Thursday, October 16, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ π. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΥΦΑΛΑΚΗ ΣΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΗΘΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ π. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΥΦΑΛΑΚΗ ΣΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΗΘΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, την ακόλουθη είδηση:

“Τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου (Σαν Φρανσίσκο) Αρχιμ. Απόστολο Κουφαλάκη, προέβαλε πριν από λίγο με 8 ψήφους η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για βοηθό Επίσκοπο.

Συγκεκριμένα στην διαδικασία του τριπροσώπου ο Αρχιμ. Απόστολος Κουφαλάκης έλαβε 8 ψήφους, ο Αρχιμ. Κωνσταντίνος Μώραλης 4 και ο Αρχιμ. Ναθαναήλ Συμεωνίδης 3 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι η Επαρχιακή Σύνοδος κάνει την διαδικασία του τριπροσώπου και την εκλογή την κάνει στο Φανάρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.”

Με τις σημερινές αποφάσεις της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής επιβεβαιώθηκαν στην πράξη οι πληροφορίες ότι γίνονταν διαδικασίες για την εκλογή νέων επισκόπων.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προέβη στον καταρτισμό του τριπρόσωπου που θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκλογή νέου βοηθού επισκόπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλάκης, που εξελέγη πρώτος με διαφορά στον καταρτισμό του τριπρόσωπου, χρημάτισε για σειράν ετών ιερατικώς προιστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας.

Πριν λίγα χρόνια διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σαν Φραντσίσκο με την προοπτική μάλιστα -όπως φημολογείτο τότε- να εκλεγεί σύντομα βοηθός επίσκοπος της Μητροπόλεως.

Αυτό που απομένει φυσικά είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επικυρώσει την εκλογή, επειδή η επαρχιακή Σύνοδος καταρτίζει το τριπρόσωπο, ενώ την τελική εκλογή κάνει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ψηφίζει απαρέγκλιτα όποιον εξασφάλισε την πλειοψηφία στον καταρτισμό του τριπρόσωπου.

No comments:

Post a Comment