Saturday, October 25, 2014

ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ



ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης:

“Τη θεσμική παρουσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αθήνα, μέσω της λειτουργίας Γραφείου Αντιπροσωπείας, ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, ο Πατριάρχης Ιωάννης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο περιθώριο της συνάντησής τους στην Ιερά Σύνοδο, κατά την επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη στην αίθουσα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πατριάρχης έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας Γραφείου αντιπροσώπευσης του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δεσμεύτηκε να δώσει κάποια θετική ή αρνητική απάντηση στον Πατριάρχη, αφού το αίτημα πρέπει να διαβιβαστεί και να ληφθεί η τελική απόφαση από την Δ.Ι.Σ..

Αν τελικά δοθεί έγκριση για να λειτουργήσει γραφείο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αθήνα τότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ανάλογα αιτήματα και από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες (Μόσχας, Ρουμανίας κλπ).”

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αντιοχείας συνεχίζει να παίζει το χαρτί των Ρώσων στον ανταγωνισμό των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.

Με πολλή θλίψη διαπιστώσαμε την απουσία του από τη Σύναξη των Προκαθημένων και την άρνηση των αντιπροσώπων του να υπογράψουν τις αποφάσεις της.

Στη συνέχεια είδαμε την εκλογή πολλών δεκάδων επισκόπων για να ποιμάνουν τα μέλη του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Διασπορά η ενθρόνιση των οποίων έγινε πανηγυρικά με την προσωπική -κατά κανόνα- παρουσία του Μακαριότατου Αντιοχείας. 

Με πολλή απογοήτευση παρατηρούμε την εξαιρετικά σκληρή γραμμή που υιοθέτησε μετά την ανάδειξη σε μείζον θέμα του κυριολεκτικά ασήμαντου γεγονότος της δικαιοδοσίας μιας ενορίας του Κατάρ που οδήγησε το Πατριαρχείο Αντιοχείας σε διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.  

Τώρα ο Μακαριότατος κ. Ιωάννης ζητά να ανοίξει Γραφείο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αθήνα.

Τούτο γίνεται λίγες μέρες μετά την κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη να διορίσει τον Σεβ. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο υπεύθυνο του εν Ελλάδι Γραφείου του Πατριαρχείου με τον οποίο  ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος βρίσκεται σε συγκρουσιακή σχέση εξαιτίας της άρνησης του Αρχιεπισκόπου να τον προωθήσει για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Με την κίνηση ματ του Πατριάρχη Αντιοχείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενθαρρύνεται υπέρμετρα να τηρήσει σκληρότερη στάση έναντι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, υποσκάπτεται η δυνατότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εγείρει αξιώσεις για τις Μητροπόλεις των “Νέων Χωρών”, δέχεται καίριο πλήγμα η προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου -και όχι μόνον- και βεβαίως ενισχύεται η θέση της Εκκλησίας της Ρωσίας στις διεκδικήσεις της έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γιατί συμπεριφέρεται έτσι ο Πατριάρχης Αντιοχείας;

Επειδή γνωρίζει ότι κατ’ άνθρωπον μόνον η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει τη διατήρηση του καθεστώτος Ασαντ η επιβίωση του οποίου είναι sine qua non προυπόθεση για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι χριστιανοί της Συρίας και κατ’ επέκταση το Πατριαρχείο Αντιοχείας. 

Ο ίδιος ο Πατριάρχης Ιωάννης άλλωστε ζει το δράμα και τον μεγάλο καυμό της απαγωγής από τους Ισλαμοφασίστες του αγνοούμενου μέχρι σήμερα κατά σάρκαν αδελφού του Σεβ. Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου.

Είναι τουλάχιστον αφελές να νομίζουμε ότι θα διστάσει να συνταχθεί με το Πατριαρχείο Ρωσίας στον ανταγωνισμό του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

No comments:

Post a Comment