Friday, September 12, 2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο defence.net, το ακόλουθο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κ. Πορφύρη Σταφυλά, το οποίο όλως παραδόξως έτυχε πολύ περιορισμένης προσοχής:

“O Πρωτοπρεσβύτερος Gennady Belovolov, ηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Ιωάννη Ευαγγελιστή, Leushinsky αποκαλύπτει τη μυστική -ανεπίσημου χαρακτήρα- επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου:

Στις 25 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος μας επισκέφθηκε τελείως απροσδόκητα. Η επίσκεψη δεν ήταν επίσημη και δεν καλύφθηκε από τον Τύπο. Και όμως ο αρχηγός του κράτους επισκέφθηκε την παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Ρωσίας και ειδικά την πόλη μας την Κροστάνδη. 

Ο Πρόεδρος Πούτιν ενδιαφέρθηκε κυρίως να επισκεφθεί δύο ιερούς τόπους: τον Ναυτικό καθεδρικό ναό της Κροστάνδης (Άγιος Νικόλαος) και την κατοικία-μουσείο του Αγίου. 

Μετά την επίσκεψη στον καθεδρικό ναό, ο Πρόεδρος κατευθύνθηκε στην οικία του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης. Μάθαμε για την προεδρική επίσκεψη κυριολεκτικά 10 λεπτά πριν την άφιξή του και όπως ήταν φυσικό δεν είχαμε κάνει καμιά προετοιμασία. 

Ο Πρόεδρος έφθασε στην κατοικία του Αγίου που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος λίγο πριν κλείσει, όταν συνήθως έχουν αποχωρήσει οι επισκέπτες.

Επιθεώρησε το σαλόνι και τα προσωπικά αντικείμενα του αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης στο γραφείο του. Ασπάσθηκε λείψανο φυλακτό του Αγίου. Κατόπιν προσκύνησε και την εικόνα της Παναγίας, με την οποία ο πατέρας Ιωάννης ευλογούσε τα πνευματικά του τέκνα. 

Συνολικά, ο Πρόεδρος πέρασε περίπου μία ώρα στο μουσείο του Αγίου.

Μια αδελφή υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος δεν έκανε μια απλή περιήγηση, αλλά προσευχήθηκε με μεγάλη προσήλωση στον Άγιο.

Η επίσκεψη ήταν ανεπίσημου χαρακτήρα χωρίς καμιά δημοσιογραφική διαπίστευση μόνο μερικές φωτογραφίες τραβήχθηκαν από κινητό. Θα έλεγα ότι ήταν ένα αληθινό προσκύνημα. Ο Πρόεδρος δεν ήρθε για να τον τιμήσουν αλλά για να τιμήσει τον Άγιο ως απλός προσκυνητής.”

Αυτά τα όντως άξια ενός ορθόδοξου χριστιανού έκανε ο Πούτιν! Δηλαδή ένας κοσμικός άρχοντας. Ολα έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ο Ρώσος Πρόεδρος πήγε για προσκύνημα εξ ου και έμεινε στην οικία του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πάρει μαζί του κάμερες και φωτογράφους.

Και οι Βατοπαιδινοί; 

Μετέτρεψαν το μοναστήρι τους -σύμφωνα με τις παρακαταθήκες του τρομολάγνου, πλανεμένου και Θεομπαίκτη μοναχού Ιωσήφ του Βατοπαιδινού- σε κέντρο δημοσίων σχέσεων και προβάλλουν συστηματικά κάθε φιλανθρωπία και προσευχή που κάνουν.

Χρειάζονται σχόλια;

Βεβαίως! 

Ο μεν Αρχιμ. Εφραίμ να απολακτίσει τις παρακαταθήκες του πλανεμένου του Γέροντα και να λειτουργήσει το μοναστήρι του σύμφωνα με την Αγιορειτική παράδοση και ο Παναγιότατος να επέμβει προσωπικά -ως έχει αδήριτο χρέος ως κυρίαρχος επίσκοπος- και να ανακαλέσει σε τάξη τις Βατοπαιδινές παρεκτροπές.

Δυστυχώς, όμως, ο Παναγιότατος περί άλλων τυρβάζει και μεριμνά. Συμπροσευχές με τους κάθε λογής αιρετικούς και αλλόθρησκους, σπουδή να αφήσει ακήδευτο τον μ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο και προετοιμασίες να υποδεχτεί στο Φανάρι τον αιρεσιάρχη της Ρώμης.

Αυτά με αφορμή το δημοσιοσχετισμό των Βατοπαιδινών που αφορά την επικείμενη πανήγυρι της Μονής -αλήθεια πόσες πανηγύρεις εορτάζει το Βατοπαίδι;- στην οποία άρχισαν να πηγαίνουν από των περάτων της Οικουμένης αρχιερείς, ηγούμενοι και κοσμικοί άρχοντες.

Τέτοια εκπόρνευση του ασκητικού ήθους της Ορθοδοξίας μόνον ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός θα μπορούσε να πετύχει!

No comments:

Post a Comment