Tuesday, November 18, 2014

Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ, ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ Η OCA


Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ, ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ Η OCA

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πριν λίγες μέρες ο αεικίνητος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας, ήρθε στην Αμερική και είχε επαφές με ηγετικά στελέχη της OCA.

Παράλληλα είχε επαφές με εκείνη την ομάδα των Επισκοπελιανών -έτσι ονομάζονται οι Αγγλικανοί των ΗΠΑ-, οι οποίοι δεν συνευδοκούν με τους νεωτερισμούς και με τις άλλες ασέβειες της πλειοψηφίας των Αγγλικανών και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν την πορεία που ακολουθούν.

Ούτε που χρειάζεται φυσικά να πούμε πόσο μας χαροποίησε η στάση του Σεβ. Βολοκολάμσκ. 

Να σημειώσουμε επίσης τη χαρά μας επειδή δεν είναι η μόνη ενέργεια του Πατριαρχείου Ρωσίας που κινείται προς την ιδία κατεύθυνση.

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρωσίας κ. Κύριλλος απηύθυνε, στο πρόσφατο παρελθόν, αυστηρότατες προειδοποιήσεις προς τους Λουθηρανούς να μην προχωρήσουν σε νεωτερισμούς αλλιώς η Εκκλησία της Ρωσίας θα τερματίσει το διάλογο μαζί τους.

Η στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας έναντι των μοντερνιζόντων αυτών προτεσταντικών ομάδων είναι η απολύτως ενδεδειγμένη και ελπίζουμε να την υιοθετήσουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Είναι εντελώς αδιανόητο να μας καλούν σε διάλογο για να συζητήσουμε τις υφιστάμενες θεολογικές διαφορές και αυτοί στο μεταξύ να υιοθετούν νέες κακοδοξίες.

Μια παράκληση μόνον προς τον Σεβ. Βολοκολάμσκ. Δεν είναι δυνατόν, Σεβασμιότατε, να διεφεύγει της προσοχής σας ότι και η OCA κάθε άλλο παρά βαδίζει σε παραδοσιακά πλαίσια. Και δεν αναφέρομαι στο θέμα των δικαιοδοσιών, αλλά στις θέσεις που διατυπώνουν προβεβλημένα στελέχη της για θέματα χριστιανικού ήθους.

Γι’ αυτό, ενώ επικροτούμε εκ μέσης καρδίας τις παρεμβάσεις του Πατριαρχείου Μόσχας για τους φιλελευθερισμούς των Προτεσταντών, θεωρούμε ότι πολλώ μάλλον πρέπει να έχουμε εμείς οι ορθόδοξοι ξεκαθαρισμένα αυτά τα θέματα. 

Ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι ο Σεβ. Βολοκολάμσκ σε προσεχή του επίσκεψη στην Αμερική θα προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς τους ηγέτες της OCA αν δεν το έχει ήδη κάνει κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στις ΗΠΑ.

No comments:

Post a Comment