Tuesday, October 14, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΙΣΤΙΚΗ" ΙΑΤΡΙΚΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ"

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, συνέντευξη που έδωσε στο “Sigma/live”, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νέοφυτος:

“Στην Κύπρο, λόγω της προσφυγιάς, συγκρότησαν τους συνοικισμούς γύρω από τις μεγάλες πόλεις. Αποτέλεσμα, δημιούργησαν τέσσερις τερατουπόλεις. 

Αυτό δημιουργεί έλλειμμα στις σχέσεις του ανθρώπου. Οταν δεν έχει σχέση με τα ζώα, με τη γη, μετά νομίζεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις σχέση με τους ανθρώπους;

Ενα όν, όπως είναι ο άνθρωπος, το οποίο είναι φτιαγμένο για να είναι σε σχέση, το βάζεις σε ένα κλουβί, που λέγεται διαμέρισμα ή γραφείο, μπροστά σε μια οθόνη, που του δίνει την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας, αλλά δεν είναι κοινωνία αυτό το πράγμα.

Η Εκκλησία αν θέλει να κάμει μια επανάσταση στο μεγάλο πρόβλημα του μοντέρνου ανθρώπου, που λέγεται πρόβλημα σχέσεων, με το σώμα μας, με την ψυχή μας, με τον πλησίον μας, με τη φύση, πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη γη, διαφορετικά, όσα κηρύγματα και να κάμουμε θα είναι λειψά.

Εμείς εδώ κάνουμε βιοκαλλιέργειες. Αρα η Εκκλησία πρέπει να δώσει λύσεις. Τα μοναστήρια και οι μητροπόλεις κάνουμε βιοκαλλιέργειες για να δίνουμε εργασία σε ανθρώπους και για να διδάσκουμε τη βιοκαλλιέργεια στους νεότερους.

Είναι μια υγιής στάση. Η νέα γενιά το θέλει αυτό το πράγμα. Τα σχολεία της περιοχής έκαναν λαχανόκηπους. 

Να μην δεχτούμε το όραμα της νέας τάξης πραγμάτων, το οποίο καλλιεργούν πέντε μυστικοί πράκτορες του χρήματος. Το άλλο είναι να μην δεχτούμε τα φάρμακα που μας προτείνουν και να μην δεχτούμε τα φαγητά που μας προτείνουν. Πρέπει να έχουμε αντιπρόταση σε επίπεδο φαρμακευτικό. Και υπάρχει αντιπρόταση, η ολιστική ιατρική, την οποία όμως την πολεμούν.”

Είναι δυνατόν να έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Σεβασμιότατος Μόρφου;

Είναι δυνατόν να δήλωσε ότι δεν πρέπει οι ασθενείς να παίρνουν φάρμακα και να ακολουθούν τις μεθόδους της “ολιστικής ιατρικής”;

Δεν θα σταθώ στο αν η “ολιστική ιατρική” είναι αποτελεσματική ή όχι μέθοδος θεραπείας. Δεν είμαι σε θέση να εκφράσω απόψεις γι' αυτά τα θέματα. Ούτε αν "η ολιστική ιατρική" σχετίζεται με άλλο τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας ή για κάτι που έπρεπε να μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς απέναντί της.

Θα μείνω μόνον στο ότι ένας ορθόδοξος επίσκοπος προτείνει στους πιστούς -πολλοί από τους οποίους παίρνουν φάρμακα για την πίεση, την καρδία, τον διαβήτη κτλ.- να εγκαταλείψουν τη θεραπευτική μέθοδο που τους συνταγογράφουν οι γιατροί τους και να στραφούν στην “ολιστική ιατρική.”

Συνειδητοποιεί ο Σεβασμιότατος τις ευθύνες του;

Είναι δυνατόν να είπε ότι η σημερινή κρίση μπορεί να επέλθει μόνον με την επιστροφή του ανθρώπου στη γη;

Δηλαδή; 

Πρέπει να επιστρέψουμε στο γεωργικό μοντέλο κοινωνίας για να μπορεί να μιλά το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους;

Η χάρις της Εκκλησίας μόνον μέσα στα χωράφια ευδοκιμεί; 

Καταρχήν πόσο ρεαλιστική πρόταση είναι η επιστροφή στο γεωργικό μοντέλο; 

Το πιο σπουδαίο: Αδυνατεί ο Θεός να επιτελέσει θαύματα μέσα σε μια ευλογημένη καρδιά που ζει στην Αθήνα;

Και τότε πώς άγιασε στο κέντρο της Ομόνοιας ο Οσιος Πορφύριος και λίγο πάρα πέρα ο Αγιος Νικόλαος Πλανάς;

Είναι δυνατόν να είπε ο Αγιος Μόρφου ότι δεν πρέπει να τρώμε τα διαθέσιμα φαγητά, αλλά να επιστρέψουμε στις βιοκαλλιέργειες ως τρόπο για να ξεπεραστεί η κρίση και να αποκτήσει σωστή σχέση ο άνθρωπος με την ψυχή του;

Αντί ένας επίσκοπος να προτείνει η ψυχή του ανθρώπου να γίνει "Θεού γεώργιον" και να ποτίζεται από τα νάματα του Ευαγγελικού κηρύγματος και τη χάρη των μυστηρίων της Εκκλησίας, μιλά για "ολιστική ιατρική" και για κοινωνικά μοντέλα παρωχημένων εποχών στα οποία προσπαθεί να εγκλωβίσει τη χάρη του Θεού και το μήνυμα του Ευαγγελίου!!!

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος μπορεί να προκρίνει τις βιοκαλλιέργειες ως καλύτερες για την υγεία μας. Ισως να θεωρεί ότι η "ολιστική ιατρική" είναι αποδεχτή ή και καλύτερη ιατρική μέθοδος από τη συμβατική ιατρική. Ουδεμία αντίρρηση να προωθούνται οι βιοκαλλιέργειες ως ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Αλλά ως πρόταση της Εκκλησίας για να ξεπεραστεί η κρίση και να αποκτήσει ο άνθρωπος τη σωστή σχέση με τους συνανθρώπους του ή προπαντός σαν προυπόθεση της σωτηρίας του; Είναι δυνατόν να λέγονται αυτές οι κουβέντες από ορθόδοξο επίσκοπο;

Ο Αγιος Λουκάς της Κριμαίας δεν ήταν γιατρός της συμβατικής ιατρικής; Ο Αγιος Λουκάς της Κριμαίας και ο Αγιος Ροντιόνωφ έτρωγαν διαφορετικά φαγητά από αυτά που τρώμε; Συνιστούσαν ποτέ τις βιοκαλλιέργειες ως τρόπο αγιασμού του ανθρώπου και ως απαραίτητη προυπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση;

Μήπως δεν απεδόθησαν ορθά οι θέσεις του Σεβασμιότατου;

Είναι δυνατόν να είπε τόσο αθεολόγητες κουβέντες!

No comments:

Post a Comment