Saturday, July 19, 2014

ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΛΙΔΑΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥ



ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΛΙΔΑΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες” από την εφημερίδα “ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ”:

“Σήμερα που οι Γιαννιώτες κάνουν «ουρές» στα συσσίτια των ενοριών, που το Γηροκομείο παλεύει να τα βγάλει πέρα οικονομικά, που υπάρχουν τόσες πολλές ανάγκες στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κύκλοι της Μητρόπολης Ιωαννίνων έχουν ζητήσει από τους ιερείς της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με όλους τους μισθωτούς, να δώσουν προαιρετικά τον… οβολό τους για να κάνουν ένα δώρο στον νέο Μητροπολίτη.

Καλή η πρόθεση, δεν αντιλέγει κανείς. Όμως, το ποσό που ζητούν δεν είναι… συμβολικό. Ανέρχεται σε 50 ευρώ για κάθε ιερέα(!), προκειμένου να αγοράσουν μία χρυσοποίκιλτη αρχιερατική στολή για τον κ. Μάξιμο, η οποία κοστίζει μια μικρή… περιουσία: Σχεδόν 6.000 ευρώ! Αυτά είναι προκλητικές πολυτέλειες.

Λογικά ούτε ο ίδιος ο νέος Μητροπολίτης θα τα θέλει αυτά, καθώς είναι ένας άνθρωπος  που γνωρίζει καλά τι φτώχεια υπάρχει γύρω μας, αφού έχει ασχοληθεί και έχει προσφέρει έργο στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Φυσικά δεν έχει ερωτηθεί, γιατί αλλιώς μάλλον θα απέρριπτε ένα τέτοιο «δώρο» πριν αυτό γίνει!

Τι θα πρέπει λοιπόν να σκεφτεί κανείς, πληροφορούμενος το γεγονός αυτό; Δικαίωμά τους εκεί στη Μητρόπολη να θέλουν να περιποιηθούν τον νέο Επίσκοπο Ιωαννίνων προσφέροντάς του ένα δώρο. Όμως δεν είναι προκλητικό σε εποχές όπως η σημερινή να προτίθενται να δώσουν τόσα χρήματα για μια αμφίεση, έστω δεσποτική; Και να ζητούν 50 ευρώ από ιερείς που κι εκείνοι αγωνίζονται να ζήσουν τις οικογένειές τους; Eίναι σημαντικό το ποσό αυτό…

Παρόλα αυτά, οι δύσκολες μέρες που διανύουμε δεν προσφέρονται και δεν «σηκώνουν» φανφάρες και πολυτέλειες, παρόμοιες με εκείνες άλλων παλιότερων εποχών! Κι αυτό μάλλον δεν το έχουν αντιληφθεί ορισμένοι, οι οποίοι φέρονται λες και… ζουν σε άλλη χώρα.

Προκλητική δεν είναι μόνο η αρχιερατική στολή των σχεδόν 6.000 ευρώ που θέλουν να προσφέρουν στον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Προκλητικές είναι και οι πολυτελείς προσκλήσεις που έχουν ετοιμάσει και αποστείλει για την ημέρα της υποδοχής και ενθρόνισής του στα Γιάννενα. Στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του νέου Μητροπολίτη, στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Grand Serai», πρόκειται να παρακαθίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 500 άτομα! Μπορούσαν να επιλέξουν οι ιθύνοντες κάτι πιο φτηνό και να δώσουν την χρηματική διαφορά για έναν αγαθοεργό σκοπό!”

Πολύ σοβαρές οι καταγγελίες. Πιέζουν φτωχούς και πολλές φορές πολύτεκνους ιερείς να προσφέρουν εν μέσω τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης 50 ευρώ για να κάνουν χλιδάτη αρχιερατική στολή στο νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Διοργανώνουν σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία χλιδάτο γεύμα για 500 άτομα και από την άλλη παρουσιάζουν το νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων ως κληρικό με μεγάλη πείρα στο κοινωνικό έργο και με πλούσια δράση υπέρ των φτωχών.

Πολύ κακή αρχή, Σεβασμιότατε! Πολύ κακή αρχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και πολύ κακή συνέχεια.

Ο Χριστός δεν έχει σχέση με τις πολυτέλειες και με τις φανφάρες, ούτε με τις δημόσιες σχέσεις.

Ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος είναι τριπλά υπεύθυνος για το ατόπημα. 1.) Επειδή είναι επιλογή του και δικό του ανάστημα ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, 2.) Επειδή είναι ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως, και 3.) Επειδή ως Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να μεριμνήσει να υπάρξει συνοδική απόφαση για να μην ενεργούν με αυτό το σκανδαλιστικό τρόπο οι αρχιερείς.

1 comment:

  1. Αλγεινή επίσης εντύπωση προξενεί και η εικόνα των άλλοτε διάκων του Χριστόδουλου που εγκαταλείπουν τις ενορίες τους και παίρνουν σβάρνα κάθε φιέστα. Εζήλωσαν την δόξα των πανηγυρτζήδων δεσποτάδων ή κάνουν πρόβα για την ώρα τους;

    Άλλο ένα κακό που θάπρεπε συνέχεια να στηλιτεύουμε: ο αρχιμανδριτισμός.

    ReplyDelete