Thursday, July 17, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΑΨΑΝΗ)



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΑΨΑΝΗ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Διαβάσαμε, στο “Αγιορειτικό Βήμα”, το ακόλουθο ρεπορτάζ για το σαρανταήμερο μνημόσυνο του π. Γεωργίου (Καψάνη):

“Δεκάδες Αγιορείτες πατέρες παρέστησαν στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Καψάνη που έγινε σήμερα στο μοναστήρι που υπηρέτησε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Οι Μητροπολίτες Λαρίσης Ιγνάτιος, Καστορίας Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Καρθαγένης Αλέξιος και Ηγουμένοι των Ιερών Μονών του Άθωνα συλλειτούργησαν και ένωσαν τις προσευχές τους στον ύψιστο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού γέροντα και ακαδημαϊκού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ.”

Ολο και περισσότερο καθίσταται σαφές ότι αφανώς μεν, αλλά πολύ ουσιαστικά, ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος υπήρξε η μορφή του Αγίου Ορους που ασκούσε την πιο ουσιαστική επίδραση στα θεολογικά και Εκκλησιαστικά μας πράγματα.

Συν τω χρόνω θα αποκαλύπτεται περαιτέρω η σημασία της ασκητικής και ομολογιακής βιοτής του π. Γεωργίου. 

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τούτο θα γίνει, συν τοις άλλοις, όταν το εξαίρετο βιβλίο του “Η ποιμαντική διακονία κατά τους Ιερούς Κανόνας” γίνει κτήμα και εντρύφημα των ποιμένων της Εκκλησίας. Είναι ζήτημα αν γράφτηκαν τον εικοστό αιώνα τέσσερα βιβλία της σπουδαιότητας αυτού του έργου το οποίο  δυστυχώς για την ώρα έτυχε πολύ περιορισμένης προσοχής. Συν τω χρόνω, όμως, ένα τόσο σπουδαίο βιβλίο αποκλείεται να μην τεθεί "επί τον λυχνοστάτην" για να λάμψει την ποιμαντική ζωή της Εκκλησίας, όπως μαρτυρεί και ο Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Την ευχή του να έχουμε!

No comments:

Post a Comment