Thursday, July 31, 2014

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ



ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
======

Οι ιεραποστολικές -με την όλη σημασία της λέξεως- Μητροπόλεις της Ασίας Χονγκ-Κονγκ και Σιγκαπούρης εξέπεμψαν δραματική έκκληση για αποστολή βοήθειας επειδή τους είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν ακόμη και στα πιο στοιχειώδη έξοδα συντήρησής τους.

Νομίζω ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις ώστε οι οικονομικές ανάγκες των ιεραποστολικών αυτών Μητροπόλεων να καλυφθούν απολύτως για να ενισχυθεί ουσιαστικά το έργο της ιεραποστολής και της ορθόδοξης παρουσίας στην Απω Ανατολή.

Ως γνωστόν οι άγιοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος -και πρόσφατα και της Κύπρου με προεξάρχοντα τον “ακτιστοφωτίτη” Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο-, τρέχουν κάθε τρις και δύο σε διάφορα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα.

Δεν είναι καλή ιδέα η Ιερά Σύνοδος να νομολογήσει ότι για κάθε συλλείτουργο τόσον ο οικοδεσπότης αρχιερέας όσον και οι φιλοξενούμενοι ιεράρχες να πληρώνουν ένα γερό χαράτσι για τη συμμετοχή ή την πρόσκληση άλλων αρχιερέων, το οποίο να αποστέλλεται προς ενίσχυση των ιεραποστολικών Μητροπόλεων;

Ετσι και τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα θα γίνουν λιγότερο σκανδαλιστικά στη συνείδηση των πιστών και οι φεστιβαλίτες αρχιερείς μας θα κάνουν κάτι για την ψυχούλα τους, αλλά και οι ιεραποστολικές Μητροπόλεις θα βοηθηθούν αποτελεσματικά.

Δεν μου έρχονται τακτικά φαεινές ιδέες, αλλά μια και σήμερα μου ήρθε μια καλή ιδέα σκέφτηκα να μην την κρατήσω για τον εαυτό μου.

Σε όσους τυχόν μπουν στον πειρασμό να νομίσουν ότι απλά προσφεύγω στον προσφιλή μου σαρκασμό για να εκφράσω την απέχθειά μου προς τα πολυαρχιερατικά πανηγύρια και την αγάπη μου προς το έργο της ιεραποστολής, τους διαβεβαιώ με κάθε ειλικρίνεια ότι, όχι μόνον εννοώ κυριολεκτικά την εισήγησή αλλά και θα "χαρώ χαράν μεγάλην", αν η Σύνοδος καθιερώσει να καταβάλλουν πολύ ψηλό χαράτσι και όσους προσκαλούν και όσους συμμετέχουν στις πολυαρχιερατικές φιέστες, ώστε η αρωγή προς τις ιεραποστολικές Μητροπόλεις να είναι γενναιόδωρη.

No comments:

Post a Comment