Sunday, January 25, 2015

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ



Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στο περιοδικό της Ι. Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας «Αγκυρα ελπίδος» διαβάζουμε την είδηση ότι κατά τη Θ. Λειτουργία της 30ης Νοεμβρίου 2014 στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου Κων/πόλεως μεταξύ άλλων οικουμενιστικών ασχημιών ο Πάπας της εκπεσούσης Ρώμης Φραγκίσκος μετά την εκφώνηση: “και καταξίωσον ήμας Δέσποτα μετά παρρησίας ακατακρίτως τολμάν επικαλείσθαι σε τον επουράνιον Θεόν Πατέρα και λέγειν» απήγγειλε στα λατινικά την Κυριακή προσευχή ("Πάτερ ημών"…). 

Ποιοί δικαιούνται να παρίστανται κατά το Μυστήριο και ποίοι συμμετέχουν στην ψαλμωδία και στην ανάγνωση των ιερών κειμένων; 

Η Θ. Λειτουργία διακρίνεται στη λειτουργία των κατηχουμένων και στη λειτουργία των πιστών. Κατηχούμενοι είναι όσοι επιθυμούν να γίνουν ορθόδοξοι και παρακολοθούν επί τούτω ειδικά μαθήματα και δικαιούνται να παρίστανται μέχρι τη στιγμή που ο ιερέας τους παραγγέλλει να αποχωρήσουν με τη φράση: “οι κατηχούμενοι προέλθετε». 

Γιατί πρέπει οπωδήποτε να αποχωρήσουν από το χώρο τελέσεως του Μυστηρίου; Επειδή δεν είναι βαπτισμένοι και δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στη θεία κοινωνία. 

Οι μη ορθόδοξοι (δηλαδή οι αιρετικοί και οι αλλόθρησκοι) δεν έχουν καμιά θέση στο ναό κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Πολλώ μάλλον ο αιρεσιάρχης, επειδή είναι αβάπτιστος και παντελώς απρόθυμος να αναγνωρίσει την αλήθεια και έχει σχέδιο να μας εξουνιτίσει. 

Το να τον βάζει κανείς σε θρόνο στο ναό του Θεού, ισοδυναμεί με τον φορέσει κάπα στο λύκο και να τον βάλει να φυλάγει το κοπάδι. 

Κατά τη Θ. Λειτουργία τα αναγνώσματα, το Σύμβολο της πίστεως και η Κυριακή προσευχή αναγινώσκονται από τον αναγνώστη -κατώτερος κληρικός χειροθετημένος από επίσκοπο- ή τον ηγούμενο ενός μοναστηριού. 

Οι αιρετικοί ούτε παρίστανται, ούτε κάθονται σε θρόνους και παραθρόνια, ούτε εισέρχονται στο ιερό βήμα από την ωραία ή άλλη πύλη, πολλώ μάλλον δεν αναγινώσκουν ο,τιδήποτε επ’ εκκλησίαις. 

Ας τα ακούσουν αυτά οι οικουμενιστές, που στον κατήφορό τους δεν υπάρχουν όροι και όρια. Δεν παραβλέπεται με τίποτε η οιαδήποτε στραβοτιμονιά τους, όσες φορές κι αν την επαναλάβουν. Οσο και αν δεν λαμβάνουν κανένα υπόψη, θα βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους τους ιερούς Κανόνες και τους Αγίους Πατέρες που τους θέσπισαν να τους κράζουν στεντορείως: “Ουκ έξεστί σοι».

No comments:

Post a Comment