Sunday, September 21, 2014

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΟ WASHINGTON HEIGHTS



Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΟ WASHINGTON HEIGHTS 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σήμερα το πρωί εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Washington Heights.

Οπως πάντοτε, όποτε εκκλησιάζομαι εκεί, φεύγω με συναισθήματα κατάνυξης επειδή όλα  τελούνται κατά τάξιν και ευσχημόνως.

Ούτε φραγκοχορωδίες υπάρχουν, ούτε γυναίκες πλησιάζουν το αναλόγιο, ούτε οι ψάλτες πηγαίνουν για να κάνουν επίδειξη της φωνής τους. Οι πολλοί ιερόπαιδες πάντοτε με τα άμφιά τους, οι ψάλτες -και οι τέσσερις που ήταν στο αναλόγιο- με τα ράσα τους, όπως και ο νεωκόρος.

Λειτουργός σήμερα ήταν ένας ηλικιωμένος ευλαβής κληρικός της OCA που γνώριζε αρκετά καλά Ελληνικά τουλάχιστον για να τελέσει τη Λειτουργία στα Ελληνικά -κατά το πλείστον- αν και το ωραίο σύντομό του κήρυγμα το εκφώνησε στα Αγγλικά.

Στην κοινοτική αίθουσα όλοι οι εκλησιαζόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η κοινότητα έχει μεγάλη συλλογή από θρησκευτικά βιβλία, κομποσχοίνια, λιβάνι κτλ..

Οι πλείστοι από τους εκλησιαζόμενους ήταν νεαρής ηλικίας -κάτω των τριάντα-, οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και ορισμένοι ηλικιωμένοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, η οποία στο παρελθόν έσφυζε από ζωή με πολλούς ομογενείς οι πλείστοι από τους οποίους μετοίκησαν σε άλλες αναβαθμισμένες περιοχές.

Ενας μόνιμος πειρασμός των κοινοτήτων μας. Δηλαδή πηγαίνουν κάπου οι ομογενείς δημιουργούν κοινότητες με πολλή ζωή και μόλις αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας της περιοχής μεταναστεύουν ομαδικά σε πιο αναβαθμισμένες περιοχές και μένουν μεγάλοι και περικαλλείς -πολλές φορές- ναοί άδειοι.

Η παρουσία πολλών νέων στο εκκλησίασμα -που έρχονται από άλλες περιοχές- οφείλεται αποκλειστικά στον δραστήριο ιερέα της κοινότητας π. Γεώργιο Πασιά κληρικό με μεγάλες ικανότητες να απευθύνεται στους νέους. 

Παράλληλα όλα στην κοινότητά του λάμπουν από τάξη και αποπνέουν ορθόδοξο φρόνημα.

Πολλοί όσοι προσέρχονται με πολλή ευλάβεια στο Ποτήριο της Ζωής. 

Ενιωσα πραγματική ευλογία και τις τρεις συνολικά φορές που εκκλησιάστηκα στον Αγιο Σπυρίδωνα τα τελευταία χρόνια.

No comments:

Post a Comment