Wednesday, July 30, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διαβάσαμε σε Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής:

“Δέκα χρόνια επιτυχούς και συνεχώς ανερχόμενης πορείας συμπλήρωσε φέτος η Κατασκήνωση του Αποστόλου Παύλου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που λειτουργεί σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στα βουνά του Κονέκτικατ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα από τα 19 τέτοια θερινά κατασκηνωτικά προγράμματα νεολαίας που λειτουργούν ανά την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η συμμετοχή έφτασε φέτος τα 600 περίπου παιδιά κατά τις τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος βρέθηκε εκεί, κοντά στην κωμόπολη Λίτσφιλντ του Κονέκτικατ, στις 24 Ιουλίου, για να επισκεφθεί τους κατασκηνωτές και να γιορτάσει μαζί τους την δέκατη επέτειο. Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κατασκηνωτές στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, σ’ ένα καταπράσινο χώρο δίπλα στη λίμνη Μπάνταμ, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της πολιτείας του Κονέκτικατ, όπου βρίσκονται οι κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις. Μαζί τους οι υπεύθυνοι του προγράμματος, οι ομαδάρχες, ο αρχηγός της κατασκήνωσης π. Ηλίας Βίλης και ο Θεοφ. Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος. 

Το υπαίθριο μεσημεριανό γεύμα έδωσε την ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να χαρεί την συντροφιά των παιδιών, να παρακολουθήσει μια πρόχειρη επίδειξη χορευτικών ικανοτήτων στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και να ακούσει τις ερωτήσεις όσων θαρραλέων κατασκηνωτών τον πλησίασαν του έκαναν ερωτήσεις και ζήτησαν την ευλογία του. Οι κατασκηνωτές συγκεντρώθηκαν από τους ομαδάρχες τους στο υπαίθριο παρεκκλήσιο της κατασκήνωσης για να ακούσουν από τον Αρχιεπίσκοπό τους λίγα λόγια πνευματικού προβληματισμού στο θέμα της εφετινής κατασκηνωτικής περιόδου ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός (Γαλ. 2:20). Λίγο μετά, τα μεγαλύτερα παιδιά, εφηβικής ηλικίας, σε μια από τις συζητήσεις τους μίλησαν για τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, στο σχολείο τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Τα κατασκηνωτικά προγράμματα που λειτουργούν στην Αρχιεπισκοπή, όπως αυτό του Αποστόλου Παύλου, δίνουν την ευκαιρία στα νέα παιδιά για ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές σ’ ένα περιβάλλον καλλιέργειας καλής σωματικής και ψυχικής υγείας και διαπαιδαγώγησης. Τους δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται για να μείνουν κοντά στην Εκκλησία, στην ορθόδοξη πίστη και την ελληνική παράδοση.

Για πάνω από 40 χρόνια λειτουργεί κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής «Ιονικό Χωριό» που είναι βεβαίως το πρότυπο και προσελκύει νέους και νέες από όλη την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής. Λειτουργούν όμως και με αυξανόμενη συμμετοχή και επιτυχία, 19 άλλα κατασκηνωτικά προγράμματα νεολαίας στις κατά τόπους Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής.”

Η Ανακοίνωση με σεμνότητα περιγράφει το τεράστιο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τους νέους.

Να ευχηθούμε καλή δύναμη και φωτισμό από τον Χριστό όσων κοπιάζουν για να παίρνει σάρκα και οστά ένα τόσο σημαντικό έργο της Εκκλησίας. 

Ζούμε σε ένα κατακλυσμό αμαρτίας. Ιδιαίτερα οι σαρκικές αμαρτίες -οι κάθε είδους σαρκικές αμαρτίες, που σκοτίζουν την ψυχή του ανθρώπου όσο ελάχιστα πάθη- έχουν αποθεωθεί. 

Δυστυχώς δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κληρικών που τις αμνηστεύουν με το γάντι και εδώ και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Τις αμνηστεύουν με το να τις βαφτίζουν οικονομία, διάκριση, εξατομίκευση της εξομολόγησης και διάφορα παρόμοια ευτράπελα, ανέντιμα και αντιευαγγελικά. 

Οχι ότι η διάκριση, η οικονομία και η εξατοπίκευση της εξομολόγησης είναι ανεπίτρεπτες μέθοδοι ποιμαντικής εργασίας. Το ακριβώς αντίθετο! Συνιστούν την ουσία του ποιμαντικού έργου. Απλά επισημαίνουμε το θλιβερό γεγονός ότι ορισμένοι Νεορθόδοξοι και Νεονικολαίτες χρησιμοποιούν τους όρους για να διαστρέψουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας για τις σαρκικές αμαρτίες.

Γι’ αυτό εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά επειδή τόσοι πολλοί νέοι και νέες χειραγωγούνται κατά Θεόν στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια και σε διάφορες Μητροπόλεις στις ΗΠΑ, αλλά και στο “Ιονικό χωριό".

No comments:

Post a Comment