Monday, September 1, 2014

Ο ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ



Ο ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ
======

Καθώς εορτάζουμε την Εορτή της Ινδίκτου, αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, ζητούμε από τον μεγάλο και ελεήμονα Θεό μας «να ευλογίση τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός Του» (Ύμνος του Όρθρου).

Εξαιτίας της αγαθότητος και χάριτός Του είμεθα σε θέση να εορτάζουμε την αρχή του εκκλησιαστικού έτους και να ευρισκόμεθα ενώπιον ενός νέου ευλογημένου κύκλου εορτών και επετείων της Αγίας Ορθοδόξου Πίστεώς μας.

Προσμένοντας τα υπέροχα και θαυμάσια πράγματα τα οποία ο Κύριός μας θα πραγματοποιήση στις ζωές, ενορίες και οικογένειές μας, περιμένουμε να λάβουμε τις ευλογίες οι οποίες θα έλθουν διά της λατρείας, προσευχής και διακονίας μας.

Η εποχή αυτή του έτους σηματοδοτεί επίσης την αρχή του ακαδημαικού έτους όταν τα παιδιά και οι νέοι μας επιστρέφουν στο σχολείο. Επιπλέον είναι η εποχή, σε συνάρτηση με το νέο Εκκλησιαστικό και ακαδημαικό έτος, κατά την οποία αρχίζουν τα προγράμματά τους η θρησκευτική Ελληνική παιδεία μας και τα ημερήσια σχολεία των ενοριών μας σε ολόκληρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας. Αυτές οι διακονίες είναι σημαντικές για τη διδασκαλία και καλλιέργεια της πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας στις ψυχές των νέων μας, αλλά είναι επίσης σημαντικές για την ευημερία της Ορθοδόξου Χριστιανικής οικογενείας.

Με την συνεχιζόμενη έμφασή μας στο θέμα της προσφάτου Κληρικολαικής Συνελεύσεώς μας, Η Ορθόδοξη Χριστιανική Οικογένεια: Κατοικητήριο του Χριστού και Μαρτυρία του Ευαγγελίου Του, ξεκινούμε αυτό το εκκλησιαστικό έτος σκεπτόμενοι την προτεραιότητα της ενδυναμώσεως των οικογενειών διά των επιμορφωτικών διακονιών των ενοριών μας. Είναι επίσης και η ώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας στο σημαντικό ρόλο της Χριστιανικής επιμορφώσεως εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Στο ιερό έργο μας της κατηχήσεως πρέπει να επιβεβαιώνουμε ότι η επιμόρφωση στην ενορία και στο σπίτι αποτελεί προσπάθεια συνεργείας και αφιερώσεως από την πλευρά του κλήρου, των διδασκάλων και των γονέων. 

Εκτός από την προσφορά γνώσεως σχετικά με την πίστη μας και τον Ελληνικό πολιτισμό μας ή την διδασκαλία βασικών επιστημών, τα προγράμματα στην ενορία θα πρέπει να τονίζουν την ταυτότητα της Ορθοδόξου Χριστιανικής οικογενείας και να προσφέρουν εφόδια που θα οδηγούν τις οικογένειες στο να παραμένουν συνδεδεμένες με τον Θεό και την Εκκλησία. 

Μέσα από τη λατρεία, προσευχή, σκέψη και κατήχηση στο σπίτι, οι οικογένειες θα πρέπει να ενισχύουν την καθοδήγηση που τους προσφέρεται μέσα από τις εκπαιδευτικές διακονίες της ενορίας, γαλουχώντας τα μέλη της οικογενείας στην πίστη γενόμενοι κατ’οίκον εκκλησία (Ρωμ. 16:5, Κολ. 4:15).

Η Ορθόδοξη Χριστιανική οικογένεια η οποία ενδυναμώνεται και καθοδηγείται από την επιμορφωτική διακονία της ενορίας καθίσταται μαρτυρία του Ευαγγελίου. Τα μέλη της οικογενείας συνδέονται με τον Θεό και με την πρωταρχική αποστολή της Εκκλησίας. 

Τα παιδιά και οι νέοι καλλιεργούνται στην πίστη. Συνδέουν τις αξίες, τα ιδανικά και τους θησαυρούς της πολιτισμικής κληρονομιάς των με την σημερινή πραγματικότητα ως Ορθοδόξου οικογενείας. Καί η οικογένεια λαμβάνει την σοφία και την πνευματική καθοδήγηση που απαιτείται για να αναπτύξη το δυναμικό κάθε μέλους, να ωριμάση εν Χριστώ, να διακονή άλλους και να αποδίδη τιμή και δόξα στον Θεό.

No comments:

Post a Comment