Monday, July 14, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στο agioritikovima.gr το ακόλουθο λίαν ανησυχητικο ρεπορτάζ του κ. Μάνου Χατζηγιάννη:

“Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για την εκδημία του Μητροπολίτου Γρεβενών Σέργιου, αλλά πέραν από αυτές τις καμπάνες άρχισαν να χτυπούν και άλλα...καμπανάκια! Σύμφωνα με πληροφορίες του "Αγιορείτικου βήματος" πριν αλέκτωρ λαλήσαι οι εκκλησιαστικοί Μακιαβέληδες ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο στο...ντέρμπι Φαναρίου-Αθήνας με αφορμή την πλήρωση Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Η διοίκησις των Επαρχιών αυτών του Οίκουμενικού Θρόνου, ως γνωστόν, ανετέθη επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος διά της από 4ης Σεπτεμβρίου 1928 Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως.

Αυτοί που θέλουν διακαώς να διαρραγούν εκ νεου οι σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου θα πατήσουν στα εξής:

α) Στο απογοητευτικό αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε ο εκλεκτός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος κατά την ψηφοφορία για την πλήρωση της Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Μόλις 7 ψήφους είχε πάρει. Αυτό λοιπόν είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα για να υποστηρίξουν τη δήθεν δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και των επιλογών του και να διατρανώσουν πως εκείνος οφείλει να μην εμπλέκεται.

β) Στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περί πρώτου και περί Ιεραρχίας. "Μέσα στην Εκκλησία μας ο Πρώτος, ο Αρχιεπίσκοπος, προτείνει, δεν διορίζει, ενώ η Ιεραρχία, τα μέλη της, κρίνουν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου, του Πρώτου και αποφασίζει" είχε σχολιάσει κατά την χειροτονία Μάξιμου και όλοι συμφώνησαν πως τα έλεγε στον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων για να τα ακούει το Φανάρι.

γ) Στις "πληροφορίες" που περιέργως διαρρέονται ένθεν κακείθεν και βάσει των οποίων ο κ. Βαρθολομαίος θα θελήσει να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα στα Γιάννενα.

Κάποιοι "προσεύχονται" να διαταραχθούν οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ουσιαστικά να γίνει πράξη μια φράση που είχε πει σε επιστολή του προς τον Χριστόδουλο το Δεκέμβριο του 2001 ο Οικουμενικός Πατριάρχης: "Να φθάσωμεν εις εμπόλεμον κατάστασιν, γενόμενοι θέατρον αγγέλλοις και ανθρώποις"....;;;”

Ναι! Nα μη φθάσουμε να γίνουμε “θεάτρον αγγέλοις τε και ανθρώποις”, αλλά αυτό εξαρτάται ουσιαστικά από δύο ανθρώπους. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Αν οι δύο αυτοί εκκλησιαστικοί ταγοί δεν τείνουν ευήκοον ους στις σειρήνες της σύγκρουσης τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει εκτροπή. Αν όμως οι σειρήνες της διάσπασης εισακουστούν τότε θα προκύψει νέος γύρος μεγάλου σκανδαλισμού.

Και ας μας επιτραπεί να συμπληρώσουμε ότι, όχι μόνον είναι ενδεδειγμένο να μην υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο Εκκλησιών, αλλά προπαντός δεν πρέπει να εκλεγεί επίσκοπος στη Μητρόπολη Γρεβενών ο οποίος δεν πληρεί τα απαραίτητα προσόντα.

Επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να διαδεχθεί τον αδιάβλητο, ταπεινό και συνετό επίσκοπο Σέργιο, επίσκοπος δημοσιοσχετίτης ή διαβεβλημένος ή οικουμενιστικών ή νεωτεριστικών πεποιθήσεων. Επί σαράντα σχεδόν χρόνια η Μητρόπολη Γρεβενών είχε την ευλογία να ποιμαίνεται από επίσκοπο με φόβο Θεού. Ο διάδοχός του πρέπει να είναι εξίσου ενάρετος.

No comments:

Post a Comment