Thursday, July 17, 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ




Ο ΣΕΒ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ π. ΠΑΙΣΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Εκτός από αναρίθμητα δημοσιεύματα για την εικοσαετία από την κοίμηση του Γέροντος Παισίου έγιναν πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στην Κόνιτσα προς τιμή του σύγχρονου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας. Τη Μονή Σουρωτής, όπου και ο τάφος του Αγίου, επισκέφθηκαν την ημέρα της μνήμης του 120.000 πιστοί, ενώ στην αγρυπνία που έγινε παρέστησαν 50.000!

Η Αγιότητα του Γέροντος Παισίου υπό ουδενός αμφισβητείται, όχι μόνον μέσα στα Ελληνικα σύνορα αλλά στους απέραντους ορίζοντες της οικουμένης.

Τι είναι αυτό που έδωσε τόση τιμή στον σύγχρονο αυτό Αγιο της Εκκλησίας μας και ποια σημασία έχει στη ζωή της Εκκλησίας το αναλύει ευστοχότατα ο Σεβ. Μεσογαίας κ. Νικόλαος στο πιο πάνω βίντεο.

Παρακαλώ όλους θερμά να το ακούσουν προσεκτικά. Ο Σεβ. Μεσογαίας, εκτός των άλλων χαρισμάτων του, έχει μοναδική ευφράδεια αλλά και την ικανότητα να μιλά, για τα πιο ουσιαστικά πράγματα με γλώσσα απολύτως προσιτή και ελκυστική και για τον πιο υποψιασμένο ακροατή αλλά και για τον απλούστερο των ανθρώπων.

Τι λέγει βασικά ο Σεβασμιότατος; Οτι ο π. Παίσιος -όπως και ο Οσιος Πορφύριος- υπήρξαν για τη γενιά μας οι κατεξοχήν μάρτυρες της Ανάστασης του Χριστού και της φανέρωσης της Βασιλείας Του στον κόσμο.

Πατριάρχες, επίσκοποι, Καθηγητές πανεπιστημίου όλων των ειδικοτήτων προσέτρεχαν στον Γέροντα Παίσιο, όχι βέβαια για να τους διδάξει τη γνώση του κόσμου τούτου αφού οι γραμματικές του γνώσεις ήταν του Δημοτικού, αλλά για να δουν, να ακούσουν και να ψηλαφήσουν στο πρόσωπό του το Ευαγγέλιο εφαρμοσμένο στην πράξη. 

Ολοι οι Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών του κόσμου δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τη σπουδαιότητα του έργου του π. Παισίου, τον Οσίου Πορφύριου, του Γέροντα Φιλόθεου Ζερβάκου κτλ. ως απολογητών της Εκκλησίας.

Αλλο να περιγράφεις την αγιότητα, άλλο να έχεις κοφτερό μυαλό και γνώσεις και άλλο να είσαι με τη ζωή και με την παρουσία σου αδιάψευστος μάρτυρας της Ανάστασης του Χριστού και ουρανοπολίτης της Βασιλείας Του.

Οταν θέλει ο Αγιος Μεσογαίας ουδενός έρχεται δεύτερος. Το μυαλό και τα άλλα χαρίσματα που κοσμούν την προσωπικότητά του, αλλά και η εις βάθος θεολογική γνώση που έχει των πραγμάτων, τον καθιστούν εξ αντικειμένου τον σπουδαιότερο εν ζωή απολογητή της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξίας.

Δυστυχώς, όμως, μας πικραίνει κατ’ εξακολούθηση με διάφορες αστοχίες του χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι υποτιμούμε τα χαρίσματα και την ικανότητα του να συλλαμβάνει την ουσία των πραγμάτων.

5 comments:

  1. Ευχαριστώ Κύριε Τελεβάντο για την ανάρτηση.Όντως ο Σεβασμιώτατος σκιαγραφεί τον επόμενο άγιο που η Εκκλησία θα αγιοκατατάξει, έναν άγιο εδραιωμένο στις ψυχές όλων των ορθοδόξων ανά την οικουμένη.
    Θεωρώ πολύ σημαντικά τα λόγια του Μεσογαίας.Αν έτσι πορευτούμε κλήρος και λαός θα αποφύγουμε να κάνουμε λάθη στο πολύ σημαντικό θέμα ως προς το ποιος είναι άγιος.
    Μακάρι να δει όλος ο κόσμος το βίντεο αυτό γιατί θα γίνει φάρος για καραβάκια που χάνουν την πλεύση τους σε ΜΕΓΙΣΤΟΥΣ ωκεανούς με ΜΕΓΙΣΤΑ κύματα.

    ReplyDelete
  2. Υπηρετεί καί αυτός (ο Μεσογαίας ) ένα μεγαλοφυές σχέδιο που η μικρόνοιά μας αδυνατεί νά καταλάβει !

    ReplyDelete
  3. Η αγιότητα του π.Παϊσίου είναι πανθομολογούμενη, τί είναι αυτό τό εκπληκτικό που προσθέτει ο μητροπολίτης Μεσογαίας ; Αφου διαθέτει χαρίσματα που ο Θεός του επεδαψίλευσε και ο ίδιος επαύξησε και η εκκλησία τον τίμησε με τον βαθμό του επισκόπου , γιατί δεν ασχολείται με το ακανθώδες θέμα της αγιοκατάταξης του Χρυσοστόμου Σμύρνης ; Έχουμε αναγάγει την διπλωματία σε θεολογία !

    ReplyDelete
  4. Η σημασία της παρέμβασης του Μεσογαίας είναι ότι οι παραητρήσεις του είναι to the point.

    ReplyDelete