Wednesday, September 3, 2014

ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την περασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Μανχάταν.

Ξαναμιλήσαμε γι’ αυτή την εκκλησία.

Μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με αναγεννησιακή σαμαρωτή στέγη.

Βρίσκεται σε περιοχή που τώρα είναι η Chinatown της Νέας Υόρκης. Είναι κυριολεκτικά έρημη από Ελληνες. Οσοι υπήρχαν μετώκησαν σε άλλες περιοχές.

Ο ιερέας της ενορίας είναι Βουλγαρικής καταγωγής -ο π. Αγαπητός Τσούνωφ-, καλλίφωνος με πολύ καλή άρθρωση. Γνωρίζει πολύ καλά Ελληνικά. Πολύ καλύτερα από πλείστους Αμερικανογεννημένους ομογενείς κληρικούς.

Τέλεσε όλο τον Ορθρο και ένα μεγάλο μέρος της Θείας Λειτουργίας στα Ελληνικά με ελάχιστες δεήσεις στα Αγγλικά, ενώ το Ευαγγέλιο το ανέγνωσε και στις δύο γλώσσες. Το ίδιο και το κήρυγμα.

Και έτσι πρέπει να γίνεται επειδή εκεί εκκλησιάζονται κατά το πλείστον ομογενείς πρώτης γενεάς πολλοί από τους οποίους δεν μιλούν καν Αγγλικά.

Πολύ φιλόξενοι άνθρωποι όλοι όσοι σχετίζονται με την κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας. 

Ο ιερέας σεμνός και ταπεινός τελεί με ευλάβεια τις Ακολουθίες, η πρεσβυτέρα του έρχεται πάντοτε με λουλούδια στην εκκλησία με κάθε καλή διάθεση να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο, ο ψάλτης ένας ηλικιωμένος κύριος ψάλλει πολύ κατανυκτικά και με εκκλησιαστικό ήθος, η πρόεδρος της κοινότητας μια ευγενέστατη πρόσχαρη κυρία που υποδέχεται όλους με πολλή αγάπη και ο κ. Νίκος και η γυναίκα του περιποιεύνται όλους πλουσιοπάροχα και με πολλή αγάπη στην κοινοτική αίθουσα.

Ούτε γυναίκες πλησίασαν στο αναλόγιο, ούτε φραγκοχορωδίες έχουν.

Η περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας ότι σύντομα θα κατοικηθεί ξανά από ομογενείς. Το ίδιο συμβαίνει με το Washington Heights, το Ανατολικό Χάρλεμ και το Μπρονξ εκεί που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Παρόλα αυτά οι ελάχιστοι ομογενείς που διαμένουν εκεί και οι πολλοί περισσότεροι που εκκλησιάζονται σ’ αυτές τις κοινότητες από άλλες περιοχές, επιμένουν με ελληνική γενναιότητα, με ευγένεια ψυχής, με πνεύμα θυσίας και με ορθόδοξο φρόνημα να συντηρούν τις κοινότητες. Για τον σκοπό αυτό προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά, όχι μόνον από το πλεόνασμα αλλά και από το υστέρημά τους.

Στην κοινοτική αίθουσα με εντυπωσίασε ένας κύριος -ηλεκτρικός μηχανικός- με την κατάρτισή του για τα θεολογικά θέματα. Εχει διαβάσει πολλά Πατερικά βιβλία, αλλά και πολλούς φιλόσοφους. Μου ανέφερε τον Χέγκελ και τον Χάιντεγκερ. Αλλά με εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο επειδή -όπως μου είπε- πηγαίνει στην Αγία Βαρβάρα από ευλάβεια προς την Αγία, αλλά και για να βοηθήσει την εμπερίστατη κοινότητα εκεί κάθε Κυριακή για τα τελευταία 13 χρόνια.

Είδα μια Κινεζικής καταγωγής κυρία στο εκκλησίασμα. Πρόκειται για ευλαβή ψυχή που μιλά τη γλώσσα μας και που κοινώνησε με πολλή ευλάβεια. Αν κατάλαβα καλά είναι παντρεμένη με Ελληνα. 

Τον τελευταίο καιρό βλέπω με πολλή συγκίνηση πολλούς Ασιατικής ή Λατινοαμερικανικής καταγωγής πιστούς στις κοινότητές μας. Οι πλείστοι εξαιτίας των μικτών γάμων. Είναι απόλαυση να βλέπεις τα παιδιά τους πολλές φορές με όλα τα χαρακτηριστικά παιδιών της Απω Ανατολής στην παιδική ή στην εφηβική ηλικία να μιλούν Ελληνικά, να χορεύουν Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και πάνω από όλα να συμμετέχουν με ευλάβεια στις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας και στο Ποτήριο της Ζωής.

Στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου είδα πριν χρόνια ένα Κινεζάκι στην όψη παιδί μικτού γάμου να χορεύει πολύ ωραία παραδοσιακούς χορούς και χάρηκα πολύ. Χάρηκα όμως ακόμη περισσότερο όταν το άκουσα πρόσφατα να μιλά Ελληνικά.

Ενας άλλος κύριος στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου είναι παντρεμένος με Λατινοαμερικανή κυρία που μεταστράφη στην Ορθοδοξία και όλη τους οικογένεια εκκλησιάζεται τακτικά στην Οσία Ειρήνη και μιλούν όλοι θαυμάσια Ελληνικά.

Ελπίζω ότι, εκτός από τους πιστούς των μικτών γάμων, η Εκκλησία μας θα στρέψει την προσοχή της στον ευαγγελισμό ανθρώπων Κινεζικής και Λατινοαμερικανικής καταγωγής. Προς τούτο είναι αναγκαίο να παρέχει τη δυνατότητα να τελείται η Θεία Λειτουργία στα Ισπανικά και στα Κινέζικα. Οχι μόνον στα Αγγλικά και φυσικά στα Ελληνικά.

Ελπίζουμε ότι ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος συνειδητοποιεί αυτή την ανάγκη και ότι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναμένουμε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην κατάργηση των φραγκοχορωδιών αρχής γενομένης από τη φραγκοχορωδία του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας.

Ο Χριστός σταυρώθηκε για όλο τον κόσμο. Αντίθετα από ότι πιστεύουν ορισμένοι μικρόψυχοι η Ορθοδοξία δεν είναι εθνική μας ιδιοκτησία. Εχουμε χρέος έναντι του Αγίου Θεού και σαφή αυτόλεκτη Δεσποτική εντολή να πορευθούμε προς πάντα τα έθνη και να βαφτίσουμε όλους τους λαούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και να τους διδάξουμε να τηρούν όλα όσα ο Κύριος μας έδωσε εντολή να τηρούμε. 

Ολοι όσοι συντελούν στην κατά Θεόν προκοπή της κοινότητας της Αγίας Βαρβάρας και των άλλων εμπερίστατων κοινοτήτων μας αξίζουν τον έπαινο και τον θαυμασμό μας. Μας εμπνέουν με την ανιδιοτελή τους θυσία, την αγάπη τους για τον Χριστό και την εμμονή τους στις παραδόσεις μας.

Εκανα εκτενή αναφορά του εκκλησιασμού μου στην Αγία Βαρβάρα για να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης για το έργο που επιτελείται εκεί, αλλά και για να θίξω πολλά θέματα που αφορούν την Ομογένεια και την Εκκλησία μας. 

Παράλληλα όμως για να δώσω το καθαρό μήνυμα ότι ασκώ μεν κριτική εναντίον όσων σαθρών υπάρχουν -και έτσι πρέπει να γίνεται-, αλλά για να καταστήσω σαφές ότι σε καμία περίπτωση η Εκκλησία της Αμερικής δεν είναι μόνο φραγκοχορωδίες, αυθάδεια ορισμένων γυναικών που νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να εκτοπίζουν τους ψάλτες από το αναλόγιο, Θεομπαίκτες που προσπαθούν να αυτοπροβληθούν με τον πιο αντιπνευματικό τρόπο για να παραστήσουν τους Γέροντες και τις Γερόντισσες επειδή διαχειρίζονται την “ευωδία του Γέροντος Εφραίμ”, φαιδροί που παριστάνουν τους μεγαλοπαράγοντες στο γκέτο της Αστορίας ή  χαμένα κορμιά που πήγαν και πούλησαν την κατεχόμενη γη μας στους Τούρκους.

Οι ασχημονούντες είναι ελάχιστοι, αλλά ως συνήθως κερδίζουν τις εντυπώσεις. Οχι βέβαια τις κατά Θεόν εντυπώσεις. Ούτε τις εντυπώσεις της φιλοπατρίας. Σας διαβεβαιώ απολύτως υπεύθυνα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ομογενών είναι άνθρωποι θυσίας και αγάπης προς τον Χριστό, την πατρίδα και τις παραδόσεις μας.

No comments:

Post a Comment