Thursday, July 10, 2014

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ



ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Ανάμεσα σε πολλές ακαταλαβίστικες σπαζοκεφαλιές, το καινούργιο άρθρο του “Νεωκόρου” μας, στη Romfea.gr, περιλαμβάνει και ορισμένα σημεία που μπορούμε να κατανοήσουμε τα οποία και σχολιάζουμε στη συνέχεια. 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
_____________

“Σε παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά λιάζομαι. Για την ακρίβεια τσουρουφλίζομαι. Αν νομίζετε πως είμαι από τους τυχερούς που έχουν απλώσει την αρίδα στην αμμουδιά και μετρούν τους κόκκους της άμμου, γελιέστε.

Μπρατσάκια φουσκώνω. Για το έξτρα μεροκάματο. Για να βγει η αναθεματισμένη η εφορία του Σεπτεμβρίου. Έρχονται τα πιτσιρίκια και τους φουσκώνω τα μπρατσάκια. Ένα ευρώ το ζεύγος τα μπρατσάκια και ενάμιση για το σωσίβιο που πιάνει στη μέση.

Σαν του νεωκόρου το φούσκωμα δεν έχει. Το μπρατσάκι επιπλέει για μέρες. Εγγυημένα.”

Πολύ αλαζονικό δεν νομίζετε το αρθράκι του “Νεωκόρου” μας;! Δεν υπάρχει, λέγει, καλύτερο φούσκωμα από το δικό του. Τι λές καλέ “Νεωκόρε” ; Σαν πολύ αέρα δεν πήρε ο νους σου; Εσένα -όπως ο ίδιος ομολογείς- το φούσκωμά σου κρατά λίγες μέρες. Του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού όμως; Κρατάει χρόνια! Και είναι μάλιστα από την αιωνιότητα! Ενώ το δικό σου; Από την παραλία! Ασε που το Βατοπαιδινό είναι φούσκωμα με χαμόγελο! Εσένα το φούσκωμα σου είναι χαμογελαστό; Προφανώς όχι! Επομένως; Σταμάτα να μας ζαλίσεις με τις καυχησιολογίες σου. 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ:
_______________

“Ο δεσπότης των Νέων Χωρών ήθελε μεν να ευχηθεί στον νέο Ιωαννίνων. Μα δεν ήθελε να τον πιάσει η κάμερα της τηλεόρασης. Ήξερε πως στο Φανάρι παρακολουθούσαν την τελετή. Κάτσε, σκέφτηκε, μη με σταμπάρουν οι απέναντι.

Περίμενε, υπομονετικά, έξω από τον Ναό. Τα λεπτά κυλούσαν αργά και βασανιστικά. Σαν τα νερά του Πηνειού. Μόλις η κρατική τηλεόραση σταμάτησε τη μετάδοση, μπήκε μέσα, ευχήθηκε εγκάρδια στον νεοχειροτονηθέντα και αποχώρησε άρον άρον.

Δεν ήθελε να εκτεθεί ανοικτά σαν τον άλλο, το παιδί του Χριστόδουλου, που πήρε τηλέφωνο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είπε «ακούω τι θέλει ο Πατριάρχης μας». Δράμα, σας λέω, η κατάσταση.”

Εδώ ο “Νεωκόρος” καρφώνει δύο δεσποτάδες. Ο ένας είναι ο Δράμας Παύλος που τον κατηγορεί για δουλική υποταγή στον Πατριάρχη. Ο άλλος δεν πολυκατάλαβα ποιος είναι. Μάλλον ο Κίτρους Γεώργιος. Σε κάθε περίπτωση όποιος και αν είναι, ο “Νεωκόρος” μας πληροφορεί ότι για να μην εκτεθεί ως αντιπατριαρχικός, περίμενε αναξιοπρεπώς μέχρι που απομακρύνθηκαν τα τηλεοπτικά συνεργεία και ύστερα πήγε να συγχαρεί το νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

ΤΡΙΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
____________

“Πέρασαν όμως αυτά. Οι εκλογές έγιναν, Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος δεν είναι παιδάκια να μπαίνουν σε κόντρες ανούσιες που κηλιδώνουν την ιστορία των δύο Εκκλησιών. Όλα πήραν το δρόμο τους.”

Εδώ ο “Νεωκόρος” μας λέγει κάτι όμορφο που μας προξενεί πολλή χαρά. Μας πληροροφορεί ότι η κόντρα του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεπεράστηκε και ότι ούτε ο Παναγιότατος, ούτε ο Μακαριότατος, σκοπεύουν να δώσουν συνέχεια. Δόξα σοι ο Θεός! Οταν ξέρεις κάποια ωραία σαν κι αυτά, αγαπητέ "Νεωκόρε", να μας τα λες για να χαιρόμαστε.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
_________

“Ο μόνος που πήρε αεροπλάνο είναι ο «αντιτηλεοπτικός» δεσπότης.

Λένε πως πήρε πρωτοσύγκελλο, αρχιδιάκονο και κανά δυό ακόμη και έφυγε μακριά. Όταν λέμε μακριά, εννοούμε πολύ μακριά. Σε επαρχία που δεν έχει Ορθόδοξο, μήτε σε φωτογραφία.

Η πτήση έγινε μέσω Μιλάνου. «Φεύγουμε για Νορβηγία, καλό καλοκαίρι», είπαν στη Μητρόπολη. Φίλος νεωκόρος της Εκκλησίας των Μεθοδιστών – γιατί τέτοιους έχει πολλούς εκεί που πήγαν- θα ορκιζόταν πως τους είδε να απολαμβάνουν γλυκά και εσπρέσο στο εξαίρετο καφέ L’ Epicier.

Πού είναι αυτό θα μου πείτε. Νορβηγία δεν το λες σίγουρα. Λίγο έξω από την πόλη Ναντί, των νησιών Φίτζι, είναι αυτός ο εξωτικός καφενές.”

Αγαπητέ “Νεωκόρε”! Επειδή για να βγάλεις το χαρτζιλίκι τη μια μαζεύεις φράουλες, την άλλη πορτοκάλια -και μάλιστα ξυνισμένα-, την παράλλη κάνεις τον ταξιτζή και τώρα φουσκώνεις τα μπρατσάκια των παιδιών στις παραλίες, δεν σου μένει, αδελφέ μου, ο καιρός να παρακολουθείς τι συμβαίνει στο χώρο της ιεραποστολής. Γι’ αυτό δεν ξέρεις ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος -ένας αληθινά ιεραπόστολος επίσκοπος- κατηχεί και βαφτίζει πολλές ψυχές στην Ορθοδοξία στα νησιά Φίτζι. Επομένως εκτός από κάποιους που απολαμβάνουν γλυκά και εσπρέσο στο εξαίρετο καφέ L’ Epicier”, όπως αναφέρεις, υπάρχουν και Ορθόδοξοι.

Τώρα, αγαπητέ "Νεωκόρε”, λες πολλά άλλα στο αρθράκι σου για Αρχιμανδρίτες του Θερμαικού, για ψυγεία Μητροπολιτών, για το Θανάση Βέγγο κτλ. τα οποία μόνον κρυπτογράφος περιωπής μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.

Γι’ αυτό θα περιοριστώ στα τέσσερα πιο πάνω σχόλια και την επόμενη φορά, αδελφέ μου, γράφε με τρόπο που να μπορεί να καταλαβαίνει ο κόσμος.

No comments:

Post a Comment