Monday, December 8, 2014

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ



ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ

Του Θεολόγου κ. Α. Κυριακού
=====

Τον Σεβ. Σύρου Δωρόθεο, γνώρισα σαν φοιτητή στα χρόνια των σπουδών μου. Oμολογώ με ξένισε στο έπακρον, όταν είδα όλα όσα διαδραματίστηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης. 

Ο ιερός χώρος μετατράπη, προεξάρχοντος της πανηγύρεως του Σεβ. Σύρου σε κοσμικό κτίριο. 

Δεν έχω απολύτως τίποτε με τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από την εκδημία του ονομαστού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Εκείνο που με στενοχωρεί και μου δημιουργεί αισθήματα δυσφορίας, πικρίας και απογοήτευσης είναι ο χώρος που ο Σεβασμιότατος επέλεξε για να τιμήσει τον Ελ Γκρέκο.

Χάθηκαν, Σεβασμιότατε, οι αίθουσες στην Ερμούπολη κι έπρεπε ο οίκος του Θεού να μετατραπεί σε αίθουσα προβολών; Τι γυρεύει μια σοπράνο (μιλώ για την σπουδαία αοιδό Αναστασία Ζαννή) να τραγουδά σε μια εκκλησία; Ακόμη και πιάνο πρέπει να μπει σε ορθόδοξο ναό για να συντελεστεί το έγκλημα της βεβήλωσης του ιερού χώρου;  

Οι αρχαίοι Εβραίοι αρνήθηκαν να ψάλλουν την “ωδή Κυρίου επί γης αλλοτρίας” (δηλαδή στη Βαβυλώνα), όπως μας διαφωτίζει ο ψαλμωδός, κι ας ήταν αιχμάλωτοι για να κολακεύσουν τους δυνάστες τους. Εμείς μόνοι μας βεβηλώνουμε τις εκκλησίες μας, μόνοι μας προκαλούμε την οργή του Θεού. Κι αυτές οι χορωδίες έπρεπε σώνει και καλά να ακουστούν κάτω από τους ιερούς θόλους, που ακούονται ιερά άσματα, όπως “το σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία και στήτω μετά φόβου καί τρόμου και μηδέν γήινον εν εαυτή λογιζέσθω”; 

Οπου ακούγονται οι λόγοι τελέσεως του φρικτού μυστηρίου: “Και ποίησον τον μεν άρτον τούτον τίμιον σώμα του Χριστού σου”. Και για να συντελεσθεί η πλήρης εκκοσμίκευση του χώρου των φρικτών μυστηρίων ο Μητροπολίτης επέδωσε και βραβεία στους διαγωνισθέντες εκεί που ζητάμε “τα βραβεία της άνω κλήσεως”!!!

Θυμάμαι τον ολιγογράμματο ιερέα του χωριού μου τον μακαριστό παπά-Αριστοτέλη πώς αντέδρασε όταν ο δάσκαλος του χωριού, κοσμικός κι εκκοσμικευμένος, του ζήτησε να παρουσιάσουν τα παιδιά του Δημοτικού “το δραματάκι τους μέσα στην εκκλησία”. Του απάντησε με τέτοιο τρόπο που “έκρυψε” -δηλαδή σιώπησε- αμέσως, όπως λέμε στην Κύπρο. 

Τώρα; Ο Παναγιότατος Θεσσαλονίκης εισάγει τον μονοφυσίτη “Πατριάρχη” στο ιερό από την Ωραία Πύλη λες και είναι ορθόδοξος επίσκοπος και στην Πόλη υποδέχονται τον αιρεσιάρχη του Βατικανού με τιμές ορθόδοξου Πρωθιεράρχη!!! 

Είναι να μη θλίβομαι, να μην εξανίσταμαι και να μη διαμαρτύρομαι το κατά δύναμη;

No comments:

Post a Comment