Sunday, December 7, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη Romfea.gr:

“Την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος παρέστη σε εκδήλωση αφιερωμένη στο πρόσωπο του νεοφανούς συγχρόνου Αγίου Πορφυρίου του Καυσoκαλυβίτου, την οποία διοργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη με πρωτοβουλία του Εφημερίου της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου Πρωτοπρεσβυτέρου Συμεών Τελόπουλου.

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου Πόλεως Νάξου με την αθρόα συμμετοχή κατοίκων της πόλεως αλλά και της περιφερείας της Νάξου ομιλητές ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σαράντης Σαράντος με θέμα «Ο Άγιος Πορφύριος ως Πνευματικός», ο Ομότιμος Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης με θέμα «Η Παιδαγωγική του Αγίου Πορφυρίου» και ο Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Γανωτής με θέμα «Η χαρά του Αγίου Πορφυρίου».

Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας την έναρξη του ωραίαου και ψυχωφελούς αυτού συμποσίου απηύθυνε σύντομη ομιλία κατά την διάρκεια της οποίας, αφού παρουσίασε τους εκλεκτούς εισηγητές, μεταξύ άλλων τόνισε.

''Ο Άγιος Πορφύριος είναι η μεγάλη απόδειξη ότι η Αγιότητα δεν είναι μια ξεχασμένη υπόθεση που αφορά στο μακρινό παρελθόν αλλά ένα συνεχώς βιούμενο μέσα στην Εκκλησία μας γεγονός που δεν απουσιάζει από το σύγχρονο παρόν και που θα πρέπει να είναι ο στόχος και ο απώτερος προορισμός όλων μας για το επερχόμενο μέλλον. Με το βίο και το ζωντανό παράδειγμά του ο Άγιος μας υποδεικνύει τον δρόμο της αρετής, της ταπείνωσης, του πνευματικού αγώνα και της απόλυτης υποταγής στο πανάγιο θέλημα του Θεού το οποίο ο ίδιος υπηρέτησε με απόλυτη αυταπάρνηση και συνέπεια. Ολιγογράμματος ο ίδιος απεδείχθη σοφότερος και συνετότερος από πολλούς σοφούς και συνετούς του αιώνος τούτου. Εμπνεόμενος πάντοτε από τον λόγο του Ευαγγελίου και τα πρόσωπα των Αγίων της πίστεώς μας δίδασκε τα αναρίθμητα πνευματικά του τέκνα μεταφέροντας τους την προσωπική του εμπειρία από την αγαπητική σχέση του με το Θεό.''

Εξαιρετική εκδήλωση με ομιλητές που εμπνέουν το λαό του Θεού και προβάλλουν μια οσιακή μορφή των ημερών μας που εκλέισε την Εκκλησία του Χριστού.

Το απόσπασμα του χαιρετισμού του Σεβ. Παροναξίας δείχνει την θεολογική του εμβέλεια και το ορθόδοξό του φρόνημα.

Από τον Σεβ. Παροναξίας κ. Καλλίνικο ένα μόνον αναμένουμε: Να μιλά για θέματα πίστεως.

Ολοι διερωτούνται, Σεβασμιότατε, γιατί δεν μιλήσατε για το κείμενο του Πουσάν, για τη συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη και για τα απίστευτα οικουμενιστικά αίσχη που έγιναν στο Φανάρι κατά τη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Θρόνου.

Θερμά σας παρακαλούμε να ενώσετε την φωνή σας με τους υπόλοιπους ιεράρχες που εκφράζουν την ανησυχία τους και διερμηνεύουν την πικρία και τον σκανδαλισμό του λαού του Θεού για όσα προσβάλλουν βάναυσα την πίστη μας.

Δεν αναμένουμε κατ’ ανάγκην ότι θα υπογράφετε τα κείμενα των 6 παραδοσιακών Μητροπολιτών.

Ούτε ο Αγιος Ναυπάκτου τα υπογράφει, όπως δεν υπέγραψε την Ομολογία πίστεως για τον Οικουμενισμό ή το κείμενο για την εκκλησιολογία του Παναγιότατου. Κανείς όμως δεν έκανε και δεν κάνει τόσα πολλά εναντίον του Οικουμενισμού όσο ο Σεβ. Ναυπάκτου. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο; Γιατί δεν υποστηρίξατε την πρόταση του Σεβ. Ναυπάκτου να αναγνωριστούν ως Οικουμενικές οι Σύνοδοι που δικαίωσαν τον Μέγα Φώτιο και τον Αγιο Γρηγόριο τον Παλαμά;

Σας παρακαλούμε θερμά να κάνετε παρεμβάσεις για θέματα πίστεως, με όποιο τρόπο εσείς κρίνετε σκόπιμο, για να μας εμψυχώνετε και να μας καθοδηγείτε.

No comments:

Post a Comment