Monday, October 20, 2014

H ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ



H ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ

«Νομίζουσι τας βλασφημίας ευφημίας είναι» Αγιος Αθανάσιος ο Μέγας

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Σε συνέντευξή του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου (εφ. Αλήθεια 9/8/2009), που τιτλοφορείται «Πριν και μετά τη μεγάλη έκρηξη…» (Τίτλος που απλά  αντιπροσωπεύει μια συμπτωματική εισαγωγική αναφορά της συνέντευξης) και δυστυχώς δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου αναφέρονται τα εξής: 

Δημοσιογράφος – «Είχαμε συμφωνήσει ότι αυτή η συνέντευξη θα κινείτο πέριξ των αντιδράσεων για την εισαγωγή της διδασκαλίας του κορανίου στα σχολεία των κατεχομένων.  Ανέφερα στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, ότι η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την εξέλιξη, διότι θεωρεί ότι προτάσσεται το θρησκευτικό ζήτημα και τονίζονται αυτά που χωρίζουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου, παρά αυτά που τις ενώνουν».

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε και τα εξής «…Η θρησκεία είναι μια πηγή γνώσης.  Το ξεχνούν αυτό.  Είναι μια πηγή γνώσης! (έτσι αναγράφηκε στην ιστοσελίδα).  Δηλαδή ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τον Θεό και τον εαυτό σου».

Πώς μπορεί να τονίζεται η γνώση αυτή του Θεού από οποιαδήποτε θρησκεία;  Είναι ποτέ δυνατό να γνωρίσεις τον Θεό μέσα από ζοφώδεις πλάνες;  

«Οι Τ/κ δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δικαίωμα των νέων Τ/κ να διαβάσουν το κοράνι» συνέχισε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Η δημοσιογράφος – «Ναι, αλλά αυτό θα βοηθήσει τον τόπο;»

Μητροπολίτης Μόρφου –«Αυτό που λέτε είναι φασιστική αντίληψη.  Τι σημαίνει θα βοηθήσει τον τόπο...Γιατί να μην βοηθήσει;»

Τι βοήθεια μπορεί να υπάρξει από ένα ανίερο βιβλίο που διδάσκει την βία.  Αν περιέλθει κανείς την κορανική πλάνη θα διαπιστώσει ότι το ανίερο τούτο βιβλίο γέμει από πλήθος υποδείξεων για βιαιότητες. Όσον αφορά την αναφορά «Αυτό που λέτε είναι φασιστική αντίληψη», θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι και προσεκτικά να μη διαβάσει κανείς το ανίερο κοράνι, θα αντιληφθεί ότι πλήθος φασιστικών υποδείξεων-διατάξεων  υπάρχουν, που καταστρατηγούν τη θεόσδοτη ελευθερία του ανθρώπου.

Αλήθεια, πώς μπορεί η μελέτη ενός βιβλίου που “κουβαλά” μέχρι τις μέρες μας την αρειανική μάνητα, μαζί με πλήθος άλλων  δαιμονιωδών πλανών να βοηθήσει;  Η θεομάχος κορανική διδασκαλία δεν είναι «της του Αρείου μανίας διάδοχος», όσον αφορά τη διδασκαλία της μη παραδοχής της Θεότητας του Χριστού;   

Θα μπορούσαν ποτέ Πατέρες της Εκκλησίας μας, τον καιρό της αρειανικής πλάνης να αναφέρουν τέτοια πράγματα για τη μελέτη της Θάλειας, του συγγράμματος του αιρεσιάρχου Αρείου;  Πόσο μάλλον τώρα που η αναφορά γίνεται στο κοράνι, που είναι πολύ χειρότερο της Θαλείας.   

Ακολούθησε η παρατήρηση-υπόδειξη του Μητροπολίτη Μόρφου «Τι ωραία θα ήταν και οι Ε/κ να ήξεραν και το Κοράνι.  Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία.  Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά αλλά δεν τα ξέρουν…»

Τι πασκίζουν να εφεύρουν στους Χριστομάχους, ωραιότητα λόγων για τον Χριστό;  «Ει μεν ουν, διά λέξεις τινάς της Θείας Γραφής εν Θαλεία γράψαι, νομίζουσι και τας βλασφημίας ευφημίας είναι» αναφέρει ο Aγιος Αθανάσιος ο Μέγας (Κατά Αρειανών Α΄).  Αλλού πάλι ο Μέγας Πατριάρχης της Αλεξανδρείας Αγιος Αθανάσιος λέγει «Ει δε αγνοούντες ούτω χειμάζονται και τοιαύτα βαττολογούσι, μαθέτωσαν από των Γραφων, ότι και ο τας αιρέσεις επινοήσας διάβολος διά την ιδίαν της κακίας δυσωδίαν κιχράται τας λέξεις των Γραφών, ίνα αυτάς έχων επικάλυμμα, τον ίδιον ιόν επισπείρας, απατήση τους ακεραίους».

