Sunday, November 30, 2014

ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ


ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

Διαβάσαμε, στο  Amen.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ των κ. Ν. Παπαχρήστου και Ν. Μαγγίνα:

«...Και θα σας παρακαλούσα να ευλογήσετε εμένα και την Εκκλησία μου». Κλείνοντας με τα λόγια αυτά την ομιλία του, το απόγευμα του Σαββάτου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Πάπας Φραγκίσκος υποκλίθηκε ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος τον ασπάσθηκε θερμά. «Ευλογήστε με Αγιώτατε», επέμεινε ο Πάπας και έσκυψε το κεφάλι του μπροστά στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με θέρμη φίλησε στο κεφάλι τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ύστερα μαζί ο ένας δίπλα στον άλλο εξήλθαν του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού.

Η υπόκλιση του Πάπα θύμισε σε όλους την αιφνιδιαστική ενέργειά του τον περασμένο Μάιο στην συνάντηση που είχαν στα Ιεροσόλυμα όταν μέσα στο Ναό της Αναστάσεως έσκυψε και φίλησε το χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη.”



Τι σημαίνει αυτή η ενέργεια του Πάπα; 

1.) ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
_____

Ως γνωστόν ο Πάπας Φραγκίσκος αρέσκεται να πλένει πόδια κατάδικων, παιδιών σε σωφρονιστήρια, όχι καλής φήμης γυναικών, φιλά το χέρι των επιζώντων του ολοκαυτώματος, φίλησε το χέρι του Πατριάρχη μας στα Ιεροσόλυμα κτλ..

Ολα αυτά εντάσσονται στην εικόνα που θέλει να εκπέμπει, από την πρώτη στιγμή της ανάρρησής του στον Παπικό Θρόνο, ότι είναι ο απλός και ταπεινός Πάπας που δεν αρέσκεται στα πολυτελή αυτοκίνητα, δεν διαμένει στο πολυτελές παπικό μέγαρο κτλ., κτλ.. Με άλλα λόγια που μοιάζει με τον Φραγκίσκο της Ασσίζης. Γι’ αυτό και πήρε το όνομά του όταν εξελέγη Πάπας.

2.) "ΠΡΩΤΕΙΟ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ-SERVUS SERVORUM"
_______

Αλλά αυτό δεν εξηγεί πλήρως την ενέργεια του Πάπα Φραγκίσκου.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η ενέργεια δεν είναι άνευ προηγουμένου. 

Ο Πάπας Ιωάνης-Παύλος Β΄ (Βοιτύλας) λ.χ. έπεσε και φίλησε τα πόδια του μ. Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή. 

Γιατί τα κάνουν αυτά οι Πάπες; 

Επειδή προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι το πρωτείο εξουσίας που ζητούν επί της Εκκλησίας δεν είναι πρωτείο κυριαρχίας -όπως τους κατηγορούν οι επικριτές του Βατικανού- αλλά “πρωτείο διανονίας.”  Με άλλα λόγια υλοποίηση του περίφημου "servus servorum -δούλος των δούλων-" που πήρε ο Πάπας από την εποχή που ο Πατριάρχης Ιωάννης Νηστευτής αναγνωρίστηκε ως Οικουμενικός Πατριάρχης.

3.) ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ Β΄ΒΑΤΙΚΑΝΕΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
_____

Ο Πάπας Φραγκίσκος -όπως και οι προκάτοχοί του- δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να υλοποιούν ο καθένας με τον τρόπο του- τις αποφάσεις της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου αναφορικά με τις αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες, όπως αποκαλεί τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και όχι μόνον.

Στις Εκκλησίες αυτές, οι Παπικοί αναγνωρίζουν έγκυρα μυστήρια και Αποστολική διαδοχή πλην όμως τις θεωρούν “ασθενείς” επειδή δεν δέχονται το παγκόσμιο Πρωτείο του Πάπα.

Αρα όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την ευλογία του Πατριάρχη έκανε κάτι συμβατό με τις αποφάσεις της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου και της στρατηγικής του Βατικανού για την ένωση Ορθοδοξίας και Παπισμού.

4.) ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ-ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
______

Σημαίνει, όμως, ότι προωθείται αποφασιστικά τόσον από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσον και από το Βατικανό, το σχήμα Πατριάρχης της Δύσεως - Πατριάρχης της Ανατολής, ως το σχήμα του Πρωτείου που θα οδηγήσει στην ένωση Ορθοδοξίας και Παπισμού.

Μήπως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο -κατά τη λαική έκφραση- τουτέστιν το Πατριαρχείο Ρωσίας το οποίο ουδέποτε θα αποδεχθεί το δυαδικό σχήμα που θα το αφήσει εκτός του πρωτείου στην Εκκλησία, αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος που δεν έστειλε αντιπροσώπους στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πιθανοτατα και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες;

No comments:

Post a Comment