Wednesday, November 5, 2014

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΥΤΡΩΝ


 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΥΤΡΩΝ

Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

        Απολυτίκιον. Ηχος α΄. Χορός αγγελικός

Της πίστεως κανών, αρετών ταμιούχος,
ω Δημητριανέ ανεδείχθης εν Κύπρω,
πιστών το κραταίωμα, αιχμαλώτων συνόμιλος.
Οθεν σήμερον οι σε προφρόνως τιμώντες
ταις πρεσβείαις σου εχθρών ρυόμεθα
πλείστων ευχαίς σου προς Κύριον.

Ποιός είναι ο πιο πάνω Αγιος, τον οποίο τιμούμε στις 6 Νοεμβρίου; Ονομάζεται Δημητριανός, όνομα που συναντάμε μόνο στην Κύπρο κι έδρασε τον 9ο και 10ο αιώνα. Γεννήθηκε στα 834 στο χωριό Συκαί (Παλαίκυθρο), που σήμερα είναι κατεχόμενο από τους Τούρκους εισβολείς.

Ενώ οι γονείς του τον πάντρεψαν έζησε με τη συζύγο του εν παρθενία μέσα στο γάμο. Μετά την κοίμηση της συμβίας του ασκήτεψε στη Μονή Αγίου Αντωνίου, όπου νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, έλαβε από τον Θεό το χάρισμα των ιαμάτων. Οι μοναχοί τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής, αλλά μετά την εκλογή του τοπικού επισκόπου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, και κατόπιν απαίτησης του λαού του Θεού, δέκτηκε να αναλάβει τη διαποίμανση της επισκοπής Χύτρων στα 891. Εγινε επίσκοπος όντως εις τύπον και εις τόπον Χριστού. Ανάλωνε νυχθημερόν τον εαυτό του στην υπηρεσία του ποιμνίου του αντί να τρέχει από συλλείτουργο σε συλλείτουργο.

Ομως στα 911 μεγάλη συμφορά έπληξε το νησί. Κάποιος παλιάνθρωπος από την Κιλικία ονόματι Δαμιανός αρνήθηκε τον Χριστό κι έγινε οπαδός του ψευδοπροφήτη των Σαρακηνών. Αποβιβάστηκε στην Κύπρο μαζί με στρατό των Αγαρηνών κι άρχισαν τις λεηλασίες, τις αρπαγές και τις σφαγές. Για τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Κύπρου υπέφεραν τα πάνδεινα. Φεύγοντας οι Αγαρηνοί από το Νησί πήρανε μαζί τους πλήθος αιχμαλώτων κυρίως από την περιοχή των Χύτρων. Τον γέροντα επίσκοπο όμως δεν τον πείραξαν. Ομως αυτός βλέποντας τα βάσανα των αιχμαλώτων κάνει το απροσδόκητο και πρωτάκουστο. Γίνεται εθελοντής αιχμάλωτος ακολουθώντας τους αιχμαλώτους στο άγνωστο. Υποφέρει και ταλαιπωρείται μαζί τους για πολύ καιρό, μέχρις ότου οι αιχμάλωτοι φτάσανε στη Βαγδάτη. Τότε ο γέρο επίσκοπος με τα κουρελιασμένα ράσα τολμά και ζητά ακρόαση από Χαλίφη. Του λέει κατάμουτρα ότι παράνομα οι πολεμιστές του εισέβαλαν και κατάστρεψαν το νησί και ζητά αποκατάσταση της δικαιοσύνης και επιστροφή των αιχμαλώτων στον τόπο τους. Και πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Ο Χαλίφης των Αράβων διατάζει να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι στον τόπο τους!

Ογδόντα χρονών ήταν ο Αγιος όταν επέστρεψε από τη Μεσοποταμία. Λίγα χρόνια αργότερα, στα 915 ο καλός Θεός τον κάλεσε εις την κατάπαυσίν του εις την Ανω Ιερουσαλήμ. Από εκεί παρακαλεί τον φιλάνθρωπο Θεό για την χειμαζόμενη νήσο μας, για να μας δώσει μετάνοια και παρηγοριά, για να τερματίσει τα βάσανα και τα δεινά του λαού μας.

No comments:

Post a Comment