Τι λιγότερο διδάσκει το κοράνι, απ’ ότι η αρειανική αίρεση για τον Χριστό;  Το χριστομάχο της μη παραδοχής της Θεότητας του Χριστού, σαφώς το διδάσκει και το κοράνι, μάλιστα δε περιέχει και πολύ περισσότερες πλάνες. Για την άρνηση της Θεότητας του Χριστού, χριστομάχος κλήθηκε η αρειανική αίρεση.  Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και το Ισλάμ, χριστομάχο καλούμε. «Η αίρεσις ελογίσθη η Αρείου πλάνη έχουσα τι πλέον των άλλων αιρέσεων, ότι και χριστομάχος εκλήθη και πρόδρομος ελογίσθη του Αντχρίστου» λέγει ο Αγιος Αθανάσιος ο Μέγας (Κατά Αρειανών Α΄).  «Δια τούτο γαρ και η Οικουμενική Σύνοδος ταύτα λέγοντα τον Αρειον εξέβαλε της Εκκλησίας και αναθεμάτισεν ου φέρουσα την ασέβειαν», λέγει αλλού ο Αγιος Αθανάσιος.

Δεν είναι χειρότερο το Ισλάμ από τη δαιμονιώδη αρειανική αίρεση; Ο Μωάμεθ, ο συγγραφέας του κορανίου, ο συγγράψας τούτο «τη συνεργεία του πονηρού», όντως ήταν Θεομάχος, Χριστομάχος και Πνευματομάχος.  Η μη παραδοχή της Θεότητας του Χριστού, δεν αποτελεί συνέχεια της  Αρειανικής αισχύνης;  Δεν είναι πρόδρομος του Αντιχρίστου ο Μωάμεθ, που διέδωσε  την δαιμονιώδη αυτή πλάνη σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας;  «Ελέγχεται δε πανταχόθεν ο Αρειος άθεος, αρνούμενος τον Υιόν, και τοις ποιήμασιν αυτόν συναριθμών» λέγει ο Αγιος Αθανάσιος ο Μέγας (Κατά Αρειανών Α΄).  Ελέγχεται και ο Χριστομάχος Μωάμεθ για την αρειανική συνέχεια.

Δεν είναι σωστό, λοιπόν, να παραμένει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου, συνέντευξη όπου αναφέρονται τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις.   Είναι πιστεύω επιβεβλημένη όχι μόνο η απόσυρση της από την Ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου, αλλά και η απαραίτητη ανασκευή της (όχι δικαιολόγησή της).

1 comment:

  1. Για όσους σκανδαλίζονται για αυτά που είπε ο Μόρφου, ορίστε τα λόγια του:

    "Εγώ είμαι εξ' αυτών που λέω "ναι" στο μάθημα της Θρησκεολογίας. Εμένα δυνάμωσε η πίστη μου μελετώντας το Ισλάμ, τον Καθολικισμό, τον Ραββινισμό των Ιουδαίων, μελετώντας τον Βουδισμό της Άπω Ανατολής. Ή συγκρίνοντας την αρχαία ελληνική θρησκεία με τη χριστιανική, όπως εκφράζεται στην Ορθοδοξία. Αλλά καιρός παντί πράγματι. Δεν μπορεί να διδαχθεί ένα μικρό παιδάκι Θρησκεολογία. Η Θρησκεολογία χρειάζεται κριτική σκέψη. Άρα προηγουμένως το παιδί θα αποκτήσει την ταυτότητα που θέλει η οικογένειά του και όταν μεγαλώσει, θα πρέπει απαραίτητα να του δώσουμε και θρησκειολογικές γνώσεις. Οπωσδήποτε! Τι ωραία θα ήταν οι Ε/κ να ήξεραν και το Κοράνι. Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία. Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά, αλλά δεν τα ξέρουν..."

    http://opaidagogos.blogspot.ca/2016/01/blog-post_15.html

    Αν δεν το αντιληφθήκατε, μιλούσε ειρωνικά...Είπε δηλαδή ότι πρέπει ο Ορθόδοξος όταν έχει οριμάσει να μάθει για τις άλλες θρησκείες ώστε να προφυλάσσεται καλύτερα στην πίστη του, όχι επειδή αυτές οι θρησκείες διδάσκουν την αλήθεια. Πώς μπορεί ένας τόσο ευφυής ιεράρχης, και από την Κύπρο μάλιστα, που έχει υποφέρει τόσα και τόσα στα χέρια των Μουσουλμάνων τις τελευταίες δεκαετίες, να αρνήται τόσο εύκολα τον Χριστό;;; Ή δεν έχει μελετήσει το Κοράνι, και λέει ψέματα, ή είναι εξαιρετικά αφελής. Όποιος όμως που έχει ακούσει έστω και μία ομιλία του Μητροπολίτη θα καταλάβει ότι και οι δυό αυτές περιπτώσεις είναι αδύνατες. Αν αμφιβάλλει ακόμα κανείς, να διαβάσει τί είπε ο ίδιος Μητροπολίτης σε μια συνέντευξη της 12 Οκτομβρίου 2014:


    Μελετήσατε το Κοράνι;

    Αρκετά, ναι.

    Νομίζετε ότι προάγει το μίσος;

    Ναι. Λέει, «όπου βλέπετε απίστους (μη μουσουλμάνους), εάν τους αφανίσετε θα έχετε μεγαλύτερη συμμετοχή στη χαρά του παραδείσου»...Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία. Είναι πολιτική πραγμάτωση ενός θρησκευτικού οργανισμού. Ήταν το χαλιφάτο.

    http://www.immorfou.org.cy/speeches-mitropoliti/998-psag.html

    Πρέπει πάντα να προσφεύγουμε στις πηγές, όχι σε ανώνυμα μπλόγκ και ξέφρενα κουτσομπολιά.

    ReplyDelete