Thursday, July 17, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Συγκινητικές και συνετές οι κατά Θεόν δηλώσεις των Σεβ. Μητροπολιτών Ιωαννίνων και Ελασσώνος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Και οι δύο καθιστούν σαφές ότι οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών υπάγονται στο Πατριαρχείο και ότι η αγάπη και ο σεβασμός τους προς το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας είναι δεδομένος.

Αναφέρει ο κ. Μαγγίνας σε ρεπορτάζ του στο Amen.gr:

“Την ευχή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου έλαβαν οι δύο νέοι Ιεράρχες των επαρχιών των «Νέων Χωρών», Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Ελασσώνος Χαρίτων. Οι δύο νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης την Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης και Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως όπου και έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σε δηλώσεις τους προς το Amen.gr οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Ελασσώνος αναφέρθηκαν στον δεσμό τους, ως Ιεραρχών των «Νέων Χωρών», με τον Οικουμενικό Θρόνο.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων υπενθύμισε, ότι επί δεκαπέντε χρόνια υπηρέτησε ως κληρικός της Ι.Μ.Γερμανίας, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση διότι βρίσκομαι στο Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη είναι μια συνάντηση έκφρασης της ευγνωμοσύνης, της πνευματικής υπακοής, της αγάπης προς το Σεπτό Κέντρο», επισήμανε μιλώντας στο Amen.gr ο Μητροπολιτης Ιωαννίνων και συνέχισε: «Γνωρίζετε ότι στη Θεία Λειτουργία οι Αρχιερείς των Νέων Χωρών μνημονεύουν ευχαριστιακά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και βεβαίως γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά προέρχομαι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπηρέτησα στην Μητρόπολη Γερμανίας δεκαπέντε χρόνια ως κληρικός και ήταν μία ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και στο πρόσωπο του Σεπτού Οικουμενικού Πατριάρχου».

Εμφανώς συγκινημένος ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων μίλησε στο Amen.gr για τα συναισθήματά του από την επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο:

«Τα συναισθήματα τα σημερινά είναι συναισθήματα χαρμολύπης. Της λύπης πρόξενος είναι η εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος και Γέροντός μου κυρού Βασιλείου, ο οποίος σήμερα κλείνει ακριβώς 2 μήνες από την εις Κύριον εκδημία του και του οποίου ήταν εγνωσμενη η αφοσίωση, η αγάπη και ο σεβασμός προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου προσωπικά αλλά και προς την Μητέρα Εκκλησία» είπε ο Μητροπολίτης Χαρίτων και συνέχισε:

«Μετά την εκλογή και χειροτονία μου, στο θρόνο της Μητροπόλεως Ελασσώνος έρχομαι εδώ μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, στο Σεπτό Κέντρο, την Μητέρα Εκκλησία, για να υποβάλουμε στον Παναγιώτατο Πατριάρχη όχι εθιμοτυπικώς αλλά οφειλετικώς και καθηκόντως και κανονικώς τα σέβη μας και να λάβουμε από τον Παναγιώτατο την Πατριαρχική του ευχή, ώστε με την επίσημη πλέον ανάληψη των καθηκόντων μας, με την τελετή της ενθρονίσεως, εφοδιασμένοι με την Πατριαρχική ευλογία και ευχή να αρχίσουμε τα νέα ποιμαντικά μας καθήκοντα. Ζητούμε και από τον Παναγιώτατο και από τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που τυγχάνει να ευρίσκονται εδώ, ζητούμε την ευχή τους για μια Επαρχία η οποία ανήκει στο κλίμα, στις Νέες Χώρες που υπάγονται στη Μητέρα Εκκλησία και με την ευχή όλων να αρχίσουμε τη νέα μας διακονία».

Αυτές ακριβώς τις σχέσεις αγάπης και σεβασμού οφείλουν οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ουδεμία σκιά δεν πρέπει να συννεφιάζει τις σχέσεις και την αφοσίωσή τους προς την Μητέρα Εκκλησία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να αντιμετωπίσει πολλά και ουσιαστικά προβλήματα και το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που χρειαζόμαστε είναι η παντελώς και εν παντί επιζήμια διαμάχη των δύο Εκκλησιών και μάλιστα όχι για θέματα πίστεως αλλά για ασήμαντα θέματα δικαιοδοσίας.

Επ' ουδενί λόγω δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε προσπάθεια ταπείνωσης του Πατριάρχη του Γένους μας.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει πού βρίσκεται το Πατριαρχείο, ποιον έχει πάνω στο κεφάλι του, τι εκπροσωπεί, ποιας παράδοσης είναι φορέας και σε πόσο απελπιστικές συνθήκες ζει το Πατριαρχείο και οι ελάχιστοι -μόλις 2,500 ψυχές- "ελεύθεροι πολιορκημένοι" της Βασιλεύουσας.

2 comments:

  1. "Επ' ουδενί λόγω δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε προσπάθεια ταπείνωσης του Πατριάρχη του Γένους μας."
    Αν και στο κείμενό σας εστιάζετε στις δικαιοδοσίες, υποθέτω συμφωνείτε ότι ο Πατριάρχης αυτοεξευτελίζεται μόνος του :
    1) με τις συνεχείς συμπροσευχές με τους κάθε είδους αλλοδόξους και ετεροδόξους αλλά και
    2) με τις επαναλαμβανόμενες φιέστες υποδοχής του στην ελεύθερη Ελλάδα.

    Ξέρουμε πολύ καλά και που βρίσκεται το Πατριαρχείο και τι εκπροσωπεί (για να ακριβολογούμε, τι θα έπρεπε να εκπροσωπεί).
    Αλλά "πάνω από το κεφάλι του" ένας Πατριάρχης πρέπει να έχει τον Θεό. Σε Αυτόν πρέπει να δίνει λόγο κάθε βράδυ, όπως και ο καθένας μας.

    "Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ή ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ" (τίτλος από σχόλιο που είδα εδώ: http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=42121 )

    ReplyDelete
  2. Ουδεμία απολύτως σχέση έχει το σχόλιό σου, αγαπητέ μαχητή της Θεσσαλονίκης, με το άρθρο μου.

    Οπως ο ίδιος ομολογείς η αναφορά μου γίνεται αποκλειστικά για τη διένεξη του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκλογή του Ιωαννίνων και όχι για τον Οικουμενισμό.

    Ολοι πρέπει να θυμόμαστε ότι ο έλεγχος του Παναγιότατου και άλλων Φαναριωτών για τον Οικουμενισμό ποτέ δεν επιτρέπει να ξεχνούμε τι είναι ο Οικουμενικός Θρόνος και η Κωνσταντινούπολη, ούτε ότι έμειναν μόνον 2,500 χιλιάδες Ελληνες στην Βασιλεύουσα, ούτε τον έσχατο κίνδυνο που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και οι ελάχιστοι Ελληνες της Πόλης των ονείρων μας.

    Ελεγχος του Οικουμενισμού ναι! Αλλά προσευχή και στήριξη του Πατριάρχη και των σκλάβων συμπατριωτών μας της Βασιλεύουσας.

    ReplyDelete