Friday, December 12, 2014

ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ



ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Να ανακληθεί το προεδρικό διάταγμα που ορίζει ως "Σταυροπηγιακό" το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων φέρεται πως έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο  Καλαβρύτων Αμβρόσιος στη σημερινή συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ..

Ο Σεβ. ανακίνησε εκ νέου το θέμα του, αν νομίμως η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου θεωρείται σταυροπηγιακή και ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ή είναι επισκοπική και βρίσκεται στη δικαιοδοσία της οικείας Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος.

Ορισμένοι ανέφεραν πως δεν είναι χρήσιμο να ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα τώρα που πραγματοποιεί ο Πατριάρχης επίσκεψη στην Κέρκυρα.

Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί εκ νέου από τη Δ.Ι.Σ. και υπογραμμίστηκε πως για το θέμα πρέπει να ακουστεί και η θέση του Μητροπολίτη Μεγάρων Κωνσταντίνου."

Στη Romfea.gr, επίσης, διαβάσαμε τα εξής:

“Ως ένα από τα μοναστήρια της Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις και το ίδιο καθεστώς είναι για την Ιερά Σύνοδο η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, οι συνοδικοί μητροπολίτες διευκρίνισαν κατηγορηματικά ότι η Μονή είναι επισκοπική και όχι "σταυροπηγιακή" με υπαγωγή στην οικεία Μητρόπολη και όχι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, να ζητήσει αρμοδίως την ακύρωση όλων των εγγράφων της Πολιτείας που "αναγνώριζαν" ως σταυροπηγιακή την Ιερά Μονή, ενώ η Ιερά Σύνοδος δεν είχε κινήσει ποτέ τη σχετική εκκλησιαστική διαδικασία, ούτε είχε λάβει επισήμως γνώση.”

Φαίνεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει δίκαιο -επί της ουσίας- στο συγκεκριμένο θέμα.

Δύο ερωτήματα ανακύπτουν:

1.) Για ποιο λόγο ανακινείται ΤΩΡΑ το θέμα, μετά την κόντρα του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου για την εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετά την εκλογή του π. Αμφιλόχιου Στεργίου ως Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και διευθυντή του Γραφείου του Οικουμενικού Θρόνου στην Αθήνα;

2.) Και ένα δεύτερο συναφές ερώτημα για το timing της ενασχόλησης της ΔΙΣ με τη Μονή Μαζίου.

Τόσο μεγάλη ανάγκη ήταν να συζητηθεί το θέμα αυτή τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης γίνεται πανδήμως δεκτός στην Κέρκυρα;

Ποιος απροκατάληπτος άνθρωπoς δεν θα σκεφτεί ότι αυτό γίνεται επί σκοπού για να θιγεί ο Παναγιότατος;

Είναι απαράδεκτες αυτές οι μικρότητες για θέματα γοήτρου και προσωπικής διένεξης στην Εκκλησία.

Αν η Σύνοδος εξέδιδε Ανακοίνωση αναφορικά με τα οικουμενιστικά αίσχη που παρατηρήθηκαν στο Φανάρι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου ή για το επαίσχυντο κείμενο του Πουσάν, όλοι θα την επαινούσαμε επειδή είχε την ευαισθησία να μιλήσει ευθαρσώς για θέμα πίστεως. 

Τώρα όμως;

Και θα μείνει εδώ, άραγε, το θέμα;

Ως γνωστόν ο Σεβ. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος ήταν ο επιτελάρχης της εκλογής του Μακαριότατου κ. Ιερωνύμου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και γνωρίζει -ως εικός- όλο το σκοτεινό παρασκήνιο που μετήλθε ο Αρχιεπίσκοπος για να πετύχει την κατάχτηση του "χρυσόμαλλου δέρατος" του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Αραγε, ο Σεβ. Αδριανουπόλεως θα αφήσει να μαζεύουν σκόνη άχρηστα στο συρτάρι του τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις μηχανορραφίες του Αρχιεπισκόπου ή μήπως θα τα δημοσιοποιήσει και θα ανταποδώσει στο Μακαριότατο τα ίσα τώρα που δέχτηκε τόσο σοβαρό πλήγμα το μοναστήρι του;

Επιτρέπεται να συμβαίνουν αυτά στην Εκκλησία; 

No comments:

Post a Comment