Tuesday, October 28, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

«Πολλές πληγές κι εγλύκαναν γιατ’ έσταξ’ αγιομύρος.» Η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου μας χαροποίησε και έφερε και πάλι την ελπίδα πως ο ελληνισμός μπορεί ενωμένος να διαφυλάξει εστίες και να ανατρέψει καταστάσεις. Οι εγκλωβισμένοι μας, τους οποίους επισκέφτηκε, επιβεβαίωσαν το «Μεγάλο πράμα η υπομονή! Αχ! μας την έπεμψε ο Θεός· κλει θησαυρούς κι’ εκείνη.»

Το άρθρο του κ. Στ. Παπαντωνίου, στο ιστολόγιο “Κασσιανός” wwwsteliospapantoniou.blogspot.comεκφράζει με ακρίβεια τα συναισθήματα των Ελλήνων της Κύπρου για την επίσκεψη-προσκύνημα του Σεβασμιότατου κ. Δημήτριου στην Κύπρο και μάλιστα στην κατεχόμενη Καρπασία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σ’ αυτά -και σε πολλά άλλα- δεν έχει το ταίρι του. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστος στο να “παρακαλεί” -δηλαδή να παρηγορεί- τους ανθρώπους και να ενσταλάζει στις ψυχές τους ελπίδα και θάρρος και να τους χαλυβδώνει το αγωνιστικό φρόνημα.

Αλλά πέραν της παρουσίας του στην κατεχόμενη Καρπασία ο τρόπος που γιόρτασε τα ονοματήρια του στον Αγιο Δημήτριο Λευκωσίας δείχνει το χριστιανικό ήθος του. Μόνον ο Μακαριότατος κ. Χρυσόστομος και οι χωρεπίσκοποι της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας παρέστησαν χωρίς να παρουσία άλλου αρχιερέα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Βεβαίως έπαινος γι’ αυτό πρέπει να δοθεί και στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος δεν αρέσκεται σε αυτού του είδους τα πανηγύρια τα οποία δυστυχώς καλλιεργεί μετά ιδιαιτέρου σπουδής ο Σεβ. Λεμεσού ο οποίος τα βλέπει ως ευκαιρία για προεκλογικό αγώνα για την κατάχτηση του Αρχιεπισκοπικού αξιώματος, ο οποίος σε κάθε περίπτωση -ειρήσθω εν παρόδω- δεν είναι κενός.

Μια και οι εντυπώσεις από την παρουσία του Σεβασμιότατου κ. Δημήτριου στην Κύπρο είναι τόσο άριστες ο Μακαριότατος Κύπρου ας προσκαλέσει στη μεγαλόνησο τον Σεβασμιότατο με άλλους παράγοντες της Εκκλησίας της Αμερικής, όπως λ.χ. τον Πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο, τον Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Χρυσαυγή, τα μέλη της Βυζαντινής χορωδίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τους άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να εορτάσουν την μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ως γνωστόν ο λαός της Κύπρου σέβεται υπερβαλλόντως τον Απόστολο Ανδρέα και η παρουσία του Σεβασμιότατου και της συνοδείας του στην κατεχόμενη μαρτυρική Καρπασία θα προσδώσει στους εορτασμούς ιδιαίτερη αίγλη και κύρος.

Παράλληλα αυτή η πρόσκληση θα δώσει τη δυνατότητα στους εξ Αμερικής παράγοντες να μην παραστούν στη Θρονική εορτή του Οικουμενικού Θρόνου όταν ο Πάπας Φραγκίσκος θα πάει στη Βασιλεύουσα το τέλος Νοεμβρίου.

No comments:

Post a Comment