορων Ιεραρχών!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φρόντισε να δώσει λύσεις στις Μητροπόλεις εκείνες όπου οι Μητροπολίτες είχαν σοβαρά προβλήματα! Ήδη στις Μητροπόλεις Θεσσαλιώτιδος, Φωκίδος και Νέας Ιωνίας είχαμε αλλαγή φρουράς, αφού προηγήθηκε η παραίτηση ή η απομάκρυνση εκ του θρόνου του Γέροντα και ανήμπορου Ιεράρχη της κάθε Μητρόπολης!

Και δεν είναι μόνον οι τρείς αυτές Μητροπόλεις που έχουν μπει σε τροχιά ανάπτυξης! Και οι Μητροπόλεις Ιωαννίνων, Μεγάρων και Γρεβενών αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα με τις τρείς προηγούμενες, μέχρι πριν από λίγο καιρό, διότι οι Ποιμενάρχες των — Θεόκλητος, Βαρθολομαίος και Σέργιος αντιστοίχως– ήταν ασθενείς και κατάκειτοι! Στις περιπτώσεις αυτές τη λύση την έδωσε ο ίδιος ο Θεός! Οι διάδοχοί των έχουν αρχίσει ήδη να βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα!

Υπάρχουν όμως κι άλλες Μητροπόλεις οι οποίες ευρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι οι Μητροπολίτες τους είναι είτε βαριά ασθενείς, είτε αδύναμοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Ο Συνοδικός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων ευρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση! Ενα βαρύτατο εγκεφαλικό που υπέστη τον έθεσε πλέον εκτός μάχης! Ήδη άρχισαν να συζητούνται τα σενάρια διαδοχής! Προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αρχιμ. Γεράσιμος Φωκάς! Τον εν λόγω κληρικό που είναι σοβαρός και φιλομόναχος υποστηρίζει μεγάλη ομάδα Ιεραρχών με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο! Λέγεται μάλιστα ότι ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ κινεί παρασκηνιακά τα νήματα της υποψηφιότητας αυτής! Ήδη έχει αρχίσει να λέγεται ότι οι εκλογές που θα γίνουν προσεχώς θα έχουν την σφραγίδα του Γέροντος Εφραίμ! Για την ίδια Μητρόπολη ενδιαφέρεται και ο Αρχιμ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, που υπηρετεί στην Μητρόπολη Κηφισίας, στην Παναγία την Ελευθερώτρια, στην Πολιτεία και εκτός από κληρικός είναι και ιατρός! Μπροστά πάντως στην υποψηφιότητα του Αρχιμ. Γεράσιμου Φωκά, όλες οι άλλες υπολείπονται!

Η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς είναι από το περασμένο καλοκαίρι σε παρατεταμένη ακυβερνησία! Ο Γέρων Μητροπολίτης Προκόπιος,  ευρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση! Και εδώ οι πληροφορίες θέλουν τον Ηγούμενο του Βατοπαιδίου Εφραίμ να βάζει πόδι στην υποψηφιότητα και να θέλει να επιβάλλει τον Αρχιμ. Ιουστίνο Μπαρδάκο, Πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης Φλωρίνης. Η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και όλα παίζονται!”

Τι μας λέγει ο κ. Τζούμας;

Οτι μπορεί ο κόσμος να χαλά, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον Αρχιεπίσκοπο είναι ένα: Να προωθήσει τον Νέας Ιωνίας Γαβριήλ -άλλως “Νεωκόρο”- για Αρχιεπίσκοπο.

Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Ιεραρχία για να το πράξει.

Ετσι η απομάκρυνση των γερόντων ή και ασθενών Μητροπολιτών είναι η μόνη οδός για να αυξηθούν τα κουκιά του Σεβ. κ. “Νεωκόρου” για να αποχτήσει το αναγκαίο προβάδισμα στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Σειρά να εκπαραθυρωθούν έχουν οι Σεβ. Κεφαλληνίας, Νέας Κρήνης και Παραμυθίας αλλά -όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Τζούμας- υπάρχουν αρκετοί άλλοι ιεράρχες που πρέπει να αποχωρήσουν για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος ο “Νεωκόρος”.

Ενα άλλο στοιχείο που αναφέρει ο κ. Τζούμας -αν και δεν είμαι σίγουρος με ποιο κίνητρο- είναι ότι για τις Μητροπόλεις Νέας Κρήνης,  Κεφαλληνίας και Παραμυθίας ο Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινός θα έχει πρωτεύοντα λόγο. Και τι δεν σου κάνουν τα κατεψυγμένα κοτόπουλα τέλος πάντων!!!

Αυτό που δεν ξέρουμε -αν και είναι το μόνον ουσιαστικά που μας ενδιαφέρει να μάθουμε- είναι τι σόι κληρικοί θα προωθηθούν όταν κενωθούν οι θρόνοι.

Θα είναι, άραγε, άνθρωποι με φόβο Θεού ή θα είναι οικουμενιστές ή νεωτεριστές ή εκκοσμικευμένοι ή και διαβεβλημένοι κληρικοί;

No comments:

Post a Comment