Saturday, September 6, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΖΕ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ






ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΖΕ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες”:

“12ο Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας στο μοναστήρι του Μπόζε της Ιταλίας.

Άρχισε τις εργασίες του το 22ο Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο για την Ορθόδοξη Πνευματικότητα σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που διεξάγεται στο Μοναστήρι του Μπόζε της Ιταλίας. 

Το συνέδριο φέτος έχει σας θέμα του: Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί (Mτ. 5:9) και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Εκτός των ομιλητών στο συνέδριο συμμετέχουν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγελία Αμοιρίδου.” 

Θα μπορούσε κάποιος να δείξει κατανόηση για τα συμβάντα στο συνέδριο αν η προσπάθεια αφορούσε μόνον την παρουσίαση πτυχών της ορθόδοξης πνευματικότητας από Ακαδημαικούς θεολόγους.

Πλην όμως το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες καθιστούν σαφές ότι οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι πήγαν και συμπροσευχήθηκαν με τους αιρετικούς στο Μπόζε.

Ποια ορθόδοξη πνευματικότητα πρόβαλαν, επομένως, αφού με τη συμμετοχή τους στις Παπικές ακολουθίες καταπάτησαν τους Ιερούς Κανόνες, οι οποίοι αυστηρά -και επί ποινή καθαιρέσεως για τους κληρικούς και αφορισμού για τους λαικούς- απαγορεύουν την συμπροσευχή με αιρετικούς και με αλλόθρησκους;

Αυτή την Ορθοδοξία παρουσιάζουμε στους πλανεμένους αδελφούς μας της Δύσης;

No comments:

Post a Comment