Friday, July 4, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑ, Η ΜΟΝΗ ΚΥΚΚΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ (1878-1911)



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Κωστή Κοκκινόφτα, Η Μονή Κύκκου στο αρχείο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου (1878-1911), Πηγές της Ιστορίας της Ιεράς Μονής Κύκκου ΧΙΙ, Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου, Λευκωσία 2014, σσ. 509.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Το νέο ογκώδες, καλαίσθητο και καλοδεμένο βιβλίο του ερευνητή του Κέντρου Ερευνών της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Κωστή Κοκκινόφτα έρχεται σαν συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του που έκανε αναφορά στο ίδιο θέμα για τα έτη 1634-1878.

Τεράστιος ο ερευνητικός μόχθος του ακαταπόνητου κ. Κ. Κοκκινόφτα το έργο του οποίου εκτείνεται σε δεκάδες τόμους και σε πολλές δεκάδες χιλιάδες σελίδες.

Το Κέντρο Ερευνών της Μονής Κύκκου κάνει σπουδαία δουλειά. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα και δημοσιευθεί όλο το αρχειακό υλικό και όταν πραγματοποιηθεί η συγγραφή της Ιστορίας της Μονής Κύκκου, όχι μόνον η Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου θα φωτιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και θα ριχθεί άπλετο φως στην Ιστορία της Ελληνικής μεγαλονήσου.

Ο κ. Κ. Κοκκινόφτας έχει έτοιμους άλλους δύο τόμους που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 1950, οι οποίοι -επί του παρόντος- είναι δυσχερές να εκδοθούν λόγω της οικονομικής κρίσης. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα τα οικονομικά της Μονής θα βελτιωθούν και ότι θα δουν και αυτοί το φως της δημοσιότητας.

Ενώ πρόκειται για έκδοση που αφορά το αρχειακό υλικό που εντοπίστηκε στο Αρχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον εξαιτίας των εισαγωγικών κεφαλαίων του κ. Κοκκινόφτα. Τα ευανάγνωστα αυτά κεφάλαια είναι πολύ ενημερωτικά για πολλούς μοναχούς της Μονής, όπως είναι προπαντός για τη συμβολή της Μονής Κύκκου για τη σύσταση και στήριξη της Ελληνικής Σχολής.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι πληροφορίες αναφορικά με τη συμμετοχή των Ηγουμένων του Κύκκου και του Μαχαιρά στις συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου και προπαντός η αναφορά στο Αρχιεπισκοπικό ζήτημα.

No comments:

Post a Comment