Thursday, January 1, 2015

Ο ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΓΙΑΓΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΩΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ



Ο ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΓΙΑΓΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΩΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Θα βρεθεί κάποιος να εξηγήσει στον π. Βαρνάβα Γιάγκου ότι οι καλόγηροι είναι σκόπιμο, συνετό και σοφό να μιλούν για αγνότητα και παρθενία και όχι για έρωτες; 

Αυτό διερωτηθήκαμε όταν διαβάσαμε το ακόλουθο απόσπασμα από άρθρο του π. Βαρνάβα Γιάγκου που επιγράφει “Τι κρύβεται πίσω απο τον Έρωτα;”

“Απόδειξη της ερωτικής μας ανικανότητας είναι η επιδερμικότητα αυτής της εμπειρίας. Όταν ο έρωτας εξαντλείται στα γλυκερά λόγια και βιώματα και στη τυποποιημένη τεχνική του έρωτα, που οδηγεί στην ευδαιμονία και τη στιγμιαία αυτοπραγμάτωση, εκφράζεται ο φόβος και η αδυναμία να συναντήσουμε αληθινά το πρόσωπο του άλλου.

Η αγάπη είναι εμπειρία επώδυνη για τον ψυχικό μας κόσμο, γι’ αυτό αποφεύγουμε να ανοιχθούμε πιο ουσιαστικά. Προτιμούμε τις ήρεμες σχέσεις, όπου δεν συνδεόμαστε βαθιά με τον άλλο, για να μπορούμε να εξερχόμεθα όταν προσβάλλεται ο ναρκισσισμός μας. Πίσω από την γλύκα του έρωτα υπάρχει πάντα η διακινδύνευση. Είναι μια μορφή αυτοαπώλειας.”

Οταν έκανε την κουρά του ως μοναχός ο π. Βαρνάβας έδωσε όρκους στον Χριστό να τηρήσει υπακοή, ακτημοσύνη και παρθενία.

Οχι να μείνει ερωτευμένος.

Σε κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθεί ότι, έστω και αν χρησιμοποιεί τον έρωτα για να μιλήσει για την αγάπη της ψυχής για τον Χριστό, ότι δεν είναι συνετό ένας καλόγηρος να μιλά για έρωτες με όρους που θυμίζουν ψυχανάλυση.

Και όχι τίποτε άλλο! Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, που έβαλε τους μονοφυσίτες μέσα στο Ιερό Βήμα λές και είναι ορθόδοξοι ιεράρχες, διόρισε ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Αγίας Θεοδώρας αυτόν τον κληρικό.

Διερωτώμαι μήπως ζήτησε γνωμοδότηση από τον κορυφαίο κανονολόγο κ. Θεόδωρο Γιάγκου για το ζήτημα ή μήπως χωρίς γνωμοδότηση του κανονολόγου κατά σάρκαν αδελφού του ερωτολογεί συνεχώς!

Και κάτι τελευταίο! π. Βαρνάβα! Κόψε τον Γιανναρά, παππούλη μου, για να δεις την υγειά σου.

2 comments:

  1. Ο π.Βαρνάβας είναι ευλαβέστατος, συνεπέστατος, αγωνιζόμενος και ευλογημένος κληρικός . Βοηθάει εκατοντάδες νέους με τις ομιλίες του και την πνευματική του καθοδήγηση. Είναι το λιγότερο απρεπές και πολύ υποκριτικό να κρίνεται κατ' αυτόν τον τρόπο, με αφορμή τις αναφορές του στον αληθινό έρωτα. Δεν θα ήθελα να μιλήσω σκληρότερα. Σας παρακαλώ, γνωρίστε τον άνθρωπο και ύστερα κρίνετέ τον.
    Με εκτίμηση
    Κουμενίδου Σταυρούλα

    ReplyDelete