Monday, November 24, 2014

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΤΡΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ μ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΤΡΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ μ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, στη Θεολογική Ακαδημία στο Κολύμπαρι της Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος κατέθεσε μια ομιλία χείμαρρο για τον  μακαριστό Πατριάρχη, που την ακούσαμε σε ηχητικό στη Romfea.gr.

Ο Σεβ. Πέτρας είναι συγγενής ιδιοσυγκρασία με τον μακαριστό Δημήτριο ως προς τη σεμνότητα και την ασκητικότητα, γι’ αυτό η ομιλία του είναι μια κατάθεση ψυχής πυρακτωμένης από αγάπη προς τον σεμνό Πατριάρχη που εκλέισε τον Οικουμενικό Θρόνο.

Η αναφορά του στη λανθασμένη επιλογή της ανακήρυξης της πραξικοπηματικής αυτοκεφαλίας των Φαρμακίδη-Μάουερ δεν συνιστά επίθεση εναντίον της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως λανθασμένα θεώρησαν ορισμένοι.

Ουδείς ιστορικός σήμερα δέχεται ως ορθή την ανακήρυξη αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την καθοδήγηση των παπικών Βαυαρών και του προτεσταντίζοντος Φαρμακίδη.

Ο Σεβ. Πέτρας επεσήμανε το αυτονόητο για κάθε μελετητή της εκκλησιαστικής Ιστορίας.

Η πραξικοπηματική Αυτοκεφαλία των Μάουρερ- Φαρμακίδη προκάλεσε την εθνοφυλετική έξαρση, η οποία έκτοτε, όχι μόνον δεν έχει κοπάσει, αλλά βρίσκεται στο απόγειό της και η Ορθοδοξία πληρώνει ακριβά τις παρενέργειές της μέχρι σήμερα.

Μόνον μια επιφύλαξη για όσα είπε ο Σεβασμιότατος. Αναφέρθηκε στην απαίτηση του Προέδρου Σαρτζετάκη να τον υποδεχθεί ο Πατριάρχης Δημήτριος στο κατώφλι του ξενοδοχείου και να του ανοίξει την πόρτα της λιμουζίνας του, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Αν η μνήμη μου δεν με απατά όταν το πληροφορήθηκε ο μ. Πατριάρχης έσπευσε να συμμορφωθεί με την επιθυμία του Προέδρου Σαρτζετάκη. Δεν αρνήθηκε να το πράξει, όπως ανέφερε ο Σεβ. Πέτρας.

Πολύ χάρηκα να ακούσω ότι ο Σεβ. Πέτρας είναι εναντίον των νεωτερισμών στην Εκκλησία και τη σχετική αναφορά του για το τιμημένο ράσο που πολλοί σήμερα -και μάλιστα στην Εκκλησία της Κρήτης- προσπαθούν να αποβάλουν προφασιζόμενοι προφάσεις εν αμαρτίαις και υποκρινόμενοι ότι αγνοούν ότι η αποβολή του ράσου σημαίνει εκκοσμίκευση της Εκκλησίας.

Ανέμενα πάντως να γίνει αναφορά στο θέμα του Οικουμενισμού, επειδή η αδιάψευστη ιστορική αλήθεια είναι ότι ο μ. Πατριάρχης Δημήτριος εστοιχείτο στη γραμμή του Αθηναγόρα.

Σε κάθε περίπτωση συναρπαστικός ο λόγος του Σεβ. Πέτρας και πολύ πνευματικός και επιβεβαιώνει τη φήμη ότι τυγχάνει ένας από τους πιο παραδοσιακούς και σεμνούς ιεράρχες της Ελληνικής -και όχι μόνον- Ορθοδοξίας.

No comments:

Post a Comment