Tuesday, November 18, 2014

ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΟΡΦΟΥ, Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΞΗ-ΑΤΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΙΕΡΟ ΚΟΡΑΝΙ;



ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΟΡΦΟΥ, Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΞΗ-ΑΤΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΙΕΡΟ ΚΟΡΑΝΙ; 



Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους

=====

Τόσο δύσκολο είναι να αποσυρθεί η συνέντευξη με την υπόδειξη–ατόπημα του Μητροπολίτη Μόρφου για το ανίερο κοράνι; Για ποιό λόγο να υπάρχει αναρτημένη τέτοια συνέντευξη;

Να θυμηθούμε τη συνέντευξη που μας λύπησε, που αναφέρεται η υπόδειξη για το ανίερο κοράνι και όχι μόνο, που αστόχως τιτλοφορείται «Πριν και μετά τη μεγάλη έκρηξη…» τίτλος φυσικά που απλά  αντιπροσωπεύει μια συμπτωματική εισαγωγική αναφορά της συνέντευξης, ενώ το  προσυμφωνημένο θέμα ήταν, αν θα διδασκόταν το κοράνι στα σχολεία των κατεχομένων. Το αναφέρει τούτο εισαγωγικά η δημοσιογράφος στην αναρτημένη συνέντευξη «Είχαμε συμφωνήσει ότι αυτή η συνέντευξη θα κινείτο πέριξ των αντιδράσεων για την εισαγωγή της διδασκαλίας του κορανίου στα σχολεία των κατεχομένων.  Ανέφερα στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, ότι η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την εξέλιξη, διότι θεωρεί ότι προτάσσεται το θρησκευτικό ζήτημα και τονίζονται αυτά που χωρίζουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου, παρά αυτά που τις ενώνουν.»

Η παρατήρηση-υπόδειξη του Μητροπολίτη Μόρφου «Τι ωραία θα ήταν και οι Ε/κ να ήξεραν και το κοράνι. Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία. Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά αλλά δεν τα ξέρουν…» είναι απαράδεκτη. 

Η καταληκτική υπόδειξη «Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά αλλά δεν τα ξέρουν…» δεν επιδέχεται παρερμηνεία των λόγου αυτού και ως εκ τούτου πρέπει να αποσυρθεί η συνέντευξη από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου.

Ποια είναι «τα πολύ σπουδαία πράγματα που δεν τα ξέρουν (οι Ελληνοκύπριοι);» 
Ιδού τι λέει για τον Χριστό  το ανίερο κοράνι:
- Το ανίερο κοράνι (κεφ. Ε, στιχ. 75) λέγει, «Βλασφημούν όποιοι λένε ότι “Ο Θεός είναι ο Χριστός ο γιός της Μαριάμ”
- Το ανίερο κοράνι(κεφ. Ε, στιχ. 76) λέγει, «Πράγματι βλαστήμησαν όποιοι είπαν:  ο Θεός είναι ένας από τους τρεις της Τριάδας, γιατί δεν υπάρχει άλλος Θεός από αυτόν». 
- Το ανίερο κοράνι λέγει (κεφ. Ε, στιχ. 119) «Και πρόσεξε, όταν ο Θεός είπε: Ω! Ιησού, γιέ της Μαριάμ! Μήπως είπες στους ανθρώπους: ‘’Λατρεύετε εμένα και την μητέρα μου σαν Θεούς’’, μειώνοντας έτσι το Θεό;».  Άλλη πάλι πλάνη στο κοράνι (κεφ. ΙΘ, στιχ. 88-92) αναφέρει «Και είπαν ‘’Ο Φιλάνθρωπος (Θεός) επήρε (γέννησε) ένα γιο!  Πραγματικά προσφέρατε κάτι το τερατώδες! Λίγο έλειψε κι οι ουρανοί ήταν έτοιμοι να εκραγούν, η γη να χωριστεί στα δύο και τα βουνά να πέσουν κάτω σε ερείπια. Κι αυτό γιατί είχαν επικαλεστεί ένα γιο για τον  Φιλάνθρωπο (Θεό). Και δεν μπορεί να διευκρινιστεί πως η (μεγαλειότητα) του Φιλάνθρωπου (Θεού) ήταν δυνατό να πάρει (να γεννήσει) ένα γιο!»

