Wednesday, October 8, 2014

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ ΤΟ “ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ”!!!



ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ ΤΟ “ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ”!!!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Φαίνεται ότι το “Αγιο Πνεύμα” άλλαξε γνώμη για τους επικρατέστερους υποψήφιους για τα Μέγαρα, τη Νέα Ιωνία και τα Γρεβενά.

Οι νέες πληροφορίες του προηγούμενου μου πληροφοριοδότη αναφέρουν ότι ο Θεοφ. επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου (άλλως “Νεωκόρος”) παραμένει αδιαφιλονίκητος διεκδικητής της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας. 

Για τη Μητρόπολη Μεγάρων ενδέχεται να μετατεθεί ο Ζιχνών Ιερόθεος ή να εκλεγεί ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Διευθυντής των Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας και παλαιός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Για τη Μητρόπολη Γρεβενών φαίνεται ότι προηγείται ο π. Χρύσανθος Κολοκυθάς.

Ο Μητροπολίτης Πατρών θα εξασφαλίσει βοηθό επίσκοπο στο πρόσωπο του π. Χρύσανθου Στελλάτου.

Αυτούς -φαίνεται- ότι το “Αγιο Πνεύμα” θα εκλέξει σε λίγες μέρες.

Ο κ. Τζούμας, όμως, στο δικό του ιστολόγιο “Εξάψαλμος” φαίνεται να επιμένει ότι ο π. Δαβίδ Τζούμας θα εκλεγεί Γρεβενών, επειδή ο Σεβ. Θεσσαλονίκης έτριξε τα δόντια στον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα ψηφίσει τον “Νεωκόρο” για τη Νέα Ιωνία, αν δεν εκλεγεί ο π. Δαβίδ Τζουμάκας για τη Μητρόπολη Γρεβενών και επειδή η μοναδική έγνοια του Αρχιεπισκόπου είναι να εκλέξει ει δυνατόν παμψηφεί τον “Νεωκόρο” ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη δυναμική για να εκλεγεί αμέσως ύστερα Αρχιεπίσκοπος, ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος θα συμμορφωθεί με την επιθυμία του Σεβ. Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζούμας μας πληροφορεί επίσης ότι ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου εξακολουθεί να θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τη Μητρόπολη Μεγάρων.

Η πιθανότητα να πληρωθεί η Μητρόπολη Μεγάρων με μεταθετό από τον Σεβ. Ζιχνών πρέπει να αποκλειστεί.

Καταρχήν το μεταθετό είναι εντελώς απαράδεκτη πρακτική, που προσκρούει ευθέως στους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.

Οι συνθήκες που θα προωθηθεί η υποψηφιότητα του Σεβ. Ζιχνών Ιερόθεου στα Μέγαρα θα είναι μέσα στα πλαίσια της αντιπαράθεσης Αθηνών-Φαναρίου.

Δηλαδή εξέλεξε το Φανάρι τον π. Αμφιλόχιο Στεργίου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως για να ρίξει το γάντι στην Αθήνα για την εκλογή του Ιωαννίνων Μάξιμου; 

Σειρά της Εκκλησίας της Ελλάδος τώρα να μεταθέσει τον Ζιχνών στα Μέγαρα για να χαστουκίσει το Φανάρι.

Οντως! Πολύ αγιοπνευματικό κριτήριο για την εκλογή ενός επισκόπου.!!!

Το μεταθετό των επισκόπων των Νέων Χωρών προσκρούει ευθέως στους όρους της Πατριαρχικής Συνοδικής Πράξεως του 1928 και ο Παναγιότατος αποκλείεται να συναινέσει στην καταστρατήγηση του όρου.

Αν επομένως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προχωρήσει στην εκλογή του Μεγάρων με μεταθετό ποιον συμφέρει η σύγκρουση Αθηνών-Φαναρίου που θα ακολουθήσει με μαθηματική ακρίβεια;

Επίκειται η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και ο Πατριάρχης είναι προσεκτικός για να μη δημιουργηθούν περισσότερα από τα σχεδόν ανυπέρβλητα υφιστάμενα προβλήματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, από την άλλη, ακόμη και αν αποφασίσει να μεταθέσει τον Ζιχνών, ενδέχεται να προσκρούσει στην αδυναμία να συγκεντρώσει τα 2/3 των εκλεκτόρων και να εκτεθεί. 

Αφού η Εκκλησία της Ελλάδος δημιούργησε προηγούμενο επειδή ζήτησε και δεν εξασφάλισε την άδεια του Παναγιότατου για τη μετάθεση του Μητροπολίτη Λήμνου, πώς θα προχωρήσει τώρα με μετάθεση του Σεβ. Ζιχνών χωρίς την άδεια του Πατριάρχη;

Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει εχθρούς, αφού ετοιμάζεται να προωθήσει τον “Νεωκόρο” στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Μια ανοιχτή σύγκρουση του Μακαριότατου με τον Πατριάρχη πιθανότατα θα του ανατρέψει τα σχέδια οριστικά.

Last but not least! Εκτός από τα φιλοπρωτεία και το προσωπικό κύρος των δύο Θρόνων και των δύο Πρωθιεραρχών υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό και αυτό είναι το συμφέρον της Εκκλησίας.

Κανένα συμφέρον της Εκκλησίας δεν θα εξυπηρετηθεί αν αρχίσουν οι δύο Εκκλησίες να ερίζουν και αν επαναληφθούν τα ρεζιλίκια που παρατηρήθηκαν την εποχή του μ. Χριστοδούλου που κατασκανδάλισαν τον κόσμο.

Η παράβαση των Ιερών Κανόνων ουδέποτε πρέπει να προκρίνεται ως μέσον για την επιδίωξη στόχων.

Δεν γίνεται να επιδιώκουμε στόχους στην Εκκλησία με ταπεινά ελατήρια και να προκρίνουμε ως μέσον την καταστρατήγηση του θελήματος του Χριστού.

1 comment:

  1. Ο π. Χρύσανθος Στελλάτος δεν είναι πρωτοσύγκελος του Πατρών. Είναι όμως ο υπεύθυνος των Εκκλησιαστικών ΜΜΕ της Μητροπόλεως, του ρ/φωνικού σταθμού και του τηλεοπτικού, του ΛΥΧΝΟΥ, εδώ και 25 χρόνια, από την αρχή τους. Υπηρετεί ως εφημέριος σε μια από τις πιο φτωχές συνοικίες της Πάτρας και πρόκειται για έναν κληρικό 《στολίδι》 για την πόλη μας. Πρόκειται δε περί αφιλοχρήματου και παραδοσιακού - αντιοικουμενιστή κληρικού. Μακάρι να εκλεγόταν Μητροπολίτης αλλά ως εβδομηντάχρονος πλέον αλλά και ως αντιοικουμενιστής δεν είχε και πολύ τύχη... Αυτά από έναν Πατρινό.

    ReplyDelete