Tuesday, October 7, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο Amen.gr, την ακόλουθη είδηση:

“Σήμερα το πρωί άρχισαν στο Βατικανό οι εργασίες της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων που έχει ως θέμα: «Οι ποιμαντικές προκλήσεις για την οικογένεια μέσα στο πλαίσιο του ευαγγελισμού». Αυτή η Σύνοδος, που η διάρκειά της είναι από 5 έως 19 Οκτωβρίου 2014, λαμβάνει χώρα υπό την υψηλή αιγίδα της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου και συγκεντρώνει 191 συνοδικούς επισκόπους, εκ των οποίων 60 καρδινάλιοι προερχόμενοι από τις 5 ηπείρους. Επίσης και άλλοι συμμετέχοντες προσεκλήθησαν σ’ αυτήν τη Σύνοδο ως ειδικοί ή ως σύμβουλοι.

Παρίστανται επίσης 8 αντιπρόσωποι άλλων χριστιανικών Εκκλησιών: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας εκπροσωπεί την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τη Μητέρα Εκκλησία (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων θα εκπροσωπήσει το Πατριαρχείο Μόσχας κατά τη δεύτερη εβδομάδα των εργασιών της Συνόδου. Υπάρχουν επίσης και υψηλοί εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας, της Παγκοσμίου Ενώσεως των Λουθηρανών, της Παγκοσμίου Κοινωνίας της Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Ενώσεως των Βαπτιστών.

Οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συγκεντρώθηκαν σε αυτήν τη Σύνοδο, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρακτική της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία –σε ορισμένες περιπτώσεις– μπορεί να δεχθεί τη δυνατότητα τέλεσης δεύτερου ή ακόμη και τρίτου γάμου.

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπόρεσε να συνομιλήσει προσωπικά με την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος του δήλωσε τη χαρά του που θα μπορέσει να επισκεφθεί σύντομα το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι, για την εορτή του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου) αυτού του έτους.”

Η συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το καθεστώς του παρατηρητή στις εργασίες της Συνόδου των Παπικών επισκόπων δεν αποτελεί αφ’ εαυτής οικουμενιστική ασχημία.

Μπορεί όμως να εξελιχθεί τελικά σε οικουμενιστική ασχημία αν οι ορθόδοξοι παρατηρητές συμπροσευχηθούν με τους Παπικούς

Ούτε θα υπήρχε αντίρρηση οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να στέλλουν παρατηρητές στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ όπως κάνει το Βατικανό.

Αυτό που είναι απαράδεκτο, όμως, είναι η ισότιμη συμμετοχή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο ΠΣΕ και οι συμπροσευχές με τους κάθε λογής αιρετικούς. Πολλώ μάλλον η υπογραφή απαράδεκτων κειμένων.

Η χαρά που εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Σεβ. Βελγίου επειδή στις 30 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Φανάρι με την ευκαιρία της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Θρόνου για μας είναι πρόξενος βαθύτατης θλίψης και μεγάλης ανησυχίας επειδή γνωρίζουμε ότι θα παρατηρηθούν προχωρημένες συμπροσευχές και άλλες απαράδεκτες οικουμενιστικές ασχημίες.

Μόνον ο Θεός ξέρει πόσες συνειδήσεις θα γκρεμιστούν για την αστοχότατη πρόσκληση προς τον αιρεσιάρχη του Βατικανού να παραστεί στη Θρονική εορτή του Οικουμενικού Θρόνου λες και το Βατικανό είναι Εκκλησία και ο αρχηγός του είναι ορθόδοξος πρωθιεράρχης.

Είναι ένα πράγμα να γίνονται διάλογοι με τους αιρετικούς -που είναι επιβεβλημένο χρέος της Ορθόδοξης Εκκλησίας- και εντελώς διαφορετικό πράγμα να παρίστανται οι αιρετικοί στη Θρονική εορτή μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας λες και είναι ορθόδοξοι επίσκοποι. Το ίδιο φυσικά ισχύει όταν ορθόδοξοι αντιπρόσωποι παρίστανται στη Θρονική Εορτή του Βατικανού. Αφ’ εαυτής η συμμετοχή τους συνιστά αποδοχή στην πράξη της κακοδοξίας της “διηρημένης Εκκλησίας” που συνομολόγησε η προδοτική για την Ορθοδοξία Συμφωνία του Μπαλαμάντ. 

No comments:

Post a Comment