- Το ανίερο κοράνι (κεφ. Δ, στιχ. 157) λέγει «Κι ακόμη καυχήθηκαν: ‘’Φονεύσαμε τον Χριστόν Ιησού, το παιδί της Μαριάμ, τον Απόστολο του Θεού’’.  Κι όμως δεν τον σκότωσαν κι ούτε τον σταύρωσαν, αλλ’ έτσι γίνηκε ώστε να φαίνεται σ’ αυτούς.  Εκείνοι όμως που είχαν διαφορετική γνώμη (που διαφώνησαν) σ’ αυτό (το θέμα), είναι γεμάτοι αμφιβολίες, γιατί δεν γνωρίζουν (θετικά), αλλά μόνο εικασίες ακολουθούν, και μια βεβαιότητα ότι δεν τον σκότωσαν…». 
- Το ανίερο κοράνι (κεφ. Ε, στιχ. 119) λέγει «Και πρόσεξε, όταν ο Θεός είπε: Ω! Ιησού, γιέ της Μαριάμ! Μήπως είπες στους ανθρώπους: ‘’Λατρεύετε εμένα και την μητέρα μου σαν Θεούς’’, μειώνοντας έτσι το Θεό;».
- Το ανίερο κοράνι (κεφ. Δ, στιχ. 171) λέγει «Ο Χριστός Ιησούς, ο γυιός της Μαριάμ, δεν είναι περισσότερο από Απόστολος του Θεού», (κεφ. Ε, στιχ. 78) «Ο Μεσσίας ο γιός της Μαριάμ, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας Απόστολος», (κεφ. Δ, στιχ. 171) «Πιστεύετε λοιπόν στο Θεό και στους Αποστόλους του και μη λέτε ‘’Τριάδα’’. 
Αυτά είναι τα πολύ σπουδαία πράγματα που δεν τα ξέρουν οι Ελληνοκύπριοι;

Φυσικά δεν είναι το μόνο άτοπο στη συνέντευξη αυτή. Γίνεται αναφορά σε συνύπαρξη θρησκειών, πράγμα άτοπο. Επί τούτου ανέφερε το εξής: «Οι θρησκείες όταν συνυπάρχουν εμπλουτίζουν τη ζωή των ανθρώπων σε επίπεδο πολιτισμού». Είναι άτοπο λοιπόν να μιλά κανείς για συνύπαρξη θρησκειών. Μπορούμε να μιλήσουμε για ειρηνική συνύπαρξη λαών, όχι όμως για συνύπαρξη θρησκειών. Είναι απαράδεκτη αυτή η θέση.  Παντελώς λανθασμένη η αναφορά σε συνύπαρξη θρησκειών. Είναι ένας αλλότροπος συγκρητισμός.

Αναφέρει σχετικά ο Απόστολος Παύλος, «Μη γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις· τις γαρ μετοχή δικαιοσύνη και ανομία, ή τις κοινωνία φωτί προς σκότος; τις δε συμφώνησις Χριστού προς Βελίαρ, ή τις μερίς πιστών μετά απίστου; τις δε συγκατάθεσις ναώ Θεού μετά ειδώλων;  ημείς γαρ ναός Θεού εσμέν ζώντος». (Β΄Κορ. στ’ 14-16)

Είναι φυσικά λυπηρά και αυτά που μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μόρφου ανέφερε, όπως, «…Η θρησκεία είναι μια πηγή γνώσης. Το ξεχνούν αυτό.  Είναι μια πηγή γνώσης! (έτσι αναγράφηκε στην ιστοσελίδα). Δηλαδή ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τον Θεό και τον εαυτό σου».

Πώς μπορεί να τονίζεται η γνώση αυτή του Θεού από οποιαδήποτε θρησκεία; Είναι ποτέ δυνατό να γνωρίσεις τον Θεό μέσα από ζοφώδεις πλάνες;  
«Οι Τ/κ δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δικαίωμα των νέων Τ/κ να διαβάσουν το κοράνι» συνέχισε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Η δημοσιογράφος – «Ναι, αλλά αυτό θα βοηθήσει τον τόπο;»
Μητροπολίτης Μόρφου – «Αυτό που λέτε είναι φασιστική αντίληψη. Τι σημαίνει θα βοηθήσει τον τόπο…Γιατί να μην βοηθήσει;»

Ποια βοήθεια μπορεί να υπάρξει από το ανίερο κοράνι, που είναι γεμάτο από υποδείξεις για βιαιότητες. Όσον αφορά την αναφορά «Αυτό που λέτε είναι φασιστική αντίληψη», θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι και προσεκτικά να μη διαβάσει κανείς το ανίερο κοράνι, θα αντιληφθεί ότι πλήθος φασιστικών υποδείξεων-διατάξεων  υπάρχουν, που καταστρατηγούν τη θεόσδοτη ελευθερία του ανθρώπου.

Το χριστομάχο της μη παραδοχής της Θεότητας του Χριστού, σαφώς το διδάσκει και το κοράνι, μάλιστα δε περιέχει και πολύ περισσότερες πλάνες. 

