Sunday, September 7, 2014

Ο ΣΕΒ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΦΡΟΝΗΜΑΤΙΖΕΙ, ΕΝΩ Ο ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΕΙ



Ο ΣΕΒ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΦΡΟΝΗΜΑΤΙΖΕΙ, ΕΝΩ 
Ο ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΕΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αθανάσιου Θανόπουλου:

“Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Λεγραινών Σουνίου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος. Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την χοροστασία του Εσπερινού, ζητώντας να δεχτεί ένα ωμοφόριο και ένα πετραχήλι ως δώρο του Ναού σε ένδειξη σεβασμού και αγάπης.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού για το δώρο τονίζοντας χαρακτηριστικά: ''Με τόσα προσκυνήματα και Ναούς που έχω στη Μητρόπολή μου, εάν δεχόμουν τα δώρα όταν θα πεθάνω θα βρουν την Μητρόπολη γεμάτη πετραχήλια, ωμοφόρια και εγκόλπια. Σας τα αφήνω στο Ναό ώστε σε κάθε πανήγυρη όποιος Αρχιερεύς λειτουργεί, ή ακόμα κι εγώ, να τα φοράει.''

''Θέλω να πεθάνω και να βρουν τη Μητρόπολη άδεια. Λέει ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ότι ο παπάς πρέπει να είναι πιο φτωχός από τους πιστούς, και ο Δεσπότης πιο φτωχός από τους παπάδες και αυτό πρέπει να κάνουμε'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Στο τέλος απευθυνόμενος προς τους ιερόπαιδες τόνισε πως οι Αρχιερείς πρέπει να κάνουν δώρα, γι' αυτό κι εγώ θα σας κάνω δώρο από μία στολή για να είστε όλοι ομοιόμορφοι.”

Δεν υπάρχει πιστός που θα διαβάσει αυτό το ρεπορτάζ και δεν θα συγκινηθεί βαθύτατα.

Ο Σεβ. Μεσογαίας ανήκει στην κατηγορία των επισκόπων που δεν επιδιώκουν την απόκτηση περιουσίας ή πολλών και πολυτελών αρχιερατικών στολών.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί και ο δικός μας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είναι ιεράρχης με το ίδιο φρόνημα.

Οχι μόνον δεν επιδιώκει να αποχτήσει υλικά αγαθά και φανταχτερές στολές αλλά και την οικογενειακή περιουσία που κληρονόμησε διέθεσε κατά Θεόν.

Πολλοί άλλοι αρχιερείς έχουν -δόξα σοι ο Θεός- το ορθό φρόνημα έναντι των υλικών αγαθών.

Ούτε προσωπική περιουσία έχουν ή θέλουν να αποχτήσουν, ούτε και διαθέτουν πολλές και φανταχτερές αρχιερατικές στολές, αλλά και τον μισθό τους διαθέτουν σε φιλανθρωπίες αθόρυβα πάντοτε, όπως μας διδάσκει να ασκούμε τη φιλανθρωπία το Ευαγγέλιο.

Είναι αδιανόητο ένας επίσκοπος να ζει τρυφηλό βίο και να έχει πολλές και φανταχτερές αρχιερατικές στολές και εγκόλπια. Πολλοί θέλουν να δωροδοκήσουν τον επίσκοπο και να κερδίσουν την εύνοιά του με τη δωρεά αρχιερατικών στολών. Επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να ενθαρρύνονται αυτές οι συμπεριφορές. 

Τύπος και υπογραμμός, επομένως, ο Σεβ. Μεσογαίας στο θέμα αυτό.

Αλλά δεν είναι το μόνον στοιχείο του ρεπορτάζ πρέπει να σχολιάσουμε ευμενώς.

Ο Σεβ. Μεσογαίας δεν περιορίστηκε να μη δεχτεί δώρα, αλλά έγινε ο ίδιος χορηγός του ναού κάνοντας με τον τρόπο αυτό διορθωτική παρέμβαση σε αυτά που διαπίστωσε προβληματικά.

Αντί να δεχτεί δώρα, ως επίσκοπος έκανε δώρο στο ναό ομοιόμορφες στολές για τους ιερόπαιδες, τα “παπαδάκια” όπως τα ονομάζει ο λαός μας.

Μήπως και οι ψάλτες του ναού πρέπει να φορούν ράσα, Σεβασμιότατε, πολλώ μάλλον την ημέρα που ο εορτάζει ο ναός και είναι παρόν ο επίσκοπος της Μητροπόλεως; 

Βαθύτατα μας αγγίζουν αυτές οι ειδήσεις. Μας δίνουν κυριολεκτικά φτερά αντί να μας σκανδαλίζουν και να μας πικραίνουν, όπως τόσα άλλα.

Θέλουμε να παρακαλέσουμε τον Σεβασμιότατο να μας δίνει την ίδια πνευματική χαρά για όλα τα θέματα. Γνωρίζει πόσο χαρήκαμε για την παρέμβασή του για τον αντιρατσιστικό νόμο. Σεβασμιότατε σας παρακαλούμε θερμά να μιλάτε και για τα θέματα πίστεως. Γνωρίζουμε ότι δεν είστε οικουμενιστής. Γιατί δεν ακούμε τη φωνή σας για θέματα Οικουμενισμού;

Ποιος είναι ο λόγος, Σεβασμιότατε, που ο Σεβ. Μεσσηνίας αλωνίζει κυριολεκτικά σε όλους τους διαλόγους και οι υπόλοιποι 80 τόσοι αρχιερείς οι πλείστοι από τους οποίους είναι πολύ πιο καταρτισμένοι από τον κ. Σαββάτο και προπαντός έχουν ορθόδοξο φρόνημα έχουν παραγκωνιστεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία μονοπωλιακά εκπροσωπείται σε όλους τους διαλόγους και σε όλες τις σημαντικές συνοδικές επιτροπές με τoν προβληματικό σε θέματα πίστεως -και όχι μόνον- κ. Σαββάτο; 

No comments:

Post a Comment