Sunday, December 14, 2014

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ “ΑΓΙΟΥ” ΠΑΠΑ ΒΟΙΤΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΠΑΠΑΣ, ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή τη μετακομιδή των λειψάνων του “Αγίου” Πάπα Βοιτύλα στην Κύπρο

Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε πρωινή εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου της Κύπρου στις 14 τρέχοντος αναφέρθηκε ότι στο κατεχόμενο χωριό  του Κορμακίτη θα μεταφέρονταν λείψανα του “Αγίου” πάπα Ιωάννη Παύλου. 

Γι’ αυτούς που δεν ξέρουν τα δεδομένα της Κύπρου στο χωριό αυτό κατοικούν  μόνο Μαρωνίτες, δηλαδη Μονοθελήτες αιρετικοί (που δεν δέχονται ότι ο Χριστός έχει δύο θελήσεις, θεική κι ανθρώπινη αλλά μόνο μία τη θεική αντίθετα με την Στ΄Οικουμενική Σύνοδο). Είναι ενωμένοι με ουνιτικό τρόπο με τον Παπισμό που δέχεται μεν την Στ΄Οικουμενική Σύνοδο, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τους Μαρωνίτες που δεν την δέχονται ως Οικουμενική μόνον και μόνον επειδή οι Μαρωνίτες αποδέχονται το βασικό του δόγμα Βατικανού, δηλαδή το παπικό πρωτείο. 

Ας μιλήσουμε για την αγιότητα. Ο Παπισμός αναγνωρίζει Αγίους σε αντίθεση με τον Προτεσταντισμό. Εμείς σαν Ορθόδοξοι δεν αναγνωρίζουμε κανένα Αγιο στον Παπισμό από το 1054 και μετά. Οχι για λόγους μισαλλοδοξίας, ούτε αποστροφής μα από απλή συνέπεια προς την Ορθόδοξη διδασκαλία. Οι Παπικοί δεν δέχονται θεωμένους Αγίους. Γι’ αυτούς Αγιος είναι ο ηθικά τέλειος που ατενίζει το φως και τη λαμπρότητα του Θεού, που τον καθιστά μακάριο στη θεία βασιλεία. Δεν δέχονται θεωμένους ανθρώπους διότι απορρίπτουν τη διάκριση θείας ουσίας και ακτίστων θείων ενεργειών. Γι’ αυτούς η θεία χάρη δεν είναι άκτιστη αλλά κτιστή. Θέωση σε κτιστό μέγεθος δεν έχει νόημα. Η περί αγιότητος κι αγίων αντίληψη των Παπικών πόρρω απέχει απ’ αυτήν της Εκκλησίας. 

Σχετικά δε με τον συγκεκριμένο Πάπα, τον Πολωνό Κάρολ Βοιτύλα (Ιωάννη-Παύλο Β΄), δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε τη συμβολή του στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, κατά τον οποίο ζητούσε από το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τους Σέρβους της Βοσνίας. Η σπουδή με την οποία ο Πάπας αυτός αγιοποίησε τον Κροάτη καρδινάλιο Αλόισιους Στέπινατς, τον φοβερό σφαγέα 700.000 Σέρβων Ορθοδόξων κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο πώς να χαρακτηριστεί; Κοτζάμ Βατικανό με τόσους ερευνητές δεν είδε αυτή τη γενοκτονία κι αγιοποίησε ένα χασάπη, ένα αρχιεγκληματία; Μιλάμε σοβαρά για αγιότητα; 

Το φοβερό σκάνδαλο της παιδεραστίας πού πάει; Δεν μυρίζει αγιότητα αλλά αγριότητα. Ποιος κάλυπτε τους φραγκοπαπάδες; Το Βατικανό κι ο Πάπας Κάρολ Βοιτύλα. 

Επαναλάμβανουμε τη ρήση του Αγίου Κυπριανού Καρχηδόνος: Extra Ecclesiam nulla salus ("Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία")

Aς επιστρέψουν πρώτα οι Παπικοί στην Εκκλησία με το βάπτισμα, το οποίο τώρα δεν έχουν, και τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε σοβαρά και για το θέμα της αγιότητος και περί Αγίων.

No comments:

Post a Comment