Wednesday, October 15, 2014

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ



ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του περιοδικού “Ο Σωτήρ”
=====

Την 28η του μηνός Αύγούστου ανεχώρησε από τον μάταιο τούτο κόσμο μιά μεγάλη μορφή της Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Θεολογίας, ο αγωνιστής, ομολογητής και υπερασπιστής της πίστεως θεολόγος και φιλόλογος Νικόλαος Σωτηρόπουλος.

Ο αείμνηστος υπήρξε πνευματικό ανάστημα του μακαριστού φλογερού Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου, τα βήματα του οποίου ακολούθησε. Υπήρξε δε και ιδρυτικό μέλος της ιεραποστολικής Αδελφότητος «Σταυρός».

Ανιδιοτελής και αφιλάργυρος, ακάματος μελετητής της Γραφής, πολυγραφότατος αλλά και ικανότατος καί δυναμικός ομιλητής πλούτισε τη θεολογία της Εκκλησίας μας με εξαίρετα, κορυφαίου επιστημονικού επιπέδου, συγγράμματα, όπως τα: “Ο Ιησούς Γιαχβέ», «Το Αγιον Πνεύμα Γιαχβέ», «Ερμηνεία δύσκολων χωρίων της Αγίας Γραφής» (4 τόμοι), “Μετάφραση της Καινής Διαθήκης», «Αντιχιλιαστικόν 'Εγχειρίδιον» και άλλα.

Το ερμηνευτικό του έργο υπήρξε πραγματικός άθλος. Το επεσήμανε πολύ σωστά στον επικήδειο λόγο του ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης. Είπε: «Για τον άθλο σου να μεταφράσεις όλη την Καινή Διαθήκη και να υπομνηματίσεις το κατά Ματθαίον, το κατά Ιωάννην και τις Πράξεις των Αποστόλων, η θεολογούσα Εκκλησία και η ποιμαίνουσα και ποιμαινομένη Εκκλησία υποκλίνεται στο σκήνωμα του αγνού σώματός σου».

Εκεί όμως που ο εξαίρετος αυτός αγωνιστής της πίστεως διακρίθηκε κατεξοχήν ήταν ο αντιαιρετικός αγώνας, μάλιστα εναντίον των λεγόμενων «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των Χιλιαστών. Τους κατατρόπωνε κυριολεκτικά στις αναμετρήσεις του μαζί τους. Επιπλέον συνέστησε ειδική αντιαιρετική ομάδα συνεργατών του, η οποία ξεσκεπάζει με ακαταμάχητα επιχειρήματα τη σατανική αυτή οργάνωση.

Ταυτόχρονα ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος πολέμησε με δύναμη και τις άλλες αιρέσεις, μάλιστα τη φοβερή σύγχρονη πλάνη του Οικουμενισμού και της Πανθρησκείας, αλλά και όλους σχεδόν τους εχθρούς της Εκκλησίας μας.

Υπέφερε πολύ, αλλά και αδικήθηκε περισσότερο στη ζωή του, όπως είναι ο κλήρος όλων των αγαπώντων τον Κύριο και αγωνιζομένων για την αλήθεια της Ορθοδοξίας.

Ας ευχηθούμε τον ζηλωτή και αγωνιστή θεολόγο Νικόλαο να τον δοξάσει ο Κύριος στη Βασιλεία Του.

No comments:

Post a Comment