Thursday, January 1, 2015

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ



Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Του κ. Σάββα Ιακωβίδη
=====

Στην πολιτική, αποτελεί χείριστη επιλογή να αλλάζεις άλογα την ώρα που διαβαίνεις το αφρισμένο ποτάμι. Η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. Έτσι αποφάσισε εκβιαστικά η μειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ και σε σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή, σύρει τη χώρα σε αχρείαστες, επικίνδυνες και αβέβαιες εκλογές. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν ήθελε να συρθεί στις κάλπες.

Η επιπολαιότητά του, όμως, να πιστέψει τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και την εύηχη συνθηματολογία του Τσίπρα, παρασύρει τώρα την Ελλάδα σε μια εκλογική αναμέτρηση, που θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις αντιπαραθέσεις, θα προκαλέσει διχασμό και πόλωση, και θα ανατινάξει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της χώρας στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της.

Η Ελλάδα χρειαζόταν απολύτως και δραματικά σταθερότητα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να εξέλθει μια ώρα γρηγορότερα από το επαχθές μνημόνιο. Τώρα, είναι σίγουρο ότι θα βυθιστεί ξανά στην αβεβαιότητα και σε βαθύτατη πολιτική και οικονομική κρίση, αφού ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ χθες μόλις διατυμπάνισε ότι, δήθεν, είναι η ευτυχέστερη ημέρα των Ελλήνων επειδή θα… απαλλαγούν από τα δεσμά του μνημονίου.

Πώς; Φυσικά δεν εξήγησε στους ενεούς Έλληνες που, σύντομα, θα διαπιστώσουν ότι οι οδυνηρές θυσίες τους έχουν πάει του αντιπολιτευτικού βρόντου. Για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας δεν ευθύνεται η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά δεκαετίες ασωτίας, ανευθυνότητας, αρπαχτής και διαπλοκής κυβερνήσεων, κομμάτων, επιχειρηματιών και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Όλοι αυτοί ρήμαξαν κυριολεκτικά τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να ήταν η υπερδύναμη των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Η νέα ελληνική κρίση εκδηλώνεται σε μια κρισιμότατη ώρα για τη χώρα. Στην οικονομία πρέπει να διαπραγματεύεται με την Τρόικα για τις επόμενες εκταμιεύσεις. «Φτύσαμε αίμα», είπε ορθά ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, "ώστε η Ελλάδα, από μαύρο πρόβατο και αποδιοπομπαίος τράγος της ΕΕ και της ευρωζώνης, να καταξιωθεί μιαν αξιόπιστη θέση δίπλα από τους εταίρους της."

Ας θυμηθούμε: Πριν από δύο χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που χαιρέκακα προανήγγελλαν την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ και την ΕΕ, και την επιστροφή της στη δραχμή. Η Ελλάδα άντεξε, έστω και με επαχθείς όρους, και άρχισε η ανάκαμψή της. Και την ώρα που έπρεπε να πάρει την τελευταία στροφή για την τελική ευθεία της ανόρθωσης και της απαλλαγής από το μνημόνιο και τους ξένους δανειστές της, επιστρέφει στο ολέθριο παρελθόν και στον κάκιστο εαυτό της.

Οι πρώτοι που πανηγυρίζουν, ασφαλώς, είναι οι Τούρκοι, που θα καραδοκούν να αρπάξουν την κατάλληλη στιγμή για να προκαλέσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο και στη Δυτ. Θράκη. Δεν είναι τυχαίο που προαγγέλλονται έρευνες του «Βάρβαρου» κοντά στο Καστελόριζο, την ΑΟΖ του οποίου αμφισβητούν. Οι εταίροι μας, ήδη, έχουν έτοιμα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Πάλι η χώρα θα κατακριθεί, επειδή σε μια κρίσιμη περίοδο για όλους αναδεικνύεται ξανά σε ταραξία και «ασθενή της Ευρώπης». Όσο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από χτες δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου ευτυχής.

Η κρίση στην Ελλάδα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις και στην Κύπρο, στο Κυπριακό και στις σχέσεις μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Δεν τολμούμε να διανοηθούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση αναρρίχησης στην πρωθυπουργία του Τσίπρα με τις γνωστές θέσεις του για το Κυπριακό, τις σχέσεις με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους συμμάχους. Και, φυσικά, οι φίλοι και γείτονές μας Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι θα παρακολουθούν με αιτιολογημένη ανησυχία μια χώρα που εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας, αστάθειας και πολλαπλής κρίσης, ενώ θα έπρεπε να προσεγγίζει αισιόδοξη το λιμάνι της ηρεμίας, της προκοπής και της απαλλαγής από άθλιες νοοτροπίες, πρακτικές και συμπεριφορές του παρελθόντος.

ΠΗΓΗ:

Σημερινή

No comments:

Post a Comment