Monday, August 18, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΒΑΠΤΙΣΜΑ, ΧΡΙΣΜΑ & ΓΛΩΣΣΟΛΑΛΙΑ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Βάπτισμα, Χρίσμα & Γλωσσολαλιά, Με βάπτισι, προς τα άνω πτήσι, Περί Μυστηρίων 3, Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2014, σσ. 243.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Αντιαιρετικό το καινούργιο βιβλίο του π. Ιωάννη Κωστώφ.

Χωρίζεται σε τρία τμήματα.

Α.) Καταρχήν εξετάζει το μυστήριο του Βαπτίσματος και αναιρεί τις αιρετικές προτεσταντικές θέσεις που το αφορούν με χωρία από την Αγία Γραφή, τους Αγίους Πατέρες και άλλους συγγραφείς.

Β.) Υστερα αναλύει το μυστήριο του Χρίσματος και παραθέτει την ορθόδοξη θεωρήση του μυστηρίου σε σχέση με την προτεσταντική θεολογία.

Γ.) Σε μια τρίτη ενότητα αναφέρεται στο χάρισμα της τόσο παρεξηγημένης γλωσσολαλιάς από τους Πεντηκοστιανούς και από άλλους Προτεστάντες.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με κατάλογο συντμήσεων και την παράθεση της βιβλιογραφίας.

Χαλκέντερος πραγματικά ο π. Ιωάννης. Ακούραστος. Παράγει έργο μεγάλης ποσότητας κατόπιν ενδελεχούς έρευνας των πηγών.

Ανθρωπος μεγάλης αυτοπειθαρχίας και παροιμοιώδους εργατικότητας.

Πραγματικά δεν προφταίνουμε να διαβάζουμε τα βιβλία που εκδίδει με τα πνευματικά του παιδιά.

Οι εισπράξεις του βιβλίου όπως και όλων των έργων του π. Ιωάννη θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση Ιεράς Μονής.

Ενα άλλο σημαντικό έργο του π. Ιωάννη και των συνεργατων του όμως παραμένει ακόμη αδημοσίευτο. 

Δεν αναφέρομαι μόνον σε πολλά βιβλία που έχει έτοιμα προς έκδοση και αδυνατεί να το κάνει λόγω οικονομικής στενότητας, αλλά και στο τέραστιο απομαγνητοφωνημένο υλικό των ομιλιών του μακαριστού Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου. 

Ενα πολύ κοπιώδες έργο που ο π. Ιωάννης ολοκλήρωσε πριν 22 με 23 χρόνια και έκτοτε παραμένει ανέκδοτο. Μόνον ένας από τους δέκα τουλάχιστον τόμους αυτών των ομιλιών έχει εκδοθεί πριν δεκαετίες.

Για μια ακόμη φορά παρακαλούμε θερμά τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Παυλόπουλο, Καθηγούμενο του Ιερού Ησυχαστηρίου της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου στην Τροιζήνα, που ίδρυσε εκ βάθρων ο π. Επιφάνιος, να μην καθυστερήσει περαιτέρω την έκδοση του πολύτιμου για την Εκκλησία υλικού που έχει στα χέρια του. Είναι πολύ μεγάλη αμαρτία.

No comments:

Post a Comment