Wednesday, June 18, 2014

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

“Εναγκαλισμοί στην Αθήνα με το βλέμμα στα Γιάννενα” επιγράφει το ρεπορτάζ του στο dogma.gr ο κ. Ανδρέας Λουδάρος:

“Δημόσια, Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος δεν δίνουν την παραμικρή αφορμή για σκέψεις ότι στις μεταξύ τους σχέσεις υπάρχει ζήτημα. Πίσω και πέρα όμως από τις φιλοφρονήσεις αυτό που όλοι σκέπτονται είναι το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της εκλογής μητροπολίτη Ιωαννίνων την ερχόμενη Τετάρτη.

Όπως είπαν στο dogma.gr καλά ενημερωμένες πηγές, η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνη».

Ο Παναγιότατος πρέπει να προσέξει αφενός μεν να μην καταστρατηγεί το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος (που το Πατριαρχείο παραχώρησε), αλλά και την Πατριαρχική Πράξη του 1828, που αναθέτει "επιτροπικώς και άχρι καιρού" τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.

Είναι ένα πράγμα να ενεργοποιεί την πρόνοια της Πατριαρχικής Πράξης να εισηγείται πρόσωπα για την πλήρωση Μητροπόλεων των Νέων Χωρών και είναι διαφορετικό πράγμα να απαιτεί επιτακτικά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συμμορφωθεί με τις επιλογές του.

Στο dogma.gr και πάλιν είδαμε το ακόλουθο ρεπορτάζ του “Τιτουλάριου”:

«Ποιον θα μας φέρετε στα Γιάννενα;» ρώτησε ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας χθες το βράδυ τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν τους ο ακαδημαϊκός κ. Κ. Σκαλκέας.

Ο κατά τα άλλα εμπειρότατος διπλωμάτης κ. Παπούλιας ενδεχομένως να μην γνώριζε το εξαιρετικά ευαίσθητο παρασκήνιο αυτής της εκλογής και έκανε την ερώτηση… κι όλοι στο τραπέζι περίμεναν την απάντηση με ιδιαίτερη αγωνία.

Τελικά την λύση έδωσε ο εξαιρετικά ικανός στο να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που με δυο λέξεις έδωσε μια απάντηση τέτοια που η βραδιά συνεχίστηκε ειρηνικά… 

«Όποιον μας δώσει ο Θεός» .

Εγώ πάλι δεν μπορώ παρά να ευχηθώ ο Θεός να βάλει το χέρι Του σε αυτήν την εκλογή γιατί πολλά ακούγονται τελευταία.”

Ο κ. Παπούλιας και όλοι οι πολιτικοί να μην ανακατεύονται στις εκλογές των επισκόπων, ακόμη και όταν υποτίθεται ότι έχουν κατά νουν καλούς υποψηφίους.

Στο ιστολόγιο “Εξάψαλμος" του κ. Σωτήρη Τζούμα διαβάσαμε:

“Ο Πατριάρχης για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θέλει να εκλεγεί ένα πρόσωπο της ιδικής του επιρροής. Συγκεκριμένα επιθυμεί την εκλογή του Αρχιμ. Αμφιλόχιου Στεργίου της Ιεράς Μονής Μάζι,στη Μητρόπολη Μεγάρων. Πρόκειται για ένα πολυτάλαντο κληρικό με πολλές γνώσεις και επιδεξιότητες ο οποίος μάλιστα υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του Ιερωνύμου για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος το 2008! Και κατά τα δύο πρώτα έτη της Αρχιεπισκοπείας του, ήταν Σύμβουλος παρά τω Αρχιγραμματεί στη Σύνοδο.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος προωθεί τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, ένα σεμνό και ταπεινό κληρικό που δεν αγωνιά ο ίδιος για την προαγωγή του, νοιώθοντας στρατευμένος στην υπηρεσία της Εκκλησίας και στου ίδιου του Αρχιεπισκόπου τον οποίο υπηρετεί με αφοσίωση και αυταπάρνηση, γενόμενος πολλές φορές» κακός», με άτομα της Αρχιεπισκοπικής αυλής, τα οποία θεωρεί ότι εκμεταλλεύονται τη σχέση τους με τον Αρχιεπίσκοπο.

Πρόκειται δηλαδή για δύο πολύ καλούς κληρικούς. Απλά μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δίνονται δύο παράλληλες μάχες για την εκλογή του Ιωαννίνων. Η Ιεραρχία είναι κυριολεκτικά διχασμένη. Από τη μία πλευρά ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο πρώτος της Ορθοδοξίας που για πρώτη φορά καταθέτει μία επιθυμία για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, επαναφέροντας παλιά παράδοση του Φαναρίου, να έχει λόγο kαι άποψη για κάποιες από τις εκλογές των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας και γνωρίζει πολύ καλά τον χαρακτήρα του Πατριαρχη.”

Ανέτρεξα στο διαδίχτυο για να δω ποιος είναι ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Στεργίου και αυτά που βρήκα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν κ. Τζούμα.

Εσείς γνωρίζετε ότι όντως πρόκειται περί καλού και αξίου κληρικού;

Στο Θεό πιστεύει; Μήπως επιδίδεται σε οικουμενιστικές ασχημίες στο ΠΣΕ και στο Βατικανό; Μήπως έχει πάρε-δώσε με τον Πάπα Φραγκίσκο ή όντως πρόκειται για αδιάβλητο, αφιλοχρήματο και παραδοσιακό κληρικό;

No comments:

Post a Comment