Wednesday, September 3, 2014

ΑΝ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΚΕΝΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ



ΑΝ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΚΕΝΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Η επιβαρυμένη υγεία του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου συζητήθηκε σήμερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα, εάν μπορεί ο 82χρονος Μητροπολίτης να διοικήσει τη Μητρόπολή του, αν προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του ή αν κρίνεται σκόπιμο να αποσταλεί η Επιτροπή, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.

Συζητήθηκαν ακόμη οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που ζητούν έναν δραστήριο ιεράρχη στην περιοχή τους.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος θεωρεί πως έχει την ικανότητα να διοικήσει την Μητρόπολη παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Τελικά τα μέλη της Δ.Ι.Σ. δεν έλαβαν καμία απόφαση και αποφάσισαν να συζητήσουν σε επόμενη συνεδρίασή τους το θέμα.”

Αν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στείλει επιτροπή στο Σεβ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς είναι ηλίου φαεινότερον ότι οδεύουμε προς καταιγιστικές εξελίξεις.

Το σχέδιο προώθησης του Θεοφ. Διαυλείας Γαβριήλ (Παπανικολάου) -άλλως “Νεωκόρου”- στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο βασίζεται στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πυρήνας από είκοσι τουλάχιστον επισκόπους που θα τον πριμοδοτήσουν για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Οταν και εφόσον αυτοί οι είκοσι ψήφοι είναι δεδομένοι, τότε ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος είναι δικός του.

Οι πνευματικοί επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος -το πολύ τριάντα τον αριθμό- θα υποδείξουν δικό τους υποψήφιο.

Ο Διαυλείας θα έρθει δεύτερος με τουλάχιστον είκοσι ψήφους, ενώ οι υπόλοιποι ψήφοι θα διασπαρούν δεξιά-αριστερά προς διάφορους υποψηφίους.

Βάσει του Καταστατικού της Εκκλησίας της Ελλάδος ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δυο επικρατεστέρων υποψηφίων, επειδή η εκλογή Αρχιεπισκόπου -σε αντίθεση με την εκλογή Μητροπολιτών- απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των Ιεραρχών.

Οι ψήφοι που στον πρώτο γύρο δόθηκαν στους υποψηφίους με μικρό αριθμό ψήφων στην ολότητά τους -ή έστω στη συντριπτική τους πλειοψηφία- θα δοθούν στον Θεοφ. Διαυλείας “Νεωκόρο” που θα εκλεγεί άνετα Αρχιεπίσκοπος.

Το σενάριο αυτό βάσει της ακριβώς ίδιας  στρατηγικής μπορεί να εφαρμοστεί πριν φτάσουν οι αρχιερείς στην κάλπη για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου.

Δηλαδή! Επειδή ο Μεσσηνίας, ο Δημητριάδος και ο Σύρου που έχουν τις πολυπληθέστερες και πιο συμπαγείς ομάδες ιεραρχών, αντιληφθούν ότι ακριβώς έτσι θα λειτουργήσουν τα πράγματα, μπορεί κάλλιστα να προέλθουν σε συμβιβασμό με τον “Νεωκόρο” και να ζητήσουν ουσιαστικά ανταλλάγματα για να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Ο Μεσσηνίας λ.χ. θα αποσύρει την υποψηφιότητά του αν του δοθούν εχέγγυα ότι θα τον μεταθέσουν στο Περιστέρι.

Προσοχή, λοιπόν, να δούμε κατά πόσον ο μεν “Νεωκόρος” εκλεγεί Νέας Ιωνίας ή Μεγάρων και αν κενώσει η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για την οποία ίσως προορίζεται ο Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας. Αν αυτά τα δύο συμβούν τότε ας ετοιμαστουμε για τις καταιγιστικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Η κένωση τόσων Μητροπόλεων “φιλέτων” θα μας επιτρέψει να δούμε ποιες συνδιαλλαγές θα γίνουν και πού οδεύουν οι εξελίξεις.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος και ο “Νεωκόρος” θα προσεγγίσουν τους Σεβ. Θεσσαλονίκης και Φθιώτιδος τώρα που επίκεινται εκλογές στις Μητροπόλεις Γρεβενών και Νέας Κρήνης (αν τελικά κενωθεί ο Θρόνος φυσικά).

No comments:

Post a Comment