Για την άρνηση της Θεότητας του Χριστού, χριστομάχος κλήθηκε η αρειανική αίρεση.  

Συνεπώς δικαίως καλούνται χριστομάχοι, αλλά και Θεομάχοι και Πνευματομάχοι  αυτοί που αρνούνται τη Θεότητα του Χριστού.

Εξάλλου δεν ταιριάζει η απαράδεκτη αυτή υπόδειξή του, με αυτά που είχαν αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του Μητροπολίτη Μόρφου, στην οποία ανέφερε το άτοπο και υπερβολικό για τους Τουρκοκύπριους δασκάλους (συγκαταριθμώντας τους με τον π. Ζαχαρία του Αποστόλου Ανδρέα) ότι είναι οι συνεχιστές του Μάτση και του Αυξεντίου. 

Προς τι λοιπόν έχουν υπερβαλλόντως έχουν κληθεί ήρωες (συνεχιστές μάλιστα του Μάτση και του Αυξεντίου όπως είπε) οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι;  

Φυσικά για τη στάση τους απέναντι στην ισλαμική δυναστεία, με πρώτιστη την αντίδρασή τους, να διδάσκεται το κοράνι στα σχολεία των Τουρκοκυπρίων (αν και αυτό δεν αναφέρεται). 

Αναφέρεται επίσης στη συνέντευξη που μας λύπησε:

Η δημοσιογράφος – «Μας λέτε ότι οι Τ/κ πρέπει να γίνουν ισλαμιστές;»

Μητροπολίτης Μόρφου – «Δεν ξέρω τι θα γίνουν…εξάλλου, υπάρχει και η βασιλική οδός.  Πρέπει να μελετήσουν το κοράνι. Δεν μπορούν να δηλώνουν Μουσουλμάνοι και να έχουν άγνοια του κορανίου, διότι έρχεται ώρα που εκδικούνται οι θρησκείες».

Μας λυπεί η υπόδειξη αυτή του Μητροπολίτη Μόρφου. 

Η θεομάχος κορανική διδασκαλία δεν είναι «της του Αρείου μανίας διάδοχος» όσον αφορά τη διδασκαλία της μη παραδοχής της Θεότητας του Χριστού; «Τις επί τοιαύταις βλασφημίας ουκ εξίσταται;», ερωτά ο Άγιος Αθανάσιος. Ας αποσύρουν λοιπόν τη συνέντευξη αυτή από την Ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου, με τις απαράδεκτες υποδείξεις για το κοράνι.

(Επιλέγηκε η διαδικτυακή προβολή του κειμένου, γιατί διαδικτυακά προβάλλεται η συνέντευξη και ως εκ τούτου διαδικτυακά πρέπει να γίνει η ανασκευή της). 

*Τα εντός εισαγωγικών εδάφια του κορανίου είναι παρμένα από το κοράνι των εκδόσεων Λάτση.

1 comment:

  1. Ο Γέροντας Ιάκωβος ο Τσαλίκης, όπως ο Άγιος Μόρφου μας αποκάλυψε, είπε στον
    σημερινό Μητροπολίτη Μόρφου ότι θα γίνει είσκοπος.
    Δεν μας είπε όμως ότι θα γίνει ΑΓΙΟΣ.
    Όπως ακούσαμε τόσες πολλές ομιλίες και συνεντεύξεις του λαλίστατου και μορφωμένου αυτού ΔΕΣΠΟΤΗ και μας άρεσαν και τις χειροκροτήσαμε, με την ίδια αγάπη διαπιστώνουμε πως αυτή η συνέντευξη είναι απαράδεκτη, μας λυπεί και καλό θα ήταν να αποσυρθεί.
    Άγιε Μόρφου καλό θα ήταν, οι σύμβουλοι της Μητρόπολής σας, αφού παρακολουθούν προσεχτικά αυτήν την ιστοσελίδα, αντί να προσπαθούν να σας πείσουν να διασκευάζετε εκ των υστέρων θεολογικά σφάλματα, να σας εξηγήσουν πως το Άγιε Μόρφου που σας λένε είναι γι αυτό που οφείλετε με βαθιά αληθινή μετάνοια να γίνετε και όχι σ'αυτό που επικίνδυνα υποκλίνονται
    (επισκοπικό-αρχιεπισκοπικό αξίωμα)
    με βαθιές ψεύτικες μετάνοιες.
    Δεν είναι λάθος Άγιε Μόρφου να πείτε πως κάνατε λάθος.
    Δεν θα στοιχίσει κάτι στις επόμενες εκλογές.
    Αν δεν πείτε όμως συγνώμη...πιθανόν να στοιχίσει.

    ReplyDelete