Monday, July 7, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΟΣΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ, Η ΣΤΕΝΗ ΠΥΛΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Οσίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ, Εργα Ε΄, Η Στενή Πύλη, (“Στενή Πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν”), Μετάφραση-Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2014, σσ. 173.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Ακούραστος -με την όλη σημασία του όρου- ο πολυγραφότατος κ. Πέτρος Μπότσης, μας έχει δώσει σε μετάφραση πολλές δεκάδες βιβλία που αναφέρονται στη ζωή και στο έργο ομόδοξων Ορθόδοξων Σλάβων αδελφών μας.

Είναι το πέμπτο βιβλίο του Οσίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ, που μεταφράζει στα Ελληνικά.

Ο Οσιος Ιγνάτιος -Ρώσος Αγιος- έζησε τον 19ον αιώνα και υπηρέτησε την Εκκλησία ως μοναχός, Ηγούμενος της Λαύρας του Αγίου Σεργίου και επίσκοπος. Παρά το εύθραυστο της υγείας του κατόρθωσε να επιτελέσει τεράστιο ποιμαντικό έργο και να γίνει εκφραστής του ασκητικού πνεύματος στην ομόδοξη Ρωσία.

Το βιβλίο περιέχει τα ακόλουθα κεφάλαια:

Ενα πολύ καλογραμμένο εισαγωγικό κείμενο του κ. Πέτρου Μπότση, το έργο “Η Στενή Πύλη” του Οσίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ, Διδαχές των Αγίων Πατέρων για την Στενή Πύλη, Συζήτηση μεταξύ Γέροντα και υποτακτικού για την προσευχή του Ιησού, Γενικά για την προσευχή του Ιησού, Την άσκηση της Προσευχής του Ιησού, Την περηφάνεια ως αιτία της πλάνης και Πρακτικές συμβουλές σε δόκιμους μοναχούς.

Ενώ, δηλαδή, πρόκειται για βιβλίο που πραγματεύεται πολλά θέματα η διήκουσα γραμμή της θεματογραφίας του εκφράζει το πνεύμα της στενής πύλης ως της μόνης οδού της σωτηρίας.

Οίκοθεν νοείται ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο νοουμένου ότι η επέλαση της εκκοσμίκευσης που πλήττει ανελέητα τα άτομα, την οικογένεια, την κοινωνία ακόμη και την Εκκλησία, έχει ως κύριο γνώμονα την άρνηση του σταυρού, της στενής πύλης ως της οδού που απάγει στη ζωή.

Πολύ ωραίο βιβλίο. Το συνιστούμε θερμά.

No comments:

Post a Comment