Thursday, October 2, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (“ΝΕΩΚΟΡΟΥ”) ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (“ΝΕΩΚΟΡΟΥ”) ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Aναφέρει για την πλήρωση της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, στο ιστολόγιο του “Εξάψαλμος”, ο κ. Σωτήρης Τζούμας:

“Για την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας μία είναι η ισχυρή υποψηφιότητα: του Αρχιγραμματέα της Συνόδου, Επισκόπου Διαυλείας Γαβριήλ, δεξιού βραχίονος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο Θεοφ. Διαυλείας θα εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία αν οχι και παμψηφεί, δεδομένου ότι χαίρει της εκτίμησης όλων των Ιεραρχών για τον ενωτικό ρόλο που διαδραματίζει εντός της Ιεραρχίας, καθώς και για την προσφορά του από το νευραλγικό πόστο του Αρχιγραμματέως της Συνόδου που του έχει ανατεθεί από την Εκκλησία.”

Από ότι βλέπετε το “Αγιο Πνεύμα” πήρε ήδη τις οριστικές αποφάσεις του για τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας.

Ο φίλος μας ο “Νεωκόρος” όχι μόνον έχει σίγουρη την εκλογή του για τη Μητρόπολη-φιλέτο της Νέας Ιωνίας, αλλά, όπως μας πληροφορεί ο κ. Τζούμας, στοχεύει στην παμψηφεί εκλογή του σ’ αυτήν.!!!

Εντυπωσιάζει το κυριολεκτικά δουλικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Eίναι κυριολεκτικά ανίκανοι να αντιταχθούν στην επιθυμία του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Ενα διαχρονικό φαινόμενο, δυστυχώς, το οποίο ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι ποσώς.

Και εξηγούμαι.

Οταν κάποιος θέλει να εκλεγεί Μητροπολίτης κινεί γην και ουρανόν -πολλές φορές με πολλή αναξιοπρέπεια- για να εξασφαλίσει τις ψήφους των εκλεκτόρων Μητροπολιτών και φυσικά του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου.

Από τη στιγμή όμως που εξελέγη Μητροπολίτης -τουτέστιν ισόβιος εκκλησιαστικός άρχοντας- ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει ανάστημα να μιλά κατά συνείδηση;

Τι μπορεί να του κάνει ο Αρχιεπίσκοπος αν του κάνει αντιπολίτευση;

Να το καθαιρέσει;

Ολοι γνωρίζουμε ότι η καθαίρεση ενός επισκόπου είναι άκρως απίθανο και σπάνιο φαινόμενο και στην πράξη μπορεί να γίνει μόνον αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που σχετίζονται με την παράβαση του ποινικού δικαίου. 

Επομένως; Γιατί υπάρχει αυτό το δουλικό φρόνημα εκ μέρους των ιεραρχών απέναντι στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο;

Συμπληρωματική ερώτηση:

Αν ο προσφιλής μας “Νεωκόρος” κατορθώσει να εκλεγεί παμψηφεί -ή σχεδόν παμψηφεί- Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, ποιος είναι ο λόγος που ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να τον επιβάλει ως διάδοχό του;

Μήπως η πρόβλεψη του κ. Τζούμα ότι θα εκλεγεί παμψηφεί Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας σημαίνει ότι θα δρομολογηθουν καταλυτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε Αρχιεπισκοπικές εκλογές;

No comments:

Post a Comment