Monday, December 15, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ κ. Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ Μ. ΦΩΤΙΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ κ. Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ Μ. ΦΩΤΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Πειραιώς απέστειλε προς την Ιερά Σύνοδο επιστολή με την οποία ζητεί η Ιερά Σύνοδος να ανακαλέσει την απόφασή της να αναθέσει στον Κοσμήτοτα του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να μιλήσει κατά την Εορτή του Μ. Φωτίου, Εορτή της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ιδού τι αναφέρει στην κατακλείδα της επιστολής του ο Σεβ. Πειραιώς:

“Γιά νά μήν θεωρηθεῖ ὅτι συνευδοκεῖτε στήν συγκεκριμένη ὑπόθεση καί ἐπευλογεῖτε τό ἀπαράδεκτο γεγονός ἵδρυσης ἀντιτριαδικῶν Σπουδῶν μέσα σέ μία Ὀρθόδοξη Θεολογική Σχολή μέ ἀποτέλεσμα τήν μετατροπή της σέ Θρησκειολογική Θεολογική Σχολή παρακαλῶ θερμῶς νά ἐπανεξετασθεῖ ἡ Ἀπόφασή Σας καί νά ληφθοῦν ὑπ’ ὄψει τά ἀνωτέρω καί εἰδικώτερα ἡ σθεναρή καί θαρραλέα ἀντίδραση τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχη, τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ, ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Ὁποίου στό Πνευματικό Κέντρο τῆς Μητροπόλεώς του, διοργανώθηκε σχετική ἀντιρρητική ἡμερίδα στίς 26/11/2014 μέ ἐξαίρετους ὁμιλητές ὅπως ὁ πρ. Κοσμήτορας κ. Χ. Οἰκονόμου, οἱ ὁποῖοι στηλίτευσαν μέ ἐναργῆ τρόπο τίς ἐνέργειες ἵδρυσης κατεύθυνσης Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν στήν Θεολογική Σχολή τοῦ ΑΠΘ."

Πολύ ορθή η ενέργεια του Σεβ. Πειραιώς να στείλει στην Ιερά Σύνοδο την επιστολή και να επισημάνει το άστοχο της ανάθεσης στον κ. Κοσμήτορα την ευθύνη να μιλήσει κατά την Εορτή του Μ. Φωτίου αφού -σε ακαδημαικό επίπεδο- πρωτοστατεί στην ίδρυση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών.

Πλην όμως η παρέμβαση του Σεβ. Πειραιώς θα ήταν ακόμη πιο εύστοχη αν ζητούσε από τη Σύνοδο να καταδικάσει απερίφραστα την προσπάθεια ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών και να σταθεί αλληλέγγυα -ως οφείλει- στον Σεβ. Θεσσαλονίκης που μάχεται σθεναρά για να αποτρέψει τη μετατροπή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε Θρησκειολογική-Οικουμενιστική.

Δεν είναι κανένα μυστικό, Σεβασμιότατε, ότι αυτός που κινεί τα νήματα της ίδρυσης του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών είναι πρωτίστως ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου. 

Είναι, επίσης, τοις πάσιν γνωστό, ότι, αν ο Σεβ. Θεσσαλονίκης δεν βρήκε υποστήριξη στη Σύνοδο για την καταδίκη του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, οφείλεται πρωτίστως -αν όχι αποκλειστικά- στον διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που στηρίζει με νύχια και με δόντια την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και τη δημιουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών.

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον Σεβ. Πειραιώς για την ορθή του παρέμβαση για τον ομιλητή της Εορτής του Μ. Φωτίου. 

Θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά, αν -με νέα του παρέμβαση- “πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα” -κατά τη λαική έκφραση- και εκθέσει συνοδικά και δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τον καταχθόνιο ρόλο που διαδραματίζει για τη μετατροπή των Ορθόδοξων Θεολογικών Σχολών σε Θρησκειολογικές και το ομολογιακό μάθημα των Θρησκευτικών σε θρησκειολογκό-οικουμενιστικό. 

No comments:

Post a Comment