Saturday, January 17, 2015

ΕΔΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ



ΕΔΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

Του Πανοσ. Αρχιμ.  Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Δια της όλης τους ζωής και των ακαταπαύστων αγώνων τους υπέρ της αμωμήτου πίστεως οι Αγιοι αποδεικνύουν στο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι η “άπαξ παραδοθείσα πίστη”, δεν διαφοροποιείται και δεν αλλοιούται αναλόγως των καιρών και των σχεδίων των αρχόντων του κόσμου.

Σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι τόσο έξωθεν, όσο “εντός των πυλών” του εκκλησιαστικού σώματος. Θεωρίες πρωτόγνωρες και απαράδεκτες κάνουν όχι πλέον δειλά την εμφάνισή τους, αλλά με θράσος και αδιαντροπιά μεταδίδονται από “άμβωνας υψηλούς και επηρμένους”. Θεωρίες που στοχεύουν στην αλλοίωση του θεμελίου τής πίστεως, τουτέστιν της ορθοδόξου εκκλησιολογίας· θεωρίες που διευρύνουν κατά τρόπο απαράδεκτο τα όρια της Εκκλησίας ή προσφέρουν τον τίτλο της Εκκλησίας σε κακοδοξίες και αιρέσεις, όπως ο παπισμός και το ΠΣΕ. 

Μέσα στην πανσπερμία της πλάνης και των αιρέσεων, η θεόπνευστη Αποστολική προτροπή “διδαχαίς ποικίλαις και ξέναις μη παραφέρεσθε” θεωρείται ξεπερασμένη και όσοι πιστοί και ποιμένες την εφαρμόζουν, τους προσάπτεται ο τίτλος τού “φανατικού” και του “μισαλλόδοξου”. 

Ο Αποστολικός αυτός λόγος ισχύει πρωτίστως για όσους εκ των ποιμένων ελησμόνησαν ότι είναι διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων και συνεχιστές των αγίων και αισθάνονται ότι αποτελούν ένα γρανάζι σε έναν παγκόσμιο οργανισμό. Σε έναν οργανισμό που πρώτιστο σκοπό του έχει να επιφέρει μια δήθεν πανανθρώπινη ειρήνη, με μία πίστη και λατρεία και κυρίως με μία παγκόσμια διοίκηση. Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως όσοι διαφωνούν στα συστήματα αυτά του θρησκευτικού οικουμενισμού και της παγκοσμιοποιήσεως, τίθενται στο στόχαστρο και αναγράφονται στον μαύρο πίνακα των αρχόντων του κόσμου τούτου. Ποσώς μας ενδιαφέρει. Δεν μας καθοδηγούν οι “Δημάδες” του κόσμου τούτου, αλλά οι άγιοι της Ορθοδοξίας. Μας καθοδηγεί η χάρις τού αρχηγού μας και τελειωτού Ιησού Χριστού.

Το μόνο που θα παραμείνει εδραίο και αμετακίνητο είναι η πίστις μας. Η Ορθοδοξία μας. Η παράδοση των αγίων Πατέρων θα θριαμβεύσει, αφού ταυτοχρόνως θα εξευτελιστούν όσοι περιφέρουν τις ποικίλες κακόδοξες διδαχές χρησιμοποιώντας πότε μεν τα γλυκόλογα και τις υποχωρήσεις, πότε δε τα φόβητρά τους που δεν αποτελούν για τους πιστούς, παρά “βέλη νηπίων”.

Δεν θα κλονιστούμε. Θα παραμένουμε σταθεροί στα πάτρια που διδαχθήκαμε και παραλάβαμε. Οι ποιμένες της ορθοδόξου Εκκλησίας, ας αγωνιστούν με θάρρος και με όσα χαρίσματα τους έχει προικίσει ο Θεός ώστε να κρατήσουν την “παρακαταθήκην”. 

No comments:

Post a Comment