Sunday, November 23, 2014

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ



ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Πριν μερικά χρόνια θα θεωρούνταν μία συνηθισμένη είδηση και θα γράφαμε για μία ακόμη χειροτονία.

Η σημερινή, όμως, χειροτονία από τον Πατριάρχη Αντιοχείας του νέου Επισκόπου Αντρούμ κ. Καϊς κρύβει πολλά μηνύματα.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη στις σχέσεις Ιεροσολύμων και Αντιοχείας θεωρούν βέβαιο πως αυτή η χειροτονία θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Η χειροτονία του νέου Επισκόπου, ο οποίος είναι Ιορδανός υπήκοος με παλαιστινιακή καταγωγή, τελέστηκε από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αντιόχειας και συμμετείχαν ιεράρχες του Πατριαρχείου στην Πατριαρχική Μονή του Μπαλαμάντ. 

Έγκυρες πηγές από το Πατριαρχείο αναφέρουν πως ο Πατριάρχης Αντιοχείας θα αναθέσει ως αποστολή στον Επίσκοπο Αντρούμ να διακονεί στον αραβικό κόσμο και όπου υπάρχουν άραβες ορθόδοξοι από την Παλαιστίνη και την Ιορδανία.

Η αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως όπως εξελίσσονται τα πράγματα ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία η Πανορθόδοξη Σύνοδος που επιθυμεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο τινάζεται στον αέρα...”.

Η αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπορεί να μην έχει ακόμη εκδηλωθεί, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χειροτονία του νέου ιεράρχη -με την ευθύνη μάλιστα διαποίμανσης των Αράβων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατραρχείου Ιεροσολύμων-, πρόσθεσε ακόμη ένα νέο σοβαρό λόγο σύγκρουσης στον ήδη υπάρχοντα για τη δικαιοδοσία του Κατάρ μεταξύ των δύο Πατριαρχείων.

Στη συνάντηση Ορθοδόξων και Παπικών στο Αμμάν συμμετείχαν αντιπρόσωποι και από την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Είναι φανερόν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλει να κλείσει την κρίση που υφίσταται στους κόλπους αυτής της Εκκλησίας για να κατευνάσει την Εκκλησία της Ρωσίας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Αγιον Ορος, έδωσε την εντύπωση ότι είναι πολύ διαλλακτικός και διαβεβαίωσε ότι ανέθεσε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τη διαμεσολάβηση της διαφοράς του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Τώρα, όμως, δυναμιτίζει περαιτέρω τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με την χειροτονία νέου ιεράρχη Ιορδανού υπηκόου Παλαιστινιακής καταγωγής, με την ανάθεση σ’ αυτόν την ευθύνη της διαποίμανσης πιστών που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.!!! 

Οίκοθεν νοείται ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποκλείεται να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα αυτή την εξέλιξη αφού οδηγεί στην αυτοκατάργησή του.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας -με όργανο την Εκκλησία της Αντιοχείας και όχι μόνον- θέλει να υποσκάψει τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η τακτική κατευνασμού που ακολουθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα αποδώσει καρπούς επειδή το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν επιθυμεί τη σύγκληση τη Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αφού -αν συγκληθεί- θα αναγνωρίσει ντε φάκτο το πρωτείο του Οικουμενικού Θρόνου.

Πολλοί προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τον Παναγιότατο να προχωρήσει στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Καταρχήν επειδή δεν θα ανεκήρυττε τις Συνόδους που δικαίωσαν τον Μέγα Φώτιο και το Αγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ως Οικουμενικές. Ακόμη επειδή στο θεματολόγιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν συμπεριλαμβανόταν η καταδίκη του Οικουμενισμού και άλλα σοβαρά θέματα που έπρεπε να απασχολήσουν τη Μεγάλη Σύνοδο. Επίσης επειδή διέβλεπαν ότι -με τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου- πολλοί εθνοφυλετικοί κίνδυνοι θα απειλήσουν την ενότητα της Εκκλησίας.

Δυστυχώς ο Παναγιότατος προχώρησε τη διαδικασία σύγκλησης της Συνόδου με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τα σημερινά αλυσιδωτά προβλήματα, που -αν δεν χαλιναγωγηθούν-, θα έχουν ολέθριες συνέπειες για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

No comments:

Post a Comment