Wednesday, October 1, 2014

ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΓΑΡΩΝ


ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΓΑΡΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο κ. Σ. Τζούμας, στο ιστολόγιό του “Εξάψαλμος”, ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλο ρεύμα υπέρ της μετάθεσης του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων από την οποία έλκει την καταγωγή του.

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Τζούμας λέγει ότι ναι μεν ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος και οι ισχυροί δελφίνοι υποστηρίζουν τη μετάθεση του Σεβ. Ζιχνών πλην όμως παρεμβάλλεται σοβαρό πρόσκομμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο δεν θέλει να γίνονται μεταθέσεις από τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών νοουμένου ότι η Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928 με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρεχώρησε "επιτροπικώς και άχρι καιρού" τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών στην Εκκλησία της Ελλάδος, περιλαμβάνει όρο που αποκλείει το μεταθετό.

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά, αν πράγματι ο Παναγιότατος σκοπεύει να ανακόψει την εφαρμογή ενός κυριολεκτικά αντιχριστιανικού θεσμού, ο οποίος βασίζεται στη μεγαλομανία και την πλουτομανία των επισκόπων και στις υπόγειεις συναλλαγές.

Ο κάθε επίσκοπος εκλέγεται για μια επαρχία ως ο νυμφίος της. Γι’ αυτό ούτε όριο ηλικίας είναι δυνατόν να τεθεί για τους αρχιερείς, ούτε μετάθεση από το Θρόνο τους.

Μόνον η οικειοθελής παραίτηση γίνεται δεκτή αν πρόκειται για ιεράρχη που αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ή η υποχρεωτική παραίτησή του από τον Θρόνο από την Ιερά Σύνοδο αν η ασθένεια του αρχιερέα δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί την κατάσταση που βρίσκεται.

Πλην της αντίδρασης του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη μετάθεση του Σεβ. Ζιχνών φαίνεται ότι η μετάθεση του προσκρούει στις διατάξεις του Καταστατικού της Εκκλησίας της Ελλάδος επειδή απαιτείται η απόφαση των 2/3 της Ιεραρχίας για να πληρωθεί ένας κενός θρόνος με μεταθετό, ενώ χρειάζεται να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων της Ιεραρχίας για να μετατεθεί συγκεκριμένος ιεράρχης σε μια Μητρόπολη. Οίκοθεν νοείται ότι αυτά τα ποσοστά πολύ δύσκολα εξασφαλίζονται.

Τω Αγίω Θεώ η δόξα!

Τέλος λόγου! Το μεταθετό πρέπει να μην εφαρμοστεί ποτέ πια στην Εκκλησία της Ελλάδας και να πληρώνονται οι κενές έδρες με κανονική εκλογή από την Ιεραρχία.

No comments:

Post a Comment