Thursday, November 13, 2014

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αποκαλυπτική -για πολλούς λόγους- η αποψινή αγρυπνία προς τιμή του Ιερού Χρυσόστομου, που διοργάνωσε ο π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, ο φιλακόλουθος εφημέριος του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν.

Τι πιο ωραίος τρόπος για ένα κληρικό να γιορτάζει τα ονοματήριά του από τη διοργάνωση αγρυπνίας;

Μας έψαλλαν οι εξαιρετικοί ψάλτες Αντώνης Κεχαγιάς, που έχουμε εδώ στην Αγία Αικατερίνη στην Αστόρια και ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού Χρήστος Σταυρόπουλος και βοηθούσε ο κ. Γιώργος, ο ευσεβής νεωκόρος και βοηθός ψάλτης του ναού.

Ο προιστάμενος του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας -π. Ιωάννης Βλάχος- συλλειτούργησε με ξεχωριστή ευλάβεια και σεμνότητα με τον π. Χρυσόστομο. 

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα κατανυκτική.

Τρεις μοναχές της μονής των Αγίων Πάντων -άγνωστη στον υπογράφοντα το κείμενο μονή μέχρι τώρα- συμπροσεύχονταν στην αγρυπνία. Ελπίζω να με αξιώσει σύντομα ο Θεός να πάω να προσκυνήσω στο μοναστήρι τους.

Οχι πολλοί οι πιστοί αλλά σχεδόν στην ολότητά τους νέοι. Οι πλείστοι προσήλθαν στο μυστήριο της Ζωής.

Μου κάνει τόσο καλή εντύπωση πόσο φιλακόλουθος είναι ο π. Χρυσόστομος. 

Ποτέ δεν αποθαρρύνεται επειδή λίγοι σχετικά πιστοί πηγαίνουν στις αγρυπνίες ή στις παρακλήσεις που τελεί. 

Νιώθει προφανώς ότι ο ιερέας οφείλει να προσεύχεται, όχι μόνον για όσους βρίσκονται στο ναό, αλλά για όλα τα μέλη της ενορίας του που απουσιάζουν και για όλο τον κόσμο.

Πολύ συγκινητική η παρουσία ενός Αφροαμερικανού πιστού προσήλυτου στην Ορθοδοξία που διακονεί με πολλή ευλάβεια στο ιερό βήμα και διαβάζει πολλά αναγνώσματα των Ακολουθιών. 

Πόσο ωραία θα ήταν αν είχαμε τακτικά αυτές τις ευκαιρίες της βραδυνής Θείας Λειτουργίας! 

Πόσο κατανυκτικό είναι το περιβάλλον και πόσο βοηθά όσους δεν μπορούν να εκκλησιαστούν το πρωί επειδή εργάζονται ή επειδή έχουν άλλες δυσκολίες!

Στο δρόμο της επιστροφής προς την Αστόρια συνταξίδευα στον υπόγειο σιδηρόδρομο με τον κ. Νίκο που ψάλλει στον καθεδρικό ναό, ο οποίος μου έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για πολλά θέματα που αγνοούσα. 

Με πληροφόρησε ότι λειτουργούν Σχολές Βυζαντινής μουσικής στον καθεδρικό ναό και στο πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια με δάσκαλους τους πολύ καλούς ψάλτες Δημήτρη και Αντώνη Κεχαγιά. Απόψε έμαθα ότι είναι κατά σάρκαν αδέλφια.

Στον καθεδρικό ναό, όπως μου είπε ο κ. Νίκος, γίνεται Παράκληση κάθε Τετάρτη και ύστερα ο π. Ιωάννης Βλάχος κάνει Αγιογραφικό ανάγνωσμα με τη συμμετοχή πολλών πιστών, στο οποίο βοηθά ενεργά ο κ. Θανάσης Μινέτος θεολόγος και πρωτοψάλτης του καθεδρικού ναού.

Πολλά έμαθα απόψε που μου έδωσαν μεγάλη χαρά για το σπουδαίο και αθόρυβο έργο που επιτελείται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. 

Για την ύπαρξη της γυναικείας Μονής των Αγίων Πάντων, για τις Σχολές Βυζαντινής μουσικής, καθώς και για τη χαρά που είχαμε να ευχηθούμε στον εορτάζοντα π. Χρυσόστομο και να προσευχηθούμε στο κατανυκτικό περιβάλλον του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν

Ποτέ μην απογοητευόμαστε, όσα και αν τυχόν επιμέρους μας στενοχωρούν. 

Ποτέ ας μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός κρατά στα χέρια Του τα νήματα της Ιστορίας και κατευθύνει την Ολκάδα της Εκκλησίας εις νομάς σωτηρίους με όργανό του τις ευλαβείς, αγνές και ταπεινές ψυχές. Υπάρχουν πολλές τέτοιες αγνές, ευλαβείς και ταπεινές ψυχές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ιδιαίτερα μεταξύ των Αμερικανογεννημένων ομογενών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγνών, ταπεινών και ευλαβών ομογενών οι δύο κληρικοί που τέλεσαν απόψε την αγρυπνία του Ιερού Χρυσοστόμου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν. 

No comments:

Post a Comment