Friday, November 21, 2014

ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΝ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ, ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ;



ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΝ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ, ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ;

(…τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Πατήρ Ιωσήφ Βατοπαιδινός: «…άνοιξε  (ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων, τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα. Αλλά η αξιοπρέπειά σας μας αναγκάζει και τα λέμε αυτά για να έχετε θάρρος στη ζωή σας, να μην απογοητεύεστε, να μην αποθαρρύνεστε». Μόνο ο Θεός γνωρίζει όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων. Μόνο ο Θεός γνωρίζει όλα τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα. Ποιος είπε τέτοια υπερβολικά για τον εαυτό του, τη στιγμή μάλιστα που κατ’ επανάληψη έχει διαψευστεί;  

Ποιος Άγιος της Εκκλησίας μας έχει πει ποτέ τόσα υπερβολικά για τον εαυτό του; Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε από πού έλκει την καταγωγή του ο «συνιστών» λόγος; Ας το θέσουμε επί το απλούστερο. Αν δεν γνώριζαν ότι είναι ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός αυτός που είπε αυτές τις υπερβολές για τον εαυτό του, πώς θα χαρακτήριζαν τις υπερβολές αυτές; Δεν λυπούνται να τα ακούουν και να τα διαβάζουν καθημερινά τόσοι άνθρωποι; 

Με τι θράσος εκείνοι που γνώρισαν ότι ήταν φοβοσυμβουλές σιωπούν; Γιατί αφήνουν αυτούς που τον γνώρισαν σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο, να έχουν την ‘’αίσθηση’’ ότι πρόκειται για μεγάλο σύγχρονο προφήτη; Γιατί ενώ γνωρίζουν την αλήθεια σιωπούν; Εμείς είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τον Γέροντα Παΐσιο και τον Γέροντα Γεώργιο Καψάνη και μας προστάτεψαν από όλο αυτό τον συρφετό τρομοσυμβουλών.  

Αν θεωρούν τούτα ανυπόστατα ας διαβάσουν τι έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος για τη μαρτυρική Κύπρο και ας ακούσουν και τη συνέντευξη που έδωσε στον Τηλεοπτικό Σταθμό ‘’ο Λόγος’’ το έτος 1998, ο ενθουσιαστικώς καλούμενος από τους φανατικούς υποστηρικτές «μέγιστος των Γερόντων», π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός. 

Στην εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο κ. Νικολαΐδη, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα. Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό. Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα…».

Λύπη μεγάλη αισθάνεται κανείς, από τέτοιες εκτροπές, που είναι  τόσο ξένες στο Ορθόδοξο ήθος και παραπλανούν τον απλό λαό. Οι «ακοές πολέμων» (1981, 1993, 1998) που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ακόμα προκαλούν λύπη.

Όταν ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, τρομοκρατούσε τον κόσμο με τις καλούμενες «προφητείες» του, περί Παγκοσμίου πολέμου με ημερολογιακή τοποθέτηση (με βάση μαρτυρίες) στις 7 Ιουλίου 1999. 

Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε η ημερομηνία «κύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι. Όλα τούτα είχαν λεχθεί όταν ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου. Μάλιστα  κληρικός της Μητροπόλεως Πάφου τότε, έδωσε συνέντευξή σε ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε, κυρίως στο μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές. 

Και ελάχιστη σοβαρότητα να υπάρχει θα αντιληφθούν το ατόπημά των. Γιατί να διαδίδονται καθημερινά τέτοια ανυπόστατα σε χιλιάδες Χριστιανούς; 

Διαψεύστε μας λοιπόν. Μάθετε τι έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος και ακούστε τι έλεγε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός «προφητεύοντας». Ο Γέροντας Παΐσιος 12 ημέρες πριν την Τουρκική εισβολή προείπε τα δεινά της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός πολλάκις προείπε και δυστυχώς έμεινε μόνο στο ‘’ειπείν’’. Ας κάνουν μια αντιπαράθεση του τι έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος και τι έλεγε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός. Να μη μείνουν όμως στην απαράδεκτη σιωπή και στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Δεν συνάδει δυστυχώς όμως τούτο με την ιδιοτέλεια και προσωποληψία των.

Όσο συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα γράφομε κι ας το καλούν νοσηρή εμμονή. Επί της ουσίας λοιπόν. Διαψεύστε μας. Η «νοσηρή εμμονή» όπως την καλούν, θα αποκαλύψει την αλήθεια. 

Ποιός είπε τόσο μεγάλο λόγο για τον εαυτό του, τη στιγμή μάλιστα που το απραγματοποίητο των «προφητειών» του καταδεικνύει ότι απλά υπερβαλλόντως συνιστούσε εαυτόν; Τι έχουν να απαντήσουν; Γιατί ως προφητείες τις φοβοσυμβουλές του καλούν;

Η νοσηρή αυτή κατάσταση, δυναμώνει την επιμονή να λάμψει η αλήθεια, αλλά και την εκ βάθους καρδίας ευχαριστία προς τον Θεό, που γνωρίσαμε τον Γέροντα Παΐσιο, τον Γέροντα που μας παρηγόρησε, μετά την οδυνηρή γνωριμία μας με τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, και τον τρόμο που δοκιμάσαμε όχι μόνο μια φορά, για την ‘’λυσσαλέα πληγή’’ της Κύπρου. Διαψεύστε μας λοιπόν. Εφόσον καθημερινά παραπλανούν τόσους ανθρώπους, αυτά θα γράφονται, παρόλους τους νοσηρούς χαρακτηρισμούς.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Eίναι αλήθεια ότι κάποια τα έχουν αποσύρει, αλλά δυστυχώς με σκοπό να μη τα βρίσκουν οι γράφοντες την αλήθεια και να φανερώνονται τα άτοπα αυτά.

No comments:

Post a Comment