Saturday, November 29, 2014

H ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ, ΣΑΦΩΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ‘’ΘΕΩΡΗΜΑ’’ ΤΗΣ “ΔΙΗΡΗΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ”



H ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ, ΣΑΦΩΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ‘’ΘΕΩΡΗΜΑ’’  ΤΗΣ “ΔΙΗΡΗΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ”

Του Θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Τα στιγμιότυπα της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έδωσαν μεγάλη χαρά τους φιλενωτικούς. Tα βατικάνεια μέσα ενημέρωσης επίσης  επιχαίρουν. Η Vatican insider τιτλοφορεί το σχετικό κείμενο ‘’Ο Πάπας γέρνει μπροστά στον Βαρθολομαίο για να μπορέσει να τον ευλογήσει’’ (Il Papa si china davanti a Bartolomeo e si fa benedire da lui). H zenit.it ‘’Ευλόγησέ μου και την Εκκλησία της Ρώμης’’ (Benedicta me e la Chiesa di Roma). Η Avennire ‘’Πάπας Φραγκίσκος: οικουμενική προσευχή με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο’’ (Pope Fransis: ecumenical prayer with Patriarch Bartholomew).

Κατά τη συνάντηση είπε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πάπα Φραγκίσκο «Ζητάμε τη μεσιτεία των Πατέρων της Εκκλησίας, γιατί βρίσκουμε την ενότητα στην πρώτη χιλιετία». Η φράση τούτη δεν παραπέμπει στην διηρημένη Εκκλησία; Ατυχής φυσικά ήταν και η αναφορά του Οικουμενικού μας Πατριάρχου στην Αυστρία, με το άτοπο «όταν η Εκκλησία ήταν ενιαία».

Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, αναφέρει σχετικά, «η Εκκλησία ούσα καθολικώς εις και μοναδικός θεανθρώπινος οργανισμός εις όλους τους κόσμους, δεν είναι δυνατόν να διαιρεθή. Κάθε διαίρεσις θα σήμαινε και τον θάνατον της».

Και για να χρησιμοποιήσομε τα λόγια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Β΄ (1536-1595), στην πρώτη απάντηση, στην Αυγουσταία Ομολογία, που εστάλη στην Τυβίγγη το 1576, «όσοι ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού  όλοι είναι με την αλήθεια˙και όσοι γενικά δεν είναι με την αλήθεια, ούτε και με την Εκκλησία του Χριστού είναι».

Εις την Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου ο ιερεύς εύχεται «Τους εσκορπισμένους επισυνάγαγε˙ τους πεπλανημένους επανάγαγε και σύναψον τη Αγία Σου Καθολική και Αποστολική Εκκλησία». Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επιστροφής στην ΜίαΑγία Εκκλησία.

Οι Παπικοί που έφυγαν από την Εκκλησία πρέπει να επιστρέψουν. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει: «Μένε εις την Εκκλησίαν και ου προδίδοσαι υπό της Εκκλησίας. Εάν δε φύγης από της Εκκλησίας, ουκ αιτία η Εκκλησία. Εάν μεν γαρ ης έσω, ο λύκος ουκ εισέρχεται˙ εάν δε εξέλθης έξω, θηριάλωτος γίνη».

Επιλογικά ας αναφέρομε τα λόγια του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, «Κατά την ενιαίαν στάσιν των Πατέρων και των Συνόδων η Εκκλησία είναι μόνον μια, αλλά και μοναδική, διότι ο εις και μοναδικός Θεάνθρωπος, η Κεφαλή της, δεν δύναται να έχει πολλά σώματα. Η Εκκλησία είναι μία και μοναδική, διότι είναι το σώμα του μοναδικού Χριστού». Προς τι λοιπόν τα περί ενότητας της πρώτης χιλιετίας, που παραπέμπει στο ‘’θεώρημα’’ της "διηρημένης Εκκλησίας;" 

No comments:

Post a Comment