Monday, August 11, 2014

ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Στενοχωρέθηκα τόσο με τις παρατυπίες που συνέβησαν στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν την Πέμπτη την ώρα της Παράκλησης της Παναγίας. Δεν φτάνει που είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τη φραγκοχορωδία τώρα άρχισαν να εκτοπίζουν και τους ψάλτες από το αναλόγιο. 

Την Παρασκευή ο Θεός οδήγησε τα βήματά μου -ύστερα από μακρά απουσία- στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στην Ακολουθία ήταν παρόντες περίπου τριάντα πιστοί. Σχεδόν όλοι νέα παιδιά γύρω στα είκοσι.

Στο αναλόγιο, εκτός από τον ευλαβή ψάλτη του ναού, ήταν τρεις νέοι. Ο δύο -πολύ ευγενικά παιδιά- ιεροσπουδαστές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και ο τρίτος νέο παιδί με πολύ κατανυκτική φωνή.

Εψαλλαν την Παράκληση με τον καλλίφωνο εφημέριο του ναού π. Χρυσόστομο. Ορθιοι -ακόμη και την ώρα των αιτήσεων- γονάτισαν όταν άρχισαν να ψάλλουν το “Άξιον Εστίν” και η Παράκληση που ψαλλόταν στα Αγγλικά -με ορισμένες αιτήσεις του ιερέα στα Ελληνικά- έκλεισε με τον ύμνο “Αγνή Παρθένα Δέσποινα”.

Ακολούθησε ένα πολύ πνευματικό κήρυγμα του π. Χρυσοστόμου για την Παναγία και τα θαύματα που επιτέλεσε σε μικρά παιδιά και στο τέλος ο ευλαβής κληρικός αναφέρθηκε στα νέα παιδιά που συμμετείχαν στην Παράκληση.

Ηταν ομαδάρχες της κατασκήνωσης της Αρχιεπισκοπής “Απόστολος Παύλος”.

Ωραίες σεμνές κοπελίτσες και ταπεινά  παιδιά όλα με το καθαρό φωτεινό πρόσωπο των νέων που αγωνίζονται και απέχουν από τα σαρκικά πάθη.

Εξ ιδιοσυγκρασίας είμαι συγκρατημένος στην εκδήλωση των συναισθημάτων.

Οταν είδα όμως τους αγγέλους που είχε στην Παράκληση ο π. Χρυσόστομος να γονατίζουν, άρχισα να κλαίω σαν μικρό παιδί με αναφιλητά. Από τα βάθη της αμαρτωλής ψυχής μου έβγαινε δοξολογία στο Χριστό και στην Παναγία Μητέρα Του που με αξίωσε να προσευχηθώ μαζί τους. Σε μια εποχή σαν τη δική μας υπάρχουν τόσοι πολλοί και τόσο αγνοί νέοι και νέες που αγαπούν τον Χριστό και γίνονται φως και ελπίδα παρηγοριάς και κίνητρο μετανοίας για όλους μας.

Οι ομαδάρχες της κατασκήνωσης έγιναν πηγή έμπνευσης για τα παιδιά, μας είπε ο π. Χρυσόστομος. Ας μην έχει καμία αμφιβολία ο καλός κληρικός ότι και εμείς -που ηλικιακά είμαστε παππούδες και γιαγιάδες των ομαδαρχών- εξαιτίας τους φύγαμε από την Παράκληση με τη χάρη του Χριστού και της Παναγίας στην ψυχή μας.

Χθες την Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Μανχάταν. Παρόλον ότι είναι περίοδος διακοπών υπήρχαν πολλοί νέοι και νέες και οικογένειες με μωρά παιδιά. Εκκλησιάσαμε μάλιστα ένα μικρό αγγελούδι. Μεγάλη η συμμετοχή στο Ποτήριο της Ζωής. Επί της ουσίας το ζωντανό κήρυγμα του π. Βασιλείου για την ευαγγελική περικοπή και τη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου. Στο ναό ψάλλουν ο νεωκόρος και μια κυρία (κυρίως τους ψαλμούς στα Αγγλικά). Καθόλου δεν ενοχλεί η παρουσία της στο αναλόγιο, επειδή καταρχήν είναι σεμνή κυρία με εκκλησιαστικό ήθος, αλλά και επειδή η παρουσία της στο αναλόγιο δεν γίνεται από έλλειψη σεβασμού προς τους Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας μας, αλλά λόγω οικονομικής στενότητας που δεν επιτρέπει να εργοδοτηθεί ψάλτης.

Με τη χάρη του Θεού επιτελείται πολύ σπουδαίο έργο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Χιλιάδες άνθρωποι θυσίας και προσφοράς προσφέρουν πολλά σε όλες τις κοινότητες. Δεν αναφέρομαι μόνον στους γνωστούς φιλάνθρωπους ευεργέτες της Ομογένειας (Τζαχάρη, Παπανικολάου, Φ. Κρίστοφερ, Σταθάκη, Βαλιώτη, Τσούνη, Καλοειδή, κτλ.) που προσφέρουν εκατομμύρια. Αναφέρομαι επίσης στους ανώνυμους που προσφέρουν στην Εκκλησία και στην Ομογένεια, όχι μόνον από το περίσσευμα αλλά και από το υστέρημά τους -και σε χρόνο και σε χρήμα- για να συντηρηθούν και να μεγαλουργήσουν οι κοινότητές μας.

Ας μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μείνει στο σκάνδαλο των οικουμενιστικών ασχημιών και των νεωτερισμών που συμβαίνουν κατ’ εξακολούθηση στην Εκκλησία μας. 

Οσοι συνειδητά ασχημονούν κατά της πίστης μας είναι προς το συμφέρον τους να αντιληφθούν ότι ο Χριστός κρατά στα χέρια Του τα νήματα της Ιστορίας. Οτι και να κάνουν δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν το σχέδιο του Θεού. Το μόνο που θα κατορθώσουν είναι να αμαυρώσουν τη διακονία τους.

No comments:

Post a